Хвороби диких тварин"ТРИХЕНЕЛЬОЗ"

Статус
Закрита.

STANISLAV

Мисливець
Пропоную в цій темі обговорити хвороби тварин(трихенельоз,сказ, чумка і тому подібні).Почав з трихенельозу тому що всі ми любимо полювання на кабана.Цей звір є одним із переносників цеї жачливої хвороби..На прикінці 2010 року і початку 2011року на Західній Україні було два випадки зараження цією хворобою від диких кабанів. Епідеміологія. Відомо біля 60 видів ссавців, хижаків, всеїдних, гризунів, комахоїдних, ластоногих, китоподібних, які є господарями трихінел. Серед диких тварин трихінельоз розповсюджений в усіх країнах світу, за винятком Австралії. Передача трихінел від зараженої тварини до здорової відбувається при поїданні м'яса, інвазованого трихінелами. Найбільш поширений трихінельоз серед великих хижаків (лев, тигр, вовк, лисиця та ін.) внаслідок поїдання ними слабших тварин. Як відомо, падлом харчуються м'ясоїдні та всеїдні тварини, а також деякі види гризунів і комахоїдних тварин. Виявлена висока ураженість трихінельозом тварин в Арктиці — білих ведмедів, песців, а також морських ссавців (тюлені, моржі, нерпи та ін.).
На території СНД найбільш поширене носійство трихінел серед вовків (51 %), шакалів (36,5%), диких котів (36,2 %), єнотоподібних собак (23,7 %), лисиць (18,4 %). Серед людей трихінельоз розповсюджений переважно в тих місцевостях, де спостерігається висока інвазованість трихінелами свиней. Найбільша захворюваність трихінельозом реєструється в країнах Північної і Південної Америки (США, Аргентина, Мексика),, в Європі (Іспанія, Польща, СНД). В країнах Азії та Африки зустрічаються поодинокі випадки цієї хвороби у людей. В межах колишнього СРСР трихінельоз має переважно осередковий характер. Неблагополучними по трихінельозу серед свиней та людей є Білорусь; Вінницька, Хмельницька, Одеська області України; Краснодарський край, Рязанська, Брянська області Росії, деякі райони Литви. В інших регіонах СНД реєструються окремі випадки трихінельозу у свиней та населення. Людина заражається при споживанні м'яса свиней, в якому знаходяться інцистовані живі личинки трихінел; сала та продуктів, виготовлених з свинини (бекон, корейка, грудинка, ковбаса тощо), а також м'яса диких тварин (ведмедів, кабанів тощо).


Захворювання на трихінельоз у людей частіше має груповий характер. Це трапляється внаслідок споживання недостатньо обробленого м'яса свиней, забитих вдома без ветеринарно-санітарної експертизи. Виникненню спалахів трихінельозу сприяє розповсюджений в сільських місцевостях звичай запрошувати родичів, сусідів, знайомих на “свіжину” — обід, на якому вживають м'ясо забитої свині.

В останні роки в країнах СНД частіше спостерігаються спалахи трихінельозу, зв'язані з використанням в їжу м'яса диких тварин, переважно ведмедів і кабанів. В Росії захворюваність трихінельозом людей в 1975 p. порівняно з 1971 p. збільшилась в 16 разів. В 95 % випадків джерелом захворювання було м'ясо диких тварин. Різке збільшення частоти трихінельозу у людей в Росії пов'язано з освоєнням східних регіонів. Цьому сприяє розвиток мисливського промислу.

Кругообіг трихінел серед тварин здійснюється внаслідок хижацтва і поїдання трупів загиблих тварин. В неблагополучних населених пунктах він підтримується між домашніми (свині, коти, собаки) та синантропними (щури, миші) тваринами шляхом поїдання свинями трупів щурів, мишей, котів, а останніми — відходів забою свиней. Висока поширеність трихінельозу у свиней, домашніх і синантропних тварин спостерігається в населених пунктах, в яких здійснюється випас свиней, а відходи забою свиней не хоронять. В цих місцевостях свині поїдають трупи домашніх, синантропних, а також диких тварин (лисиць, куниць, тхорів); домашні і синантропні тварини споживають ще й відходи забою свиней. Внаслідок цього формуються стійкі (стаціонарні) синантропні осередки трихінельозу, в яких систематично виникають випадки трихінельозу серед свиней та спалахи серед населення.

