Полювання на птицю. Вінницька обл. Тиврівський р-н

typict

Мисливець
Доброго дня шановні колеги. Хочу розказати про своє перше серйозне полювання, яке проходило в Тиврівському районі Вінницької області. Фото або відео нажаль немає, але є детальна карта за якою можна побачити місця і маршрут полювання (може хтось захоче побувати там).
Отже почну. Живу я в Вінниці, тому для того щоб піти на полювання в Тиврівському р-ні спочатку потрібно було взяти відстрільну картку в місцевому УТМР. Прокинувся в 5-30 в суботу зранку, зібрав рюкзак, патрони, взяв рушницю і щось поїсти з собою і вирушив на автовокзал. Від Вінниці до Тиврова їхати приблизно одну годину, в 8-00 я уже був в Тиврові, запитав місцевих де знаходиться УТМР і пішов туди (позначено на карті). УТМР Тиврова в суботу працює з 9-00 до 12-00, тому довелось трохи почекати. Дочекавшись працівника УТМР я отримав разову картку і карту мисливських угідь, крім того в мене вже була своя карта Тиврівського району, яку я просто роздрукував з інтернету і компас.
Ще перед цим я вирішив, що буду під час полювання ходити пішки, тому від УТМР пішов одразу по карті туди де на мою думку можуть бути качки або голуби (старався ходити біля ставків, річок, боліт). Вийшовши нарешті на поле я переодягнувся, дістав рушницю, зарядив і почалось полювання. Пройшовши через поле до маленької заболоченої річки голубів я не знайшов, далі по карті був великий став, але вилізши з чагарників я побачив що цей став спустили, переді мною розкинулось велике пусте болото з струмочком посередині. Але все таки я вирішив пройти по очеретам біля ставка, може буде качка. Качок не було а після першого ставка я побачив другий, ще більший і також спущений, внизу люди збирали рибу яка залишилась. По карті після цих ставів було ще кілька менших, але я вирішив, що вони мабуть також спущені і пішов через поле до дороги що вела до с.Шершні, там по карті ще кілька ставків. Але дойшовше до дороги я помітив далеко зліва якесь зерносховище, від якого надходив шум і відїждали машини, "-мають бути голуби" - подумав я і пішов туди по бруківці. І дійсно голубів там було дуже-дуже багато, але всі вони сиділи на криші на тереторії зерносховища і відлітати нікуди не збирались. Я вирішив походити кругом пошукати куди вони можуть літати пити воду, поки я ходив кругом зерносховища, там завівся камаз і від цього звуку половина голубів злетіла і почала наближатись в мою сторону, я приготувався і коли голуби були надімною, вистрілив, але голуби були уже надто високо і постріл був невдалий, крім того ствол 51см не дозволяє стріляти далеко (куплю собі додатковий на 76см але це вже друга історія). Від пострілу піднялись інші голуби, і коли вони підлетіли я стріляв знову але знову надто високо. Після цього більшість голубів полетіло високо через поле в сторону з якої я прийшов (куди вони літають не зрозуміло). По карті біля зерносховища є ставки, я подумав, що голуби можуть літати пити воду туди, і пішов до них. Біля ставка обгороджена якась ділянка, там сидів сторож в будці, я запитав чи бувають тут качки, він сказав щор бувають але рідко. Голубів біля води не було і я пішов кругом ставу. Через метрів 200-300 мені здалось що почув крякання качки, на всякий випадок приготував рушницю, і пройшовши ще метрів 10 з води піднімається 2 качки, близько, десь метрів за 20, я швидко цілюсь стріляю і качка падає, я так зрадів своїх першій здобичі, що забув про другу качку і вона втекла. Підійшов до збитої качки і тут піднімається ще одна метрів за 30 від мене, я прицілився але не став стріляти, вона була вже далеко. Але всеодно радості не було меж, але потім я зрозумів що не можу знайти збиту качку, проте походивши 2-3 хвилини по дорозі я її все-таки знайшов в траві.
Після того як запакував качку в рюкзак, я помив руки в ставку, поїв те що взяв з собою і пішов далі лазити кругом ставків з надією знайти ще качок, але тут їх вже не було і я вирішив іти до с.Шершні. Йшов по бруківці, видивлявся голубів, їх не було. Дойшовши до початку села, я повернув через поле наліво в яр і дойшов до маленького ставка біля поля соняха, обійшовши ставок, качок не знайшов, але знайшов на землі пиж-контейнер стріляний, можливо тут полювали на качку. Пішов далі біля маленької річки і знову здалось що почув качку, підійшовши до річки побачив внизу качок, але вони були доманшіми. Далі пішов по річці, по карті має бути великий став, піднявшись до нього - побачив що цей став також уже майже спустили. Далі я вирішив пройтись по берегу ставка але і тут качок не було. Сонце уже почало заходити і я вирішив іти навпростець через поле до смт.Сутиски і там автобусом їхати до дому, крім того біля Сутисок на р. Південний-Буг можуть бути качки, на карті мисливських угідь це місце було позначено як місце де вони водяться.
На полі через яке я йшов було багато слідів кабана, уже вечоріло, а у мене тільки дроб №1, кабана бачити не хотілось. Перейшовши через поле вийшов на дорогу до с.Шершні і далі через село пішов до Бугу, біля Бугу дістав рушницю, пройшовся по берегу, качок не знайшов, перед мостом переодягнувся, розрядив рушницю, все спакував і вже через кілька хвилин я сидів в автобусі з морем емоцій і як кажуть з "вбитими ногами", складавши маршрут по карті вийшло, що пройшов я тоді близько 25км.
Їдучи в автобусі до дому я аналізував свої помилки серед яких були 2 качки що втекло, надто багато речей і важкий рюкзак і те що я забув взяти воду але добре, що ще було трохи снігу який не розтанув і я його їв коли хотів пити.
Добута качка була в той же вечір вдало затушена і стала хорошою закускою для мене і моїх друзів.
Дуже радий що став мисливцем і зрозумів, що час проведений на полюванні в загальний відлік життя не враховується :)
Додаю карту на якій позначив Тиврівське УТМР і місця де були голуби і качки, можливо комусь пригодиться. Великі карти тут - http://www.ex.ua/view/82035078 . Гарного всім полювання.
 

Вкладення

GusarXXX

Мисливець
Перечитав ваш пост, і зрозумів, що трохи вам заздрю, тому що вже давно перестав звертати увагу на ці дрібниці, від яких ви ще отримуєте задоволення. Колись сам був в захваті від таких моментів, тепер чомусь, перестав так оцінювати всю привабність ПОЛЮВАННЯ! Дякую, за те, що дали можливість задуматись!!! З повагою, і вдалих вам полювань!
 

Одинокий Вовк

ветеран форуму
надійна команда
Пиши, земляк, далі, не лінуйся. Мало хто так грамотно і просто пише. З пов.
 

Охотник356

Новачок
Уважаемый Турист вы просто молодец,и душа у вас настоящего охотника.С уважением.
 

typict

Мисливець
Дякую, буду старатись полювати в різних районах в різних місцях і обовязково розповідати про це )
 

grab

Новачок
Справді, земляче, гарна розповідь. Читав її в кімнаті в голос своїм рідним, і всі були взахваті від Ваших пригод. Приєднуюсь до колег і бажаю Вам і надалі вдалого полювання. З повагою...
 
Зверху