Легендарные 0000.

Используете ли Вы на охоте 0000

  • Да. Работает. Есть смысл использовать

  • Нет. Бессмысленно. Практического эффекта нет


Результати можна переглянути лише після участі в опитуванні.

agentkolya

Мисливець
0000. Что может быть лучше? Казалось бы. Крупная, мощная, дальнобойная. С лёгкостью можно поразить на далеком расстоянии. Мечта. Легендарная дробь. Почему легендарная? Да потому что по моему мнению ни про один номер дроби не ходит столько легенд как про пресловутые 0000.
Ну разве не приходилось Вам слышать рассказы про то как от нуля с зайца только пух летел, а от 0000 да на 80 метров и через голову. Вот что значит крупная дробь.
Между прочим, один мой знакомый, егерь, лесник , на вопрос чем он стреляет зайца ответил 0000. Универсальная дробь, дословно. У меня говорит других патронов нет. Падает всё и утка, и заяц, и коза.
На охоте недавно один знакомый говорит глянь патроны купил или хорошие... SAGA. Хорошие говорю.... А что за дробь?? 0000...... А почему ты взял именно 0000? На дальняк, говорит. И у других охотников в Патронташе частенько видел заветное Ауди.... 0000
Задался я вопросом. А что оно такое и с чем его едят. Забил в поиск 0000 и увидел, что внятной информации по 0000, практики отстрела, способов заряжания да и нет. Давайте разберёмся.
Оговорюсь сразу. Я не являюсь поклонником или агитатором за 0000. Скорее даже наоборот. Считаю таковую ненужной впринципе. И идти в магазин чтобы сознательно купить 0000 точно не стал. Но тотальная любовь народа к ней поражает. С другой стороны она же существует. Значит, для чего то её придумали и где то её используют.
Итак. Утку наверное упускаем. Крупновато. Заяц. От 3 до 0. Крупнее и не стоит. Лиса полагаю тоже самое. Коза вообще запрещено дробью. Кто то говорит по псам. А чем пес принципиально от зайца или лисы отличается? Полагаю тот же компот. И нуля хватит. Хотя сам собак не стреляю. Каюсь, но жалко. Выходит, логически, дробь 0000 не за чем. И предназначена не для чего??
Мой скромный опыт использования 0000 привёл меня к выводу, что на дальняк ничего кроме подранков от неё мы не получим. Случай не в счёт. Случай и от 1 бывает. И на 60 метров больше шансов положить зайца 1 чем пресловутыми 0000. Моё мнение. Енергию 0000 конечно убойную сохранят наверное и на 100 метров. Но. Обеспечить кучность для попадания хотя бы трёх дробин 0000 на 50 метров по зайцу нам вряд ли удастся. Его просто обнесет или в лучшем случае прийдет одна дробина и хорошо если по месту. Короче говоря, 100 % подранок, ну или может 99 %. Или нет?
Но с другой стороны, всё равно 0000 на определённой дистанции всё таки будут иметь необходимую нам кучность в три дробины например по зайцу. Или лисе. Не важно. Пока не разлетятся слишком. На 30 метров скажем. Выходит, 0000 нихрена не дальнобойная. Скорее даже наоборот. До 30 метров. Дальше вероятность обноса слишком велика. А смысл тогда зайца бить нею на таком расстоянии, если он от 3 номера ляжет уверенно на эти 30 метров .???? Непонятка Вообщем.
Я, если честно, никогда и не вникал бы в эти 0000 но.... У меня ещё с советских времен лежит наследство банка 0000 килограмм до 10 наверное. И хотелось бы её куда то пристроить. Ну не выкинуть же 10 кг дроби. Есть конечно вариант сдать в музей или внукам дальше передать.
А если серьёзно. Есть всё таки смысл в использовании 0000 на практической охоте? Куда применить, в каких условиях эти 10 кг?
Акцентирую на том, что я не навязываю никому своего мнения по поводу 0000. Даже наоборот. Я для того и написал данную статью чтобы раз и навсегда расставить точки над и. И мне самому в первую очередь особо интересно узнать и услышать мнение по этому поводу как можно большего количества охотников и особенно практиков, которые непосредственно имеют опыт применения 0000 на охоте. Потому как для себя я с ней не смог чётко разобраться что к чему. Может оказаться в конечном счёте и то, что 0000 незаслуженно забыты и как раз их и есть смысл применять.
Вообщем, делитесь мнениями, опытом, своими соображениями по данному вопросу.
Всем заранее спасибо.
Здравствуйте! Так и разобрался, Вы изучаете спрос с целью продажи или применяемость с целью собрать с этой дробью патрон?!:)
Есть простой способ для определения для чего же можно применить ту или иную дробь: берете лист бумаги, размером со стодольную мишень и равномерно (пропорционально) раскладываете планируюмую навеску дроби с кучностью 100%, затем уменьшаете любыми порциями - 80, 70, 60, 50%. Получаете идеальную осыпь с разной кучностью. Определяете минимальный размер мишени, который будет поражен при разной кучности. Дешево, сердито и очень наглядно. Ну а потом - попробовать собрать патрон и попытаться получить желаемую осыпь.
 

