МИСЛИВСЬКІ СОБАКИ НА ПОЛЮВАНІ - З ДОКУМЕНТАМИ ЧИ БЕЗ?

Дядя Вася

Слідопит
Это не вопрос. Вопрос я уже задавал и в ФОСУ тоже. Но тема то о собаках на охоте, с документами или без. Вот и привел в качестве примера собаку, которая вроде и с документами, и в то же время без. Ладно, больше не буду.
 

ИГУДИН

Новачок
Дядя Вася;33746 сказав(ла):
Ну вот, люди добрые, Дядя Вася резко переметнулся на сторону тех , кто за собак без доков. Вернее не переметнулся а ...не знаю короче как и что, но то что какая то ненормальная херня у нас в Крыму твориться. А может это во всей Украине так? Я то в своем захолустье от цивилизации отбился. Дело в том что есть собака, есть родословная, родители такие что слюнки текут. Собаке год и три мес. Натаскивал как мог(то есть как для себя), такого поиска и такой стойки у дратхаара, я за свою охотничью жизнь не видел. Родословная выдана Украинской Кинологической Федерацией. Выдана в Киеве, эдаким г. Белкиным. В чем проблема, спросите Вы? А проблема в том, что Крымское ФОСУ не выдает охотничий паспорт.На каких основаниях? А вот не нравятся ОНИ нам. Мы выдаем паспорта только на СВОИХ собак. Куда теперь девать молодую суку дратхаара? Пристрелить? Выгнать? Или охотиться без доков? Во анекдот!
Советую охотиться без документов! Не раз наблюдал такую картину-имея обыкновенный ветпаспорт собака смело охотиться.
 

i_surkov

Новачок
ИГУДИН;81788 сказав(ла):
Советую охотиться без документов!
Хороший совет :))))

А еще посоветуйте ездить на авто без документов, проникнуть в Европу без документов и попытаться деньги в банке взять без документов. Главное конешно ветпаспорт :)
Только надо предупредить новичков что не везде проверяющие лояльны к собакам и охотникам. Для некоторых главное штрафов насобирать. На собак без документов сделать это проще всего. Настоящее браконьерство доказать гораздо сложнее. Правильно так советовать : "Советую взять лишнюю тыщу гривен и охотится без документов, жена простит".
 

BABAX

Новачок
Anton писал:
Мне не дает покоя только один вопрос, почему породистая собака охотится может, а не породистая нет?
А что до секции УООР и ФОС, время расставит все на свои места.



А у меня , такой вопрос- Имею Спаниеля без родословной есть только ветеринарный паспорт - как с такой собакой охотится документально правильно? и ещё сейчас в Харькове идет регистрация собак -выдают еще и жетон собаки, таким образом любая собака становиться полноправным членом общества. И что теперь собака зарегистрирована. порода даже охотничья .работа по дичи удовлетворительная.а брать на охоту её нельзя?
 

BABAX

Новачок
Имею Спаниеля без родословной есть только ветеринарный паспорт - как с такой собакой охотится документально правильно? и ещё сейчас в Харькове идет регистрация собак -выдают еще и жетон собаки, таким образом любая собака становиться полноправным членом общества. И что теперь собака зарегистрирована. порода даже охотничья .работа по дичи удовлетворительная.а брать на охоту её нельзя?
 

i_surkov

Новачок
BABAX;83405 сказав(ла):
Имею Спаниеля без родословной
Уже писано на эту тему много и очень много. Даже закон написали.

У меня все равно вопрос - а как докажете что у Вас спаниель? Может все таки бретон без родословной? У него тоже уши длинные.
Кстати "спаниель" это не порода, это группа пород.

Английский кокер-спаниель
Американский кокер-спаниель
Английский спрингер-спаниель
Ирландский водяной спаниель
Кламбер-спаниель
Филд-спаниель (полевой)
Суссекс-спаниель
Уэльский спрингер-спаниель
Русский охотничий спаниель
Английский той-спаниель
Тибетский спаниель
Японский спаниель
Уэльский спрингер спаниель
Вахтельхунд
Коикерхондье


Ваш больше на какого похож? Как определить породу в таком случае - на кого похож внешне, такая и порода? А если похож на всех спаниелей сразу, то тогда как?