В тих населених пунктах, де свині знаходяться на стійловому утриманні, створюються несприятливі умови для їх зараження трихінелами. Трихінельоз свиней спостерігається у вигляді поодиноких випадків на протязі тривалого часу з перервами в декілька років (тимчасові синантропні осередки трихінельозу). В тимчасових осередках кругообіг трихінел підтримується внаслідок їх занесення із дикої природи. Мисливці приносять у населений пункт трупи диких тварин і після зняття з них шкури залишають їх тут. Ці трупи поїдають домашні (коти, собаки) і синантропні тварини (щури, миші). Я вважаю що кожен мисливець повинен володіти такою інф.
 

FoxHunter

Мисливець
А как насчет бешенства у лис? В сумской области была вспышка бешенства у лис в 2008г, я лично шлепнул одну, приехала СЭС и забрали труп.
Приблизительно через неделю на работу комне приехали опять и чутьли на уколы не пресадили, а я говорю да неконтактный я был! мол ваши забирали я только стрелял! а через дробь не передается!

Симптомы: Вопервых лысак перестает боятся людей, идет на контакт с человеком! (притащился к нам на работу)На внешний вид был какойто взлохмаченый, и с постоянно высунутым языком и тяжело дышащий. Слюны невидал из рта т.к близко не подходил, сьездил домой за ружом и грохнул его, что интересно этот лис так и шатался по теретории когда я вернулся с ружом и уходить не собирался!
 

zhuravel

Мисливець
Ребята!У кого много...Не стреляйте кабанчиков!(ШУЧУ) ... у нас много лисы...были вспышки бешенства по сёлам(по роду работы приходилось заниматься этим вопросом)...проводили охотколлективом - отстрел лисы, бродячих собак и кошек...совместно с ветслужбой разлаживали вакцину. Был в Польше ...там забывают за эту болезнь ... они серьёзно занимались бешенством. В лесах - с вертолётов разбрасывали вакцину... по степной зоне разлаживали ...несколько лет подряд.И болезнь - эта отступила...А у нас вечно денег нехватает...
 