Malgrum

Мисливець
Доброго дня. А коли це було що козу нулями дозволяли полювати? 18 років офіційного стажу, не пам'ятаю щоб було дозволено полювати шротом, тільки куля.....
Про затвердження Положення про правила проведення полювань, поводження із зброєю та порядок видачі ліцензій на добування мисливських тварин ;пункт -1.3

Закону України "Про мисливське господарство та полювання", Закону України "Про тваринний світ" та Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого Указом Президента України від 23.04.2011 № 500, НАКАЗУЮ:

Положення про правила проведення полювань, поводження із зброєю та порядок видачі ліцензій на добування мисливських тварин, що додається.

наказ Державного комітету лісового господарства України від 02.04.2007 № 129 "Про затвердження Положення про порядок поводження із зброєю, видачі ліцензій на добування мисливських тварин та проведення полювань", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.04.2007 за № 389/13656.

4. Департаменту тваринництва ( Гетя А.А.) забезпечити подання наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Сеня О.В.

6. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр

М.В. Присяжнюк

ПОГОДЖЕНО:

Міністр екології
та природних ресурсів України

Перший заступник
Міністра внутрішніх справ України




М.В. Злочевський


С.Є. Попков






ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
17.10.2011 № 549


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 жовтня 2011 р.
за № 1211/19949

ПОЛОЖЕННЯ
про правила проведення полювань, поводження із зброєю та порядок видачі ліцензій на добування мисливських тварин

I. Правила проведення полювання на тварин, добування яких здійснюється за ліцензією

1.1. На бабака, бобра, борсука, ондатру, куницю лісову, білку (далі - хутрові звірі), а також на оленя європейського та плямистого, козулю, лань, лося під час гону дозволяється лише індивідуальне полювання.

1.2. На кабана, лань, оленів європейського та плямистого, козулю, лося, муфлона (далі - парнокопитні тварини) дозволяється індивідуальне, колективне та облавне полювання.

1.3. Полювання на парнокопитних тварин дозволяється лише набоями, спорядженими кулями. Забороняється полювання на таких тварин з використанням малокаліберної гвинтівки під патрон кільцевого запалювання або набоїв, споряджених круглими кулями, картеччю чи шротом.

Розпорядник полювання
 

ATIS

Снайпер
1.3. Полювання на парнокопитних тварин дозволяється лише набоями, спорядженими кулями. Забороняється полювання на таких тварин з використанням малокаліберної гвинтівки під патрон кільцевого запалювання або набоїв, споряджених круглими кулями, картеччю чи шротом.
Ну а я про що , а ви пишете що козулю 4/0 полювали...
 

ATIS

Снайпер
2020-15=2005,-зміни з 2011.З повагою
Я мисливець з 2004 року, не пам'ятаю щоб дозволяли шріт по копиту.....
Можливо так і є, що було не заборонено, просто в нас на інструктажах дозволяли тільки кулю
 

1gena73

ветеран форуму
надійна команда
Я мисливець з 2004 року, не пам'ятаю щоб дозволяли шріт по копиту.....
Можливо так і є, що було не заборонено, просто в нас на інструктажах дозволяли тільки кулю
Как там говорится - "читаем между строк..." :)
Найбільше дробу 4/0 у мене заказують хлопці з Волині. І беруть доволі багато. І вже роками. Що вони нею стріляють і як споряджають, я їх ні коли не запитував, то їхня справа. Знаю, що кажуть, що кращого дробу їм не треба. Мається на увазі дробу №0000.
 