Может проще сразу щенка с документами покупать?
 

Hanter93

Мисливець
Багато століть породи формувались, вдосконалювались, дійшли до якигось стандартів, сформувались свої правила полювання з тією чи іншою групою мисливських собак. Тому не потрібно це втрачати, це ж наша історія. А бездумне ведення собаководства, втопче це все в болото!
Навіть ті собаки які ніколи не були на полюванні, а лише на виставках і змаганнях мають для нас велику цінність, оскільки несуть відмінний екстерєр,+відмінні робочі якості (без них вони б дипломи не заробили, хіба за могорич, але то вже на совісті тих хто це робить).
Останнім часом твердо вирішив, що ніяких собак без родоводів у справжніх мисливців не повинно бути. Бо стільки стикаюсь з тупими, не побоюсь цього слова, і безвідповідальними мисливцями, які сміють себе називати ще і собаководами, що капець! Заводять собак, а навіть не знають як з ними правильно полювати, за стандарт навіть не говорю. Портять собак, потім їх вяжуть і продають всяких виродків. Пробував пояснювати, киплять, бо як це малий може вчити старого, бо ж він, доприкладу, 20 років має лягаву, а мені всього лише 20 літ (, а так і ні одна зі стійкою не робила, і качку в комишах ганяла з голосом ). Пропонував допомогти завезти хорошик кровєй цуциків, покращити кров, витіснити виродків. То де там, щоб вони за цуцика дали хоча б 1000 грн. А потім плюнув, всеодно собаку спортять. Як на мене, то тре взагалі, перед тим як продати цуцика, заводчику потрібно робити покупцю міні тест-екзамен знання породи і т.п.
Тому певне треба брати за правило, вважаєш себе справжнім мисливцем, тримаєш собаку з родоводом, доками, а в майбутньому і дипломами. Вважаєш себе браком, тримай шавок!
 

слон

ветеран форуму
надійна команда
Очень уж пример Дяди Васи поучительный !Я так понял что пока право выдавать документы имеет уоор и фосу ,а если завтра таких организаций будет сто ,и каждая будет отрицать законность дипломов других организаций -это ж страшный бардак . Я правильно понял что именно с "лесняками" надо согласовать документы по племенной работе ?Вопрос -все ли согласовано и "лесняки "в очередную пятницу 13 числа ,ссылаясь на закон не отнесут всех дипломированых собак в разряд ублюдков ?(Рано или поздно мне предстоит покупка пса и хотел бы кое что уточнить ,так как с этим вопросом я ранее не сталкивался )
 

i_surkov

Новачок
слон;84743 сказав(ла):
Я правильно понял что именно с "лесняками" надо согласовать документы по племенной работе ?
Вопрос -все ли согласовано и "лесняки "в очередную пятницу 13 числа ,ссылаясь на закон не отнесут всех дипломированых собак в разряд ублюдков ?
Согласовывать с лесниками ничего не нужно.
Собак с документами КСУ, УООР, ФОСУ, ККУ в разряд ублюдков никто не отнесет.

Ну и чтоб не было никаких проблем в принципе, берите щенка с документами КСУ (международная родословная FCI). "Лесники" никуда от международных организаций не денутся :). УООР, ФОСУ, ККУ пока еще являются коллективными членами КСУ. Что будет потом неизвестно (договор КСУ и УООР пока на год продлен с потугами, есть шанс УООРовским собакам сделать международные доки). Моя собака имеет документы одновременно и УООР и ФОСУ и КСУ. Если кому-то интересно, могу сделать свое видение плюсов и минусов этих организаций т.к. прошел через всех :).
 