STANISLAV

Мисливець
Сказ. Нестійка епідемічна ситуація зі сказу і в країнах СНГ, зокрема, в Російській Федерації, значна частина кордонів якої межує з Україною. У 2010 році епідситуація зі сказу у Росії, в порівнянні з 2009 роком, значно погіршилася. Якщо за весь 2009 було зареєстровано 6 випадків захворювань серед людей, то за 9 місяців 2010 року – 13 випадків в 9 регіонах
Причинами захворювання людей є:
-небажання (або незнання про необхідність) щепитися проти сказу;
-пізнє звернення за меддопомогою, а відповідно, пізній початок курсу щепленнь;
-перерване профілактичне лікування (внаслідок відмов від щеплень або при зміні місця проживання);
-порушення режиму під час проведення щеплень (вживання алкоголю тощо).
Головними джерелами сказу залишаються дикі тварини – 46% (лисиці, єнотовидні собаки, вовки), а також собаки (21%), кішки (12%), і ВРХ 11,5%).
В Україні, як повідомлялося в попередніх інформаційних листах за останні 11 років епідемічна ситуація зі сказу також нестійка – зареєстровано 32 випадки захворювань у 15 областях, найбільша їх кількість була у Донецькій (5), Харківській (4), Чернігівській, Кіровоградській, Луганській (по 3) областях. По два випадки у Київській, Одеській, Львівській, Вінницькій, по одному – у Полтавській, Черкаській, запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Тернопільській областях.
Серед джерел збудника сказу для захворілих приблизно однакова питома вага кішок – 37,5% (11 вип., з них 5 –безпритульні) і собак – 34,5% (11 вип., з них 3 безпритульні) та лисиць – 18,7% (6 вип.), в одному випадку був кажан, в двох випадках – невідома тварина. Захворюваність людей реєструвалися на фоні значного погіршення епізоотичної ситуації. Викликає тривогу, що переважна кількість захворілих – 26 осіб (81,2%) не щеплені проти сказу, в 6 випадках щеплення проводилося, в т.ч. в 4 – з порушенням схеми щеплення, в одному – постраждалий порушував режим.
За 10 місяців 2010 року в країні зареєстровано 3 випадки захворювань людей на сказ (на 2 вип. більше ніж у минулому році), по одному у Харківській, Тернопільській, Донецькій областях. Захворювання підтверджені лабораторно. Джерелами збудника сказу були не щеплені проти сказу домашні собаки. Усі захворілі не щепилися проти сказу (в одному випадку (Харківська область) не звернувся за медичною допомогою, у двох інших в зв’язку з тим, що собаки на момент укусу та після 10 денного ветеринарного спостереження були здорові). У Тернопільській області собака загинула на 14 день після покусу, про що її власники не повідомили постраждалого та ветслужбу, у Донецькій області – убита, після отримання довідки про 10-денне ветеринарне спостереження.
Щорічно в Україні 100-120 тис. осіб (2009 р. – 97156) звертаються за медичною допомогою з приводу укусів тваринами, 18-20 тис. (2009 р. – 21315 – 21,9%) щепляться проти сказу. Значна кількість постраждалих (2009 р. -1138-5,34%) відмовляються від щеплень або переривають курс щеплень.
За останні 10 років щорічно виявлялося 1200 – 2000 хворих на сказ тварин (у 2009 році – 1252). Згідно даним Державного Комітету ветеринарної медицини – за 9 місяців 2010 року виявлено 1144 неблагополучних щодо сказу пунктів – в 2,1 рази більше ніж минулому році, виявлено 1328 хворих на сказ тварин – в 2,1 рази більше ніж минулому році. Серед зареєстрованих випадків захворювань – 459 у лисиць ( 34,6%), 331 – у собак (24,9%), 18 – у котів (23,9%), 119 – серед ВРХ (8,9%), 25 – серед ДРХ, свиней, коней (1,9%), 76 – серед диких звірів (5,7%).
Найбільш неблагополучна епізоотична ситуація у Вінницькій (128 неблагополучних пунктів, 143 тварини), Херсонській (92 пункти, 112 тварин), Хмельницькій (99 пунктів, 107 тварин), Дніпропетровській (69 пунктів, 102 тварини), Чернігівській (78 пунктів, 97 тварин), Харківській (87 пунктів, 92 тварини), Запорізькій (75 пунктів, 87 тварин) областях.
Основними резервуарами сказу у природі залишаються дикі тварини, серед яких головну загрозу несуть лисиці, але найбільш небезпечними є домашні тварини – коти, собаки та сільськогосподарські тварини. Слід звернути увагу, що якщо в попередні роки кількість захворілих котів перевищувала кількість захворілих собак, то в 2010 році захворюваність котів і собак приблизно на одному рівні, через збільшення кількості захворювань серед собак.
Залишається недостатнім контроль за виконанням Правил утримання собак і котів у населених пунктах. Постійні бригади з відлову безпритульних тварин в більшості регіонів поодинокі, а тимчасові створюються і діють не в плановому порядку, лише в окремих регіонах. Рекомендовані Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» притулки для тварин створюються в окремих випадках, стерилізація безпритульних тварин проводиться в недостатньому обсязі. Не застосовується і ст. 17 зазначеного закону щодо регулювання чисельності тварин, шляхом знищення у разі неможливості застосування гуманних методів. Продовжується безконтрольне розмноження безпритульних тварин, збільшується їх кількість і відповідно загроза покусів людей, захворювань їх на сказ. Послаблено і мисливське регулювання чисельності диких хижих тварин
 

Виталий23

Мисливець
Доброго вечора. У нас в селі також була вспишка сказу. Скаженна лисиця покусала 2-х собак ті в свою чергу покусали корову. Собак і корову застрелили. На другий день організували облави на лисиць було взято 3 лисиці, 2 бродячі собаки.
Після випадку на фермі ми кожен рік відстрілюємо бродячих собак.
Ще один випадок був коли лисиця зайшла в двір до одного пенціонера (мисливця) і покусала собаку але той не розгубився і застрелив її і собачку.
 