Dimastiy

Мисливець
Якщо "мисливцю"
пощастить, і 4/0 гарно узгоджуються на чоках, то цей заряд спрацює від зайця підсвинка. Біда лишень у тому, що не хоче він нормально летіти. 5/0 оце патрон "виживальщика"
 

Небраконьер

Moderator
Команда форуму

agentkolya

Мисливець
Якщо "мисливцю"
пощастить, і 4/0 гарно узгоджуються на чоках, то цей заряд спрацює від зайця підсвинка. Біда лишень у тому, що не хоче він нормально летіти. 5/0 оце патрон "виживальщика"
Мисливцю взагалі рідко щастить, якщо він добре не підготувався!:)
звичайно, що чим крупніший дріб (картеч) - тим більший розклинюючий ефект між дробинами. А свинець, хоча і надзвичайно пластичний, порівняно з більшістю металів, але "маленька пружинка" у ньому живе до останнього. І звичайно, після проходження чоку і опиняючись в атмосфері, де нічого не стримує з боків, заряд вільно розширюеться під дією порохових газів та отією пружинкі.
Зараз, коли ми маємо певну кількість виробників прозорих гільз, в спорядженому набоі відповідь сама проситься - величезні пустоти потрібно заповнити буфером.
Яку саме мету переслідували автори вищезгаданного закону - не відомо. Чи це міри безпеки на полюванні, чи на Європу в черговий раз подивилися, хто його знає.
 
Останнє редагування:

Салган

Мисливець
Давайте возьмём конкретно. Лисица, заяц. 0000. На какое расстояние кучности будет достаточно для надёжного поражения? Полагаю 35 метров. Без контейнера. И метров 40 в контейнере. Если не верно , поправьте.
 

igor21

Слідопит
Давайте возьмём конкретно. Лисица, заяц. 0000. На какое расстояние кучности будет достаточно для надёжного поражения? Полагаю 35 метров. Без контейнера. И метров 40 в контейнере. Если не верно , поправьте.
Покажет только БУМАГА !!!
На КАЖДОМ конкретном ружье с конкретными дульными сужениями.
 

agentkolya

Мисливець
Давайте возьмём конкретно. Лисица, заяц. 0000. На какое расстояние кучности будет достаточно для надёжного поражения? Полагаю 35 метров. Без контейнера. И метров 40 в контейнере. Если не верно , поправьте.
Скажіть чесно, Вам лінь розкласти на папері 50% дробин 0000? Чи Ви не уявляєте розмір тушки зайця та лиса?
Навіщо намагатися прошити наскрізь цих мисливський тварин, якщо іх чисто усі беруть на відстані 35-40 м від 3-ки до 0-ля в залежності від набою та рушниці.
 

Зверобой 60

Мисливець
Патроны с 0000 применяют по незнанию,на шару, или с учетом "а як выскочить коза ".Зайца и лису уложит и вдруг коза то тоже положит.Так думают потенциальные браконьеры.А нормальному охотнику они(0000)ни к чему.При Союзе и вплоть до принятия нового закона(2000г.)копытных не запрещалось стрелять картечью.Из пуль популярной была пуля Бренеке так называемый в народе" "жакан."Четыре ноля узаконены от августа и до средины марта(отстрел хищника).Кто и зачем таскает с собой 0000 догадаться не сложно.
 

agentkolya

Мисливець
Шановні колеги, відгукніться будь ласка, хто як вважає, чому закон дозволяє добувати косулю тільки кулею? У той час, коли найбільш імовірно іі узяти набоєм з 0000-ми, гуманно, щоб тварина не мучалась.
Постріл кулею по косулі з загону, коли вона "летить" на усьому ходу, більше нагадує, як істи борщ вилкою. Дуже поширена версія - щоб не було підранків, але куля, яка пройде черевною порожниною кози - це і не відстутність підранка і вкрай не гуманно!
Напевне, що серед нас є не тільки звичайні мисливці, такі, як я, а й мисливці - професіонали, які займають високі державні посади у цій галузі та мають доступ до загальносвітовоі статистики.
 

