Дратхар універсал чі міф

BOGUN

ветеран форуму
надійна команда
Напишу вам мої спостереження за цією породою під час полювань на кабана.
Зазвичай на цих полюваннях приходилось бачити молодих енергійних дратхарів, які не знають що таке кабан. Власники також не мали досвіду, тому були повні надії і високо тримали підборіддя.
Учасники полювання з цікавістю спостерігали за сильними та грізними на вигляд собаками. Тут і там можна було почути схвальні коментарі і надію, що кабанам зараз буде п...ць. Не дивно, драти були у два, а то і у три рази більші за решту собак...Як бігло мимо таке "теля", то аж земля тряслася.
Собаки пішли у пошук прочісуючи хащі. Перші питання з'явились до власників дратів, коли їх улюбленці залишили решту собак і прибігли перевірити чи не "згубився" господар. Питаємо чому собаки не шукають кабанів? Власники виправдовуються, нібито звіра нема і собакам не цікаво. Ну що ж, чекаємо.
Нарешті є кабани. Ентузіазму у дратів не видно. Бігають тут і там, але в кущі не йдуть. Якщо якийсь дратхар несподівано, через помилку, вбіг на кабана і він його прогнав, або підім'яв під себе - все, кінець, собаку не можна відігнати від ніг. Після таких "знайомств" драт взагалі не йде шукати звіра. А не дай Бог почує запах, ніяка сила його не затягне в густе. Щоб там не відбувалося, як би собаки не гавкали драт бігає навколо власника колами і робить вигляд нібито щось шукає. Ліс може густи від гавкоту собак і вереску кабанів, та драт незворушний... Зате, якщо вже інші собаки зловили порося, тут драт герой. Рве так, що хай Бог милує. Всі собі задаємо питання - нащо? Нащо нам такий собака на полюванні. Нічого не робить щоб допомогти вполювати кабана, ще й м'ясо псує.
Після "праці" цих собак залишається у всіх неприємний осад. Під кінець дня господарів дратхарів уже й не впізнати. Не чути їх голосу і завзятих розповідей про своїх вихованців. Очі відводять в сторону. Відповіді короткі, лаконічні, тихенькі...Зазвичай це останні їхні полювання на кабана у цьому колективі, більше їх не запрошують.
 
Останнє редагування:

Арго

S-Moderator
Команда форуму
Щоб не починався спір,а він буде і буде не на життя,а на смерть,типу "що краще ІЖ-27,чи ТОЗ-34",раджду почати з тлумачення слова "лягава собака",а воно,згідно словників:
"Лягаві собаки
Лягаві собаки , група порід мисливських собак, використовуваних для полювання на пернату дичину. Походять від древніх мисливських собак Західної і Південної Європи, які використовувалися для полювання з мережами на птиць. Знайшовши птицю, собака лягав перед нею (звідки назва «лягава»), після чого птицю разом з собакою накривали мережею."

Чого тут більше доказувати,гнобити і хвалити!!Кожній собаці -своє полювання!!!І не треба придумувати якісь універсальності і т.п!!Все це маячня і непотрібні видумування типу,-моя може все!!Кожна мисливська собака може все,але чи принесе це їй задоволення і чи принесе її робота задоволення власнику-питання спірне,та і не потрібне!Нехай лягаві працюють в своєму "царстві",а лайки і гончаки в своєму,думаю,що вони не дуже образяться за такий розподіл праці:D:D!!
 
Останнє редагування:

Кайзер

Мисливець
У чому полягає роль дратхара в полюванні на лиса перед пострілом?
Як він допомагає зробити постріл до лиса?
Все значно простіше BOGUN,як Ви думаєте....драт,працював другим номером.Цілком підтримую думку Арго.... ."...кесарєву-кесарєве..."
 

