ИЖ 54 глазами владельца

beton2464

Мисливець
Цікавий нюанс по рядовому иж 54 що згідно таблиці в 1960 році випускались тільки штучні зразки
 

Вкладення

север

ветеран форуму
надійна команда
Ружьё ИЖ-54 выпускалось полвека назад: с 1954 г. по 1969 г. Несмотря на преклонный возраст, до сих пор многие это оружие считают лучшей отечественной двустволкой. Однако время берёт своё – многие детали изнашиваются и требуют ремонта, реставрации или полной замены. Самым слабым местом являются деревянные детали. Пропитанный водонепроницаемым составом приклад из ореха служит дольше буковых и берёзовых собратьев. Но и его со временем приходится менять для ремонта или установки нового. Благо, сейчас под заказ делают отличные приклады из ореха с насечками и высококачественными пропитками.

Как снять приклад

  1. Так как крепления приклада ружья ИЖ-54 достаточно «хитрые», и при этом со временем потеряли свою прочность, то снимать его рекомендуется только при острой необходимости. Не стоит этого делать ради любопытства или из-за желания чего-то смазать или подправить.
  2. Пред снятием ружьё должно быть подготовлено, курки должны быть спущены, а кнопка предохранителя обязательно переведена в переднее положение. Обязательно проверьте, не забыли ли вынуть боеприпасы.
  3. Теперь надо подготовить инструмент. Необходимо подобрать отвёртки, идеально подходящие по шлицам винтов. В противном случае изношенные от времени (дождь, мороз, жара и т.д.) шлицы легко сорвать. Потом снять приклад будет проблематично.
  4. Вначале откручивается маленький винтик, который удерживает скобу.
  5. Затем отворачивается сама скоба.
  6. Далее отворачивается винт, стягивающий ложу снизу вверх. Он располагается за спусковыми крючками, около винта, крепящего скобу.
  7. Откручиваются два винта, находящихся снизу колодки за спусковыми крючками в сторону стволов. Это наиболее проблемные винты. Их необходимо аккуратно, без чрезмерных усилий откручивать правильными отвёртками.
  8. Откручивается винт, располагающийся сверху и к которому возможно добраться только после отведения в сторону ключа переламывания ружья.
  9. Внимание: два нижних винта отделяют коробку от личины. Зазоры здесь очень маленькие. Поэтому чтобы не повредить металлические части, к которым крепится винтами приклад, манипуляции необходимо проделывать очень аккуратно, даже нежно.
  10. Если удалось успешно открутить винты, можно уже снять приклад. Опять же, делается это аккуратно, чтобы не образовались сколы.


Полезные советы

Перед работой с деревянным прикладом специалисты советуют удалять старую пропитку. Один из способов: до консистенции густой сметаны замешиваются тальк и уайт-спирит. Получившуюся кашицу толщиной 1-2мм намазывают на дерево. Лучше смазывать и приклад, и цевьё, чтобы их оттенок был одинаковым. Когда кашица высохнет, она счищается, вместе с ней удаляется микрослой пропитки. Эта процедура повторяется многократно (10-20 раз). Настоятельно не рекомендуется приклад обрабатывать не специализированным лаком – через годик он начнёт облазить. Если приклад покрыт лаком, его можно счистить мелкой наждачкой.

При установке ложи с колодкой затягивать стяжные винты надо только после того, как основание (личинка) и колодка строго стали в соответствующих позах ложи. Постановка личинки проводится при положении предохранителя «закрыто». Неаккуратная постановка может привести к скалыванию ложи. Винты необходимо завёртывать до отказа. Шлицы должны расположиться строго по оси ружья ИЖ-54.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
Чому без брантрубок. я вважав що з брнтрубками більш надійніша конструкція. Можливо я помиляюсь
Все правильно. Але естетично ранні штучники виглядають в рази краще від пізніх, початку 60-х років. Які мене ніяк не до вподоби по зовнішньому оформленню,
П.С. Постійно полюю з ІЖ-54 (1957), третій власник, вже друге десятиліття. Ніяких проблем в експлуатації безвідбійного механізму не помічаю. Окрім того, що не варто (категорично!) вхолосту клацати :) курками, навіть з пустими гільзами в патронниках: бойки можуть зламатися або ж банально застрягти в пробитих капсулях. І ось тут можуть виникнути справжні проблеми: рушницю буде неможливо розкрити!
Але відкрию невеличку "таємницю": безвідбійні курки можна безболісно поміняти на курки з відбоєм і ця проблема назавжди зникне.
 

