Чисельність диких тварин в Чернігівській області

Охотник77

Снайпер
Хоч один плюс... Якщо ще років 6 буде закрите ,то буде на що подивитись
Агрохолдингі,посуха та інші несприятливі умови як природні так і людській фактор в наш час нажаль роблять свою справу так що природніх угідь зчисельною дичиною не буде
 

север

ветеран форуму
надійна команда
Особисто спостерігаю збільшення популяції сірої куріпки, в угіддях Чернігівщини, само собою-припутня (ще сидять на проводах в кінці жовтня, хоч вже і не масово), лисиці звичайної. Русака, на жаль, явно більше не стало. Можливо, зима покаже його реальну чисельність. Практично вся земля розпайована і інтенсивно оброблюється, тому придатних стацій для диких тварин стає все менше. Особливо там, де мала кількість лісів. Там, де культурні поля-справжня пустеля, на якій навіть бур"яни не ростуть, не говорячи вже про існування тварин. Добрива тонами завозяться на поля. Розорюються останні прихистки-болотянки і викорчовуються переліски-острови серед полів.
 

HOWA

Слідопит
Практично вся земля розпайована і інтенсивно оброблюється, тому придатних стацій для диких тварин стає все менше. Особливо там, де мала кількість лісів. Там, де культурні поля-справжня пустеля, на якій навіть бур"яни не ростуть, не говорячи вже про існування тварин. Добрива тонами завозяться на поля. Розорюються останні прихистки-болотянки і викорчовуються переліски-острови серед полів.
Днями проїхав від Козельця до Батурина. Що бачив уздовж дороги. Острівці дерев в полях на місці, як і окремі дерева. Бур'яни є, місцями по пояс. В низинах ніхто нічого не розорював, вони зарослі комишом, осокою,бур'яном. Далі, якщо вся земля розпайована то це що є велике горе? З дитинства пам'ятаю літаки-"кукурузники" й запах ДДТ... Були повідомлення по місцевому радіо - "сьогодні й завтра не виганяйте худобу на пасовиська, не випускайте бджіл! Буде проводитись обробка полів, боротьба з шкідниками за допомогою авіації". Для дичини саме те що треба... після цього в полях вже не було ні перепілки, ні куріпки, ні зайця... А склад міндобрив який був неподалік села, на краю колгоспного саду !!!, ще у кінці 90 років так пахнув, що за 200-300 метрів було чути. Хоча тих міндобрив там не було вже більш 10-12 років! Ну і навіщо ото будоражити громаду? Аби щось брякнути? Америка. США-високоіндустріалізована країна з надпотужним сільським господарством, приватною землею.І дичини там аж занадто.Чому так, шановний ТС?
 
Останнє редагування:

HOWA

Слідопит
У двох місцях бачили диких кіз, які паслись на полі, в одному місці біля дороги штук 5-6 диких свиней метрів за 15-20 від дороги.
 

Охотник77

Снайпер
У двох місцях бачили диких кіз, які паслись на полі, в одному місці біля дороги штук 5-6 диких свиней метрів за 15-20 від дороги
Земляче тобі фортить а тут по району їжу то тількі коли не коли побачу живого а частіше збитих та весною після обробітку аміаком мертвих зайців та лисів та місцями розорані до асфальту поля що аж щебінка зверху:( таке наблюдав і сусідній області,ну невезе мені на красиві пейзажі нажаль.пс: наразі в дорозі то пишу частинами.на цьому все :)
 
Останнє редагування:

1gena73

ветеран форуму
надійна команда
При союзі все оброблялося, все пахалося, всі сінокоси були скошені в нуль, пасовища вибивалися до чорної землі. Якщо де були якісь неудобки, яри, галявини під лісами, посадками - там люди викошували все до травинки і билися за ті клапті. Людські череди доїдали все, де могло щось лишитися. Хімія лежала на перехрестях доріг майже біля кожного поля. І досі через 30 років на тих місцях нічого не росте і смердить.
 

HOWA

Слідопит
Я вже колись тут казав. В Київській обл. в кінці 70-х на початку 80-х полювання в угіддях УТМР по хутрових (зайцю, лису ) було заборонене. Не було ні зайця ні лиса. Десь так років зо три було...
 
Останнє редагування:

Охотник77

Снайпер
пасовища вибивалися до чорної землі
Наразі принаймі де я був а це частина Чернігівської та Київської обл майже всі пасовища та луга розорали а сади частково повикорчовували. Річки якіми можна плавати на моторних човнах повисихали до такого стану що аж жалко дивитись а ставки повисихали геть та поросли верболозом.При совку було багато органічних добрив так як було розвинене тваринництво а тепер одна хімія да така що принаймі в агрохолдингах все росте ого го в порівнянні з звичайними фермерами та тим яке росло раніше)
 
Останнє редагування:

Igor_pol

Мисливець
Добрий день шановне панство.
Скажу те що бачив....
Донеччина 20- 30км від лінії розмежування. До 15року побачити у нас фазана, зайця - щастя.... Полювання зась....17-21 роки: фазани домашніх курей ганяють, зайці над собаками знущаються) по полям бігають, трактора не бояться... Лис сидить на дорозі і не сходе.... З'явились косулі, кабани поля з картоплею та кукурудзою риють так як трактор не оре) на річці з'явилися лебеді.....

До чого це я - дичина плодиться і з'являється там де їй добре.....
 

HOWA

Слідопит
Кілька тижнів тому , двох настирних встигли зняти на відео
 

Вкладення

ОСТЕР

Мисливець
Розорюються останні прихистки-болотянки і викорчовуються переліски-острови серед полів.
ніжинщина :теж розпахують отанні клапті,але є і позитив , на полях земельний відділ виділяє історичну землю ,наділи около 5 соток (на око )
є місця де поросли клени метрів чотири ,в цьому році на полі бачив свіжу розмітку думаю це продовження роботи ,техніка оминала .
 

Altay1972

Снайпер
Никто ничего, учитывая квалификацию расследователей, не расследует :mad:...хотя если что то и получится - то на свой карман... а лося куда дели: в морг на вскрытие и экспертизу, или в центральный кабак, где на ужин приглашены мер, судья, полицай-начальник и пару нужных коммерсантов, для расчета за гарнир и висковые напитки ;)
 
Зверху