вітьок

Новачок
прикол в том що мисливці хочуть мати хорошого помічника ( собаку -будь якої породи) та в нашій державі з їх законодавством -
вони неможуть без того щоб не здерти хоть якусь копіку
 

Hanter28

Мисливець
Я сто відсотків за "документальних собак", але зараз розвелося багато заводчиків собак, які продають щенків за шалені гроші, а батьки щенків "полюють" тільки у вольєрах (на вольєрного кабана, борсука і т.д.) А потім спостерігаєш ситуацію що щенок від сучки дяді Вані, з якою від полює від серпня до кінця лютого і яка ніколи не була в жодному вольєрі - працює просто шалено, а аналогічний щенок куплений за 3-4 тис. грн. в елітному розпліднику із всіма документами - працює на три з мінусом.
 

nikson-2

Мисливець
Бачу, що думок та висловлювань багато, але додам ще й своє. Себе дурнем не вважаю (маю відповідні завіряння друзів, знайомих, а іноді зовсім незнайомих людей, на додачу маю купу дипломів про освіту, посвідчень, атестатів і таке інше), але у випадку, коли не знаю, як правильно вчити, використовую принцип: "роби так, як чинять розумні люди". Постійно переглядаю велику кількість інформації на мисливську тематику, в тому числі про мисливське собаківництво та різні види ведення мисливського господарства. І помітив таку закономірність: скрізь, де немає мисливських організацій типу УТМР (країни Прибалтики, Європи, Центральної та Південної Америки)- різної дичини-повно-повнісенько. Їдуть туди мисливці-туристи з усього світу, щоб "відвести душу". Зустрічають їх там привітні власники або орендарі угідь, на полюваннях завжди присутні працівники господарства, які скеровують роботу собак. А за собак- особлива тема: від чистокровних представників древніх порід острівних та континентальних лягавих та гончих до собак місцевих порід, гібридів різних порід та відвертих "двортер'єрів"(згадайте іспанську Монтерію-скільки там різних, в основному місцевих, порід). Але всі вони відповідно підготовлені і працюють на всі 100%. Одне задоволення дивитись на їхню роботу. А контингент мисливців приїздить різний, є багато дуже перебірливих-якщо полювання буде зіпсовано, їх туди калачем більше не заманиш. На щастя для місцевих жителів все працює, як справний часовий механізм і кількість відвідувачів з року в рік лише зростає.
А що у нас??? Пусті угіддя-раз! Більшість працівників УТМР не мають відповідної освіти і бажання працювати (а для чого-зарплатню і так платять)-два! Захисту (у будь-якому вигляді) для мисливців немає і не буде-три! Щороку видається безліч "наказів, розпоряджень та приписів" як владою різних рівнів, так і самим УТМР лиш для того, щоб ще більше притіснити права мисливців-чотири! І т.д. і т.п.
Тепер щодо мисливського собаківництва. УТМР, ФМСУ та КСУ (як найбільші організації) не можуть визначитись, хто із них головний. Свої родоводи, свої дипломи, свої виставки та змагання- і повний ігнор "конкурентів". В УТМР хоча б є угіддя, де можна проводити ті самі змагання, а в інших..? Ні для кого не секрет, як отримує свої дипломи частина "елітних" собак (при цьому лягаві безбожно ганяють птицю, а гончаки не можуть "побудити" звіра і не відходять далеко від господаря, а Дік дядька Івана вже через 5 хвилин у цьому ж кварталі підняв зайця і працював цілу годину-ледь змогли його зняти з гону). Цуценята від таких "дутих чемпіонів" коштують цілі статки. Багато судів, експертів-кінологів відповідним чином "підгодовується", а потім "відпрацьовують" затрачені на них кошти (як правило, жодне велике змагання не відбувається без "корупційних" скандалів). Прикладів можна привести безліч.
То може слід вже щось змінювати? Якщо пес має відповідні породні ознаки, видайте відповідне посвідчення (називайте, як хочете ці документи ). Більшість мисливців, що прагнуть мати собаку для полювання, орієнтуються на робочі якості батьків. Якщо пес не "працює", то як в Сибіру-"його ніхто годувати не стане". За собаку повинна відповідати людина(власник), особливо за собаку мисливських порід. Тому дайте паспорт для собаки, стягуйте мито, а під час полювань виконуйте перевірку документів (а не сидіть вдома). Легше за все заборонити і лякати штрафами. Мабуть всі мисливці знають, наскільки полегшує полювання мисливська собака і наскільки менше втрачається підранків. Але для УТМР (найбільша організація мисливців), як для "раціонального господаря"- це не аргумент...
Виклав лише свою власну думку, тому сприйму будь-яку конструктивну критику.
 