STANISLAV

Мисливець
Хто як готується до виходу на лиса? я йду на полювання на лиса беру у рюкзак мішок із матеріалу і гумові рукавмці,може це звучить смішно але з лисячим сказом у нас проблема на відміну від Польщі
Виталий23;11253 сказав(ла):
Польше ...там забывают за эту болезнь ... они серьёзно занимались бешенством. В лесах - с вертолётов разбрасывали вакцину... по степной зоне разлаживали ...несколько лет подряд.И болезнь - эта отступила...А у нас вечно денег нехватает...
впольованого лиса у мішку закопую в землю.
 

FoxHunter

Мисливець
surgut;11284 сказав(ла):
Хто як готується до виходу на лиса?
Мусорные полиэтиленовые пакеты,обдираю в перчатках,тушку скармливаю
определенным собакам,(есть место) если чо с собаками пойду колоться!
 

FoxHunter

Мисливець
surgut;11293 сказав(ла):
Почему? собаки под контролем, а подругому как? Просто закапывать так это лопату нужно засобой еще тягать,живу в городе проблемно, да и зимой долбать мерзлую землю, а так место есть за городом чтоб собакам скормить, да и возможность наблюдать есть у собак оно в роде через 5-7 дней появляются симптомы а у людей до месяца а то и больше. Я раньше думал что собаки лысаков не едят, да кудатам аж за ушами трещит! А вообще здесь 80% охотников тягают тех лысакив без перчаток и обдирают тоже, и смеются с меня типа какое там бешенство,тьфу-тьфу пока никто не заболел ну а там как бог даст!
 

STANISLAV

Мисливець
FoxHunter;11297 сказав(ла):
А вообще здесь 80% охотников тягают тех лысакив без перчаток и обдирают тоже, и смеются с меня типа какое там бешенство,тьфу-тьфу пока никто не заболел ну а там как бог даст!
У мене таж історія"да на що тобі перчатки,який сказ"сміються.А дехто взагалі знімає голими руками:-((
 

FoxHunter

Мисливець
Так вот и у нас в основном голыми руками обдирают! Ну я вообще охочусь на них в основном с подхода с нарезки, к мышкующему на поле,я слышал что если бешенство то они уже не мышкуют!
Я брал разовую отстрелку на последнее воскресенье февраля и задал в областном уоор,такой вопрос что там с бешенством? получил ответ нечего! нам бы уже из СЭС сообщили сразу и охоту бы уже прекрыли! типа того, что они если чо то сразу нам сообщают.
 

STANISLAV

Мисливець
FoxHunter;11301 сказав(ла):
я слышал что если бешенство то они уже не мышкуют!
я також таке чув.Шкода що проти цієї зарази у нас ніхто не веде ніяку роз"яснювальну роботу.У наш час молоді мисливці нічого не знають ні про сказ ні про трахінельоз,а жаль.У нас був випадок коли сільчатники зловили бурсука і з"їли (бурсуки також часто хворіють сказом)серед них був мисливиць бракон"єр.Все обійшлось добре ніхто не захворів.Але коли вони почули що з ними могло б бути це треба було бачити ці обличчя.:)
 

FoxHunter

Мисливець
surgut;11304 сказав(ла):
Все обійшлось добре ніхто не захворів
да я слышал что 100% гарантии нет что заболеш если даже животное было больное, я знаю тут случай был что обдирали бешеного лысака
потом выяснилось что бешеный но не все участвовавшие "здались" врачам, незаболел никто, но лучше с таким не рисковать,вообще я слышал что для полной гарантии заражения требуется укус с попаданием слюны в рану, или снятие шкуры с порезом пальца, а так вроде заболевание нестойкое вне тела т.е быстро умирает на свежем воздухе,(типа слюна бешеного на траве и т.д).
 