nikson-2

Мисливець
Дуже мені подобається порода УГКГ і те, як шановний пан Богун цю породу презентує та захищає. На мою думку (суб'єктивну) у цієї породи в майбутньому великі перспективи, як в Україні, так і за її межами. Звичайно, повноцінне відео усього процесу полювання зняти дуже важко, тому прошу пана Богуна дати відповіді на наступні питання, які мене цікавлять:
1. -чи полювання починається на місці годівлі кабана або ж у місцях переходів до місць днювання, і собака перехоплює слід, йде по ньому (можливо з невеликим добором)? Чи ви прочісуєте виключно місця, у яких потенційно може днювати кабан (питаю тому, що я не побачив на Ваших відео роботи гончаків по сліду-собаки гонили "по зрячому")?
2. - якщо УГКГ не "кологони", то як ви перехоплюєте звіра (на відео видно, як собаки, орієнтуючись на місцеперебування мисливця, завертають кабана на нього.) Я взагалі то думав, що на властивості гонних звірів йти по колу (для зайця-мале, для лисиці-більше, для копитних- ще більше, тому, що вони менше плутають сліди не роблячи скидок, здвійок-зтрійок), а мисливець уже "підлаштовується" під гон, і основане полювання з гончаками?
П.С. Не сприймайте як образу, але те, як шукає Ваш пес лежачу на воді качку, таке ж саме "убожество", як і ті полювання з дратами на кабана або лиса, які описуєте Ви. Можливо собака молодий, гарячий, і з роками до нього прийде необхідний досвід у такому виді полювання.
П.П.С. Повністю підтримую форумчанина КСФ у тому, що між поняттями "УНІВЕРСАЛЬНІСТЬ" та "ДОСКОНАЛІСТЬ" дуже велика різниця. Універсальність дратхаарів-це можливість хоч якось замінити ними тих собак, які на певних видах полювань повинні працювати досконало (ІМХО).
З повагою до усіх учасників обговорення-суперечки та їх чотирилапих друзів...
 

Vladddd

Мисливець
Бігають тут і там, але в кущі не йдуть. Якщо якийсь дратхар несподівано, через помилку, вбіг на кабана і він його прогнав, або підім'яв під себе - все, кінець, собаку не можна відігнати від ніг. Після таких "знайомств" драт взагалі не йде шукати звіра. А не дай Бог почує запах, ніяка сила його не затягне в густе.
кинуть непритравленную собаку на дикого кабана и потом разглагольствовать о том, что она из него тушонки не накрутила? много ума для этого не нужно. любую собаку к охоте нужно готовить. угробить пса-легче всего, тем более молодого. таких охотников я бы самих на кабанов запустил чтобы им зады кабан развальцевал. может мозгов добавится. остается только сожалеть, что Вам не приходилось охотиться с настоящими легашатниками, которые знают и понимают своих собак, а не только хотят любыми способами добыть кабанятины, даже ценой своих собак
 

BOGUN

ветеран форуму
надійна команда
кинуть непритравленную собаку на дикого кабана и потом разглагольствовать о том, что она из него тушонки не накрутила? много ума для этого не нужно. любую собаку к охоте нужно готовить. угробить пса-легче всего, тем более молодого. таких охотников я бы самих на кабанов запустил чтобы им зады кабан развальцевал. может мозгов добавится. остается только сожалеть, что Вам не приходилось охотиться с настоящими легашатниками, которые знают и понимают своих собак, а не только хотят любыми способами добыть кабанятины, даже ценой своих собак
Досвідчені "лягашатники" просто не йдуть з дратхарами на кабана, бо знають чим це все закінчиться.
 
  • Like
Reactions: crp

Vladddd

Мисливець
уважаемый BOGUN! неумение работать с собаками отдельных горе-охотников Вы пытаетесь выдать за недостатки породы в целом. и не просто породы, а хороших ПОДРУЖЕЙНЫХ собак. что такое подружейная собака Вам должно быть известно(гончая, кстати-не подружейная собака). вытяните на дискуссию знатоков и практиков породы НЖЛ, таких, как например Вдовичен, Гуленко, Сероштан и они выскажут свои соображения по-поводу универсальности, достоинствах и недостатках этих собак. можно и к мерседесу плуг цеплять мотивируя тем, что у него двигатель мощностью 300л.с., только пахать вряд ли получится. что касается того, чем закончится охота на кабана с НЖЛ-с неподготовленной и не имеющей тяги к такой охоте собакой-может плачевно, но это будет не неспособность собаки, а дурость владельца
 

BOGUN

ветеран форуму
надійна команда
Хлопці, це все теорії.. Вам здається, що навчити собаку можна чого завгодно. Вистачить наполегливо їздити з собакою у вольєр з кабанами. Та це не так. Дратхар хороший собака, але полювання на кабанів це не його. Що ж поробиш? Не переймайтесь. У цієї породи багато своїх здібностей і без свиней якось проживе :)
 

Vladddd

Мисливець
BOGUN-мастер передергиваний, зацикленный на кабанах. ему и невдомек, что НЖЛ берут для других охот, но и для кабана в том числе, только не все они на это способны. у каждой собаки, кроме основных породных признаков еще и свой характер. одну можно поставить в вольере, другая начнет работать и по вольному зверю, а третью ни вольер, ни вольная охота не заставят драть свиней. но это не недостаток породы-это индивидуальные особенности каждой отдельной собаки. вот гончаки стойки по птице не делают все-это особенность породы, но иногда подают птицу-это особенность отдельно взятой собаки. а без свиней можно прожить, это правильно, тем более что опять чума африканская из россии подкралась
 