old hunter

Снайпер

север

ветеран форуму
надійна команда
Скажіть а е різниця в відкриванні-закриванні з центробоїм, жевело та евро?
Розумію про що Ви.
Відповім так. Якщо механізм безвідбійного ІЖ-54 доглянутий, чистий, відповідно змазаний, а пружини бойків в належному стані і самі бойки не заржавілі і не розклепані, то різниця з капсулями нівелюється в "0", тобто її зовсім немає (непомітно). Механізм працює лагідно і чітко. Інша справа, коли бойки мають наклеп, їх пружини втратили пружність а канали бойків в коробці рушниці запаковані різним мікромотлохом- отоді можливі проблеми з плавним ходом бойка і його "відбійністю" назад після пострілу. Фактично, він не відкидається сам, а йде на місце лише при відкриванні рушниці. Це можливо чітко помітити на гільзах після пострілу, особливо на м"яких латунних, на донціі яких такі бойки залишають характерну пряму борозну на її нижній частині. Рушниця, звичайно, відкривається вже з певним зусиллям, бо бойок, фактично, вгрузає в стріляному капсулі, особливо в м"якому- в центробої і єврокапсулі. Це вже сигнал для мисливця: обережно! Необхідно уважно дослідити причину цього явища і почистити коробку рушниці - канали бойків (промити їх хоча б банальним обезвоженим керосином або будь-яким рідким мастилом за допомогою того ж шприца) , замінити бойок або ж його пружину.
З приводу капсулів. Найбільш надійним і безпечним є капсуль Жевело: безвідмовний він протягом десятиліть, при належному зберіганні. Безвідмовний і самий надійний він в безвідбійних рушицях саме завдяки своїй жорсткості металу, з якого він виготовлений: бойок від нього, після пострілу, відлітає в своє вихідне положення кулею, як молот від наковальні.
На другому місці Єврожевело. Надчутливий капсуль з м"якого металу. Використовується без проблем.
З Центробоєм не все так просто. Якщо наковальня гільзи ціла, не зношена, не викривлена і т.д., то і осічок не буде. Якщо ж капсуль непридатний - відсирів, старий і т.д, неправильно посажений (є примітивні мисливці які навіть садять його в гільзу молотком!) або ж наковальня пошкоджена, то неприємностей не уникнути-буде осічка і не факт, що бойок після неї повернеться на своє місце, а не вгрузне в м"якому металі капсуля. Це саме найстрашніше місце в експлуатації всіх безвідбійних рушниць! Може трапитись неконтрольований постріл, трагедія, якщо мисливець неправильно себе поведе в подібній ситуації, в азарті полювання і т.д.
Саме, щоб уникнути подібних небезпечних моментів і був введений в ІЖ-54 т.зв. механізм відбою, який полягав у впровадженні в курки додаткової детальки - відбійника. І проблема зникла назавжди.
 
Останнє редагування:

север

ветеран форуму
надійна команда
Т.зв. "знатокам і профффесорам" радянских рушниць присвячуються ці 2 світлини штучника ІЖ-54, який був розібраний вперше з моменту його виготовлення на заводі. Як бачимо, його відмінність від валових рушниць полягає не лише у зовнішньому оформленні і більш ретельній підгонці, а й у хромуванні основних деталей УСМ, починаючи від важіля запобіжника, що продовжує ресурс рушниці і полегшує догляд за нею.


IMG_20230304_125031.jpg
IMG_20230304_125047_compress31.jpg
 
Останнє редагування:

Hunter 79

Слідопит
Т.зв. "знатокам і профффесорам" радянских рушниць присвячуються ці 2 світлини штучника ІЖ-54, який був розібраний вперше з моменту його виготовлення на заводі. Як бачимо, його відмінність від валових рушниць полягає не лише у зовнішньому оформленні і більш ретельній підгонці, а й у хромуванні основних деталей УСМ, починаючи від важіля запобіжника, що продовжує ресурс рушниці і полегшує догляд за нею.


Переглянути вкладення 814668 Переглянути вкладення 814669
Якого року виготовлення ?
 

север

ветеран форуму
надійна команда
север , а ви впевненІ що то покриття хромом, а не деталі з ст. 40Х13 , або ст. 30ХРА, або ст. 30ХН2МФА.
Все можливо. Дайте підтвердження, що вони з цих матеріалів. На вигляд ззовні, як хромовані. Вибачте, напилком я перевіряти не буду
 

HOWA

Слідопит
Вибачте, напилком я перевіряти не буду
Я вибачте, не просив ті деталі перевіряти напилком . Я висловив припущення , згадавши таблиці в книзі у Шишкіна, Блюма, стор. 60- 61, рік видання 1983.
 
Зверху