Універсальна довжина стволів для дробового полювання

Статус
Закрита.

senya 2011

Мисливець
Мав рушницю ІЖ-5, 1931 р.в., з циліндричним (можливо і 0,25 , будь-яка каліберна куля пролітала зі свистом) стволом довжиною 785 мм в 16 калібрі.
Кулею "Спутник" стріляв на 50 метрів, як з малокаліберки. Картеч летіла справно. Шротом била огидно на відстань далі 25 метрів, кучність ніяка абсолютно. До 25 метрів брав усе. Перепробував всі можливі і неможливі укучнітєлі від Блюма і Шишкіна, але нормального бою добитись так і не зміг. Навіть напівчок ТОЗ БМ вже ставив ІЖ-5 на коліна, не говорячи вже про чок. Позбувся її і перехрестився. Тобто, довжина ствола тут абсолютно ні до чого.
І порівнювати показники бою, з різною довжиною стволів, можна лише у рушниць з однаковою геометрією стволів і звуженнями. І лише так буде справедливо.
П.С. В байки про наддальній бій старих радянських однодулок ( в основному 16 калібру) не вірю! Брехня.
це просто констатує, що іж 5 лайно, і більше нічого
бо якщо ствол з тим же звуженням був би ще й коротший, то і до 25 метрів шротом не долетіло
Можливо така довжина ствола є надлишковою і дріб з нього виліта не такий і круглий!
 

север

ветеран форуму
надійна команда
ІЖ-5 це рушниця не для спортивного (любительського) полювання, а для промислу і розрахована на стрільбу на коротких дистанціях, де вимагається широкий осип, перш за все, а не кучний бій. А довжина ствола розрахована в т.ч. і на димний порох. Вимагати від неї чогось більшого не варто. На початку 90-х без "блату" купити рушницю було практично неможливо, в ця дісталась, з оказією, аж з ханти-мансійського автономного округу. Думаю, будь-який циліндр, в інших моделях рушниць, покаже аналогічний бій. Незважаючи на довжину ствола.
 

fox88

Мисливець

Охотник77

Снайпер
Теж саме буде на мою думку з любим стволом 75+см з вкруткою циліндр вкрути 0.75 чи чок в залежності від # дробу і буде тобі щастя як то кажуть а от вкрутити теж саме в ствол довжиною 51-65см то сумніваюсь на такій же результат.якщо непомиляюсь бо давненько це було то праве звуження коротиша тоз66 було десь 0.75
 
Останнє редагування:

Охотник77

Снайпер
Теж саме буде на мою думку з любим стволом 75+см з вкруткою циліндр
Хоча ні,подивися запис то кульовим набоєм польєва від мельниченка! на 100 кроків ( десь 70-75метрів) вклав 3 кулі в круг 20см ( мо більше,прибите дно з відра до щита)з упора та звуженням 0.25 12к 76см ствол Щось приблизно показувала мц20-01 кулею 20к 63см ствол. З обох стволів різкісь достатня але це кулі)
 
Останнє редагування:
Статус
Закрита.
Зверху