Ярош

Мисливець
Теж викладу свою думку як власник собак з доками і без. Так от: подарували мені колись цуцика спаніеля, ясне діло без доків, ходжу я з ним на полювання і вважається він безпорідним, мисливський паспорт на нього не видають, аргументуючи тим, шо від дворняга( за законом так і є ), але ж коли перевіряючі підходять в угіддях то штрафують як за полювання з собакою мисливської породи без доків. Це абсурд, якби я ішов з вівчаркою то бреком би не вважався. Питання: Чому для змагань та виставок він безпорідний, а як штрафонуть то в очах єгеря одразу приймає шляхетне англійське походження? І ще багато дворняг схожі на лайок і як довести єгерю,що я вигулюю просто дворняжку а не лайку?
 

kolesnyk_2007

ветеран форуму
надійна команда
Теж викладу свою думку як власник собак з доками і без. Так от: подарували мені колись цуцика спаніеля, ясне діло без доків, ходжу я з ним на полювання і вважається він безпорідним, мисливський паспорт на нього не видають, аргументуючи тим, шо від дворняга( за законом так і є ), але ж коли перевіряючі підходять в угіддях то штрафують як за полювання з собакою мисливської породи без доків. Це абсурд, якби я ішов з вівчаркою то бреком би не вважався. Питання: Чому для змагань та виставок він безпорідний, а як штрафонуть то в очах єгеря одразу приймає шляхетне англійське походження? І ще багато дворняг схожі на лайок і як довести єгерю,що я вигулюю просто дворняжку а не лайку?
Самому цікаво отримати відповіді на такі питання
 

Росток

Мисливець
Дивні питання щодо полювання з мисливськими собаками задають мисливці!!!??? Всі мисливці повинні знати закони і правила які регламентують саме полювання та мисливське господарство взагалі, на підставі цих знань Ви здали заліки та отримали відповідне посвідчення!
Вигул собак будь-яких порід чітко визначений, безпородні собаки в угіддях відстрілюються, а ті, що за зовнішніми ознаками схожі на мисливські породи прирівнюються до мисливських і повинні відловлюватись егерською службою та передаватися власникам з санкціями т.т. штраф, а у разі перебування з такими собаками без документів в угіддях, власника визнають браконьером, так як рахується, що собаки із зовнішніми ознаками мисливських порід мають природну схильність до полювання, але не відповідають прийнятим стандартам вимог до мисливських собак. Мисливська собака чітко визначена родоводом, а схожа на мисливську без родоводу, комісійно експертами та випробуваннями, на підставі яких видається паспорт на мисливську собаку. І полюйте собі спокійно і законно, хто видасть цей паспорт немає значення, головне це відповідні повноваження для видачі(КСУ, ФМСУ, УТМР, ККУ). Всі розмови про полювання з мисливськими собаками без документів це однаково як полювання з рушницею без документів, а питання придбання гарної мисливської собаки полягає не у баснях мисливців про "сірка", а у кропіткій селекційній роботі і польових випробуваннях. Бувають серед безпородних гарні собачки, але це скоріше виключення ніж правило!
Кожен хто викормив і виростив хоч одну мисливську собаку знає яка це не легка праця, а витратити час, гроші, а головне вклавши душу в цуценя в результаті отримати бестолоч- це жорстоко! Тому раджу всім хто хоче мати успіх на полюванні з мисливською собакою, отримувати цуценя від перевірених собак і з родоводом та польовими дипломами.
Щодо експертів і дипломів, то поїдьте на змагання та не на одне і подивіться на собак як вони працюють, та на конкуренцію між власниками собак, якщо експерт не заслужено дасть собаці диплом, то це буде його останне змагання.
 
Останнє редагування:

Росток

Мисливець
Ще зауважу, що "робоча" собака лише тоді, коли вона полює, тому "шарики" і "сірки" інколи краще виглядають на фоні справжніх собак занедбаних своїми власниками. Нажаль "двортер"єри" пошуку "чолноком", потяжок, стойок, пошуку і м"якої подачі добутої дичі не роблять, але кабана, лиса і зайця з голосом гнати можуть.;)
 
Зверху