Салган

Мисливець
Скажіть чесно, Вам лінь розкласти на папері 50% дробин 0000? Чи Ви не уявляєте розмір тушки зайця та лиса?
Навіщо намагатися прошити наскрізь цих мисливський тварин, якщо іх чисто усі беруть на відстані 35-40 м від 3-ки до 0-ля в залежності від набою та рушниці.
Скажу честно . Я не понимаю зачем мне раскладывать на бумаге 50% дробин 0000. Я представляю как бы это не было удивительно размер тушки зайца и лисы. И что дальше, какая связь???
То что заяц ляжет на 30 метров от 3 я знаю и сам это озвучивал выше. Почитайте внимательно суть моего поста, почему я задался вопросом использования 0000.
10 кг дроби 0000 выкинуть?? ? В окно или в мусорник ???
Или может до 30 метров например её можно с успехом использовать, не тратя 1200 грн на покупку тройки ???
 

agentkolya

Мисливець
Скажу честно . Я не понимаю зачем мне раскладывать на бумаге 50% дробин 0000. Я представляю как бы это не было удивительно размер тушки зайца и лисы. И что дальше, какая связь???
То что заяц ляжет на 30 метров от 3 я знаю и сам это озвучивал выше. Почитайте внимательно суть моего поста, почему я задался вопросом использования 0000.
10 кг дроби 0000 выкинуть?? ? В окно или в мусорник ???
Или может до 30 метров например её можно с успехом использовать, не тратя 1200 грн на покупку тройки ???
Я поділився з Вами власним досвідом зовсім не для того, щоб Вас дратувати!
Враховуючи, що дріб у Вас ще СССР, беремо іі вагу з джерел того часу - це 0.74 гр одна дробина 0000, 44 дробини - це 32.56 гр - дуже розповсюджений набій, ділемо на 2, маємо ~22 дробини, разкладаємо іх у коло 75 см і зараз пишу конкретніше: маємо величезні вікна, беремо шматок полієтіленовоі плівки з вирізанним контуром зайця або лисиці і накладаємо його на осип. І не забувайте, що це ще при умові ідеального осипу, такий набій ще потрібно зібрати...
Щоб далі уникнути непорозумінь - можете попасти і в голову і в серце, але "діри" у осипу будуть такі, що дуже вірогідно просто покалічити дичину.
Якщо перефразувати Ваше питання, але не змінювати зміст, вийде так: коллеги, ви не будете проти, якщо я багато років буду робити підранками зайців та лисиць?
Може лисиця й хижак, але й вона нічим не заслужила помирати довго та болюче!
Там трошки вище - про козу та кулю, та ж історія...
Тому продайте 0000 і купіть нормального "зайчачого" дробу, а там і лисові вистачить!:)
 

VS1975

Снайпер
Скажу честно . Я не понимаю зачем мне раскладывать на бумаге 50% дробин 0000. Я представляю как бы это не было удивительно размер тушки зайца и лисы. И что дальше, какая связь???
То что заяц ляжет на 30 метров от 3 я знаю и сам это озвучивал выше. Почитайте внимательно суть моего поста, почему я задался вопросом использования 0000.
10 кг дроби 0000 выкинуть?? ? В окно или в мусорник ???
Или может до 30 метров например её можно с успехом использовать, не тратя 1200 грн на покупку тройки ???
Ще є третій варіант: поміняти Ваші 0000 на ті номери, які будуть потрібні ( або на гроші :) ). По 2 - 3 кг може комусь треба буде ?
 

agentkolya

Мисливець
Ще є третій варіант: поміняти Ваші 0000 на ті номери, які будуть потрібні ( або на гроші :) ). По 2 - 3 кг може комусь треба буде ?
І щоб прискорити продаж/обмін, зробити промір 10 дробин та зважити іх, про що вказати наступним власникам. За часів СССР був як твердий так і м,який шріт, ці два показникти чітко вкажуть на якість штору.
 
Зверху