Одинокий Вовк

ветеран форуму
надійна команда
А я хоч і являюся власником, вірніше, другом і братом драта, хочу підтримати лінію Богуна, т.я. він, по крайній мірі, кричить і відстоює українську породу, та щей, яку породу, тільки за це, Сашко, тобі респект та перспектива.
Звісно, що в майбутньому я свого драта на кабана посилати не буду і не хочу, я вже в нього вклав трохи сил, але якщо прийдеться, то не проти буду, щоб він пішов по сліду та знайшов підранка, він це зможе, але ще раз - дуже жалко його пускати на кабана. Щоб моя місцевість та перебування постійне кабанів, дозволяла тримати карпатця, я б, мабуть, добивався цього собачки, але на жаль...
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
BOGUN-мастер передергиваний, зацикленный на кабанах
тому що він на них полює частіше ніж ми на голуба та перепілку. на холеру йому синя лиска, якщо є змога в цей день добути трофейного кабана чи самця косулі...
 

мр 153 12 76..

Снайпер
Перечитав всю тему скажу одно "Каждый кулик свое болото хвалит" для каждого хозяина любой собаки охот.породы,его питомец будет самым лучшим.А для Богуна отдельно скажу если у Вас плотность кабана в охотугодиях позволяет мое мнение там любая собака сработает.гнать как гончак может и не будет но выгнать из валежника либо из камыша вполне реально.сам был свидетелем как курцхаар моего кума учуял коз метров за 150 целенаправленно пошел на них и отработал на 5 + этих коз отбив одну из них и выгнал четко в центр куля,и прошла она в 15 метрах от меня.И этот раз был не единичным случаем про его собаку могу с уверенностью сказать что пес универсален. Хотелось бы взглянуть на УКГ в наших угодиях где кабана бегает 60 шт на весь район какбы он взял след и отработал.С ув.
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Хотелось бы взглянуть на УКГ в наших угодиях где кабана бегает 60 шт на весь район какбы он взял след и отработал.С ув
друже не провокуйте! зараз буде купа фоток і доводів. ця розбірка більше безглузда ніж мірятись членами - тому що це вирішується простою лінійкою, а тут...:D:D:D
 

мр 153 12 76..

Снайпер
та так то оно так .Честь и хвала человеку который так отстаивает любимую породу тока не надо так конкретно говорить что драт не годится и лает он не так, и хер у него длинный, и майка короткая и т.д.
Я насколько помню у Вас тоже драт неужели Вы скажете что не универсален?????? для всех владельцев своих помощников его пес самый лучший и самый универсальный.А человек пишет конкретно,что драт не погонит с голосом и т. д. ,человек ставит драта в одно с гончаком он и требует что б драт работал точно как гончак ,но этого не случится и дураку понятно,но то что он отработает (пусть не так как гончак и так как лайка ,но отработает это факт).Целенаправленно брать драта или курца на такую охоту понятно это глупость,но если уж и случится встретиться с этим зверем в угодьях,то можно быть спокойным собак его отработает ка сможет.
А разговоры о том что это чисто на "пташечку" ....Вы же сами понимаете что это чушь.Он и по зайцу станет ,и лису выгонит из камыша, и козу если надо, про птицу вообще молчу.Разве то что я перечислил мало что б считать драта универсалом??????????
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Я насколько помню у Вас тоже драт неужели Вы скажете что не универсален???
так, згоден. я з цьогоприводу висловився напочатку теми і більше нема чого казати, тому щоб не провокувати мовчу.
для мене це найкраща порода! простого бровка я на авку замість своєї морди не поставлю.
 

BOGUN

ветеран форуму
надійна команда
До чого тут УГГ? Де я писав в цій темі щось про УГГ?
По кабану краще дратхара працює, наприклад, фокстер'єр.
Дві основні причини чому драт погано працює по кабану:
1. Надто високий та кремезний. Конституція дратхара робить його практично беззахисним перед кабаном. У гущавині він повільний і дуже вразливий на атаки. Після кількох пережитих атак собака відчуває свою беззахисність і перестає працювати по кабану. Якщо ні, то гине.
2. Праця на невеликій відстані від мисливця. Дратхар постійно шукає контакту з господарем. Йому не вистачає звірової в'язкості. Залишає кабана, щоб побігти і подивитись де господар.
По УГГ питання у відповідній темі.
 

мр 153 12 76..

Снайпер
До чого тут УГГ? Де я писав в цій темі щось про УГГ?
По кабану краще дратхара працює, наприклад, фокстер'єр.
Дві основні причини чому драт погано працює по кабану:
1. Надто високий