Виталий23

Мисливець
surgut;11284 сказав(ла):
Хто як готується до виходу на лиса?
Перед виїздом на лисицю в рюкзак кладу поліетиленовий пакет для шкіри, мішок для тушки і лопату в багажник. Обдираю лисиць без перчаток спеціально відведеним для цього ножем (цим ножем нічого більше не роблю). Шкуру кладу в пакет і в рюкзак, а тушу в мішок і закопую.
 

STANISLAV

Мисливець
Виталий23;11555 сказав(ла):
Перед виїздом на лисицю в рюкзак кладу поліетиленовий пакет для шкіри, мішок для тушки і лопату в багажник. Обдираю лисиць без перчаток спеціально відведеним для цього ножем (цим ножем нічого більше не роблю). Шкуру кладу в пакет і в рюкзак, а тушу в мішок і закопую.
Чується мисливський підхід.
 

FoxHunter

Мисливець
Виталий23;12619 сказав(ла):
Дякую. А по іншому і неможна
Это если возможность такая есть. А мне както не подуше по городу лазить с лопатой,карабином,и дохлым лысаком в мешке и думать куда его закапать зимой в мерзлую землю.
Зимой на охоту на машине не езжу, в связи с клиренсом машины в 15см, и невозможностью ездить зимой по полям, иметь две машины для города и для охоты нет желания да и средств на содержание. а тягать на охоту за собой лопату обломно!
 

STANISLAV

Мисливець
FoxHunter;12659 сказав(ла):
А мне както не подуше по городу лазить с лопатой,карабином,и дохлым лысаком в мешке и думать куда его закапать зимой в мерзлую землю.
Прикольно сказано:)))))
FoxHunter;12659 сказав(ла):
а тягать на охоту за собой лопату обломно!
А на рахунок лопати,це точно сказано.Мені простіше всю амуніцію вожу в мотоциклі.
 

STANISLAV

Мисливець
Інформація виставлена 15 січня 2011р в неті

У мисливських угіддях села Нелипівці Кельменецького району запровадили карантин. Там виявили диких тварин, в організмі яких є збудники трихінельозу, гельмінтозної хвороби, яка може призвести до смерті людини. Кілька тижнів тому троє місцевих жителів потрапили до лікарні з цим діагнозом, саме тому, аби запобігти розповсюдженню хвороби, на засіданні екстреної колегії у Чернівецькій обласній державній адміністрації було розроблено план профілактичних заходів.
Після такого, як члени однієї родини з цього району потрапили до лікарні з діагнозом «трихінельоз» і було встановлено, що вони вживали м’ясо дикого кабана, працівники служби обласної ветеринарної медицини провели власне розслідування. В організмах диких тварин, які були відстріляні для контрольних аналізів, виявили личинки паразитів, які і є збудниками цієї хвороби. Одним із перших запобіжних заходів стало оголошення карантину у Нелиповецьких лісових угіддях, другим – обов’язкова лабораторна перевірка усієї вбитої дичини на теренах Буковини.
Трихінельоз – інфекція, яка належить до групи паразитарних захворювань, вона не передається від людини до людини. Причиною недуги в усіх випадках є вживання інфікованого м’яса або м’ясопродуктів, які не пройшли належну термічну обробку, частіше всього це вбита дичина. Небезпека трихінельозу полягає ще й в тому, що на початковій стадії симптоми подібні до звичного ГРЗ – висока температура та загальна слабкість. Проте, якщо вчасно не звернутися до лікаря, наслідки можуть бути фатальними.
Збудники трихінельозу містяться в організмах диких тварин та свиней, а тому фахівці рекомендують ретельно обробляти м’ясо, особливо впольованої дичини.
 
Статус
Закрита.
Зверху