Український Хорт

BOGUN

ветеран форуму
надійна команда

Вітаю
Переглядаючи старовинні картини натрапив на часте зображення хортів з українськими козаками. Задумався. Чому з українськими козаками? Яка історія хортів українського степу? Чому сусіди присвоїли цих собак собі (польський хорт) або дали їм назви ніколи не існуючі в самоназві(хорта-борза)?
 

Tavelik.58-20

Мисливець
До речі, "хортая борзая", яка й досі ще на стала українським хортом, уже стала хартом польським, угорським агаром, іспанським гальго і стала основою такої породи, як грейгаунд.
 

Tavelik.58-20

Мисливець
Крымская охотничья порода борзых была популярна у крымских татар в степной части Крыма. У неё было много общего с горской борзой, её отличали меньший рост, более короткие отвислые уши и меньшая скорость на коротких дистанциях. Крымских борзых еще называют крымками или крымачами. Для них характерен черный окрас с подпалами, а также черно-пегий с крапом и красный с мазуриной.

Своим происхождением данная порода, также как и русская борзая, обязана татарской борзой. В широком смысле крымская борзая – это обобщающее название, распространявшееся в 18-19 веке на многие разновидности степных борзых Южной России, севера Балканского полуострова и среди татарского населения.

Сходство с горскими борзыми объясняется тем, что на протяжении веков шло неорганизованное смешение этих пород между собой. Также в крымскую породу вливалась кровь русских борзых и казахских тазы.

Русские охотники познакомились с крымской борзой не позже 1795 года. После захвата русскими Крыма и массового переселения крымских татар в Турцию, множество борзых осталось брошенными на произвол судьбы, после чего эта порода распространилась по всему югу России.

Как таковой самостоятельной крымской породы борзых с начала 20 столетия не существует. В 1951 годы были официально утверждены стандарты двух новых пород борзых – степной и хортой.
 

Вкладення

BOGUN

ветеран форуму
надійна команда
Tavelik.58-20;124998 сказав(ла):
До речі, "хортая борзая", яка й досі ще на стала українським хортом, уже стала хартом польським, угорським агаром, іспанським гальго і стала основою такої породи, як грейгаунд.
Так, це правда. Після війни поляки вивезли з України наших хортів і назвали їх "польський" хорт. Зрештою те саме зробили з поліськими гончаками, називаючи їх огар "польський" і так само взяли з західної Бойківщини Українського Гірського Гончака і назвали його "польський" гончак...
Ми, українці, маємо відродити собак наших предків...Це залежить тільки від нас...
 

Blond

Новачок
Добридень. Ніде не можу уточнити інформацію. Багато чого пишуть на різних форумах, часто бачу, як люди скаржаться на те, що немає дичини. І на те, що із хортами полювати неефективно. І тут мені каже одна моя знайома, яка займається доберманами, що за містом стільки зайців, що вона аж жалкує, що її собаки не в змозі їх наздоганяти! Моя колишня однокурсниця із села, коли у нас зайшла розмова про полювання із дослідних цілей на ховрахів (гризуни, які можуть бути причиною поширення чуми), здивовано мене запитувала, - невже я ніколи на зайця не полювала? Тому я роблю висновки, що дичина, зокрема заєць-русак у нас є. Ось тільки я не можу зрозуміти, чому, коли я питаю, де у нас є гарні угіддя для полювання з хортами, ніхто не відповідає, або ж щось таке нісенітне пише... Або, в загалі, образи якісь... Дивно у нас себе поводять люди! Нібито вони щось намагаються приховати!
Припустимо, я живу в такому місці, що якщо пройти тільки півгодини за село Мокрянка, починаються такі неозорі поля, що відчуваєш себе нібито у відкритому морі! І я бачила там багато куріпок. Селяни на них полюють. Про зайців я не допитувалась. Але мені здається, що вони повинні бути. Ми просто ходили туди не у сезон. Просто собаки ще були надто молоді і у них ще були не всі щеплення.
Хочу знати, що про це думають досвідчені власники хортів.
Дякую.
 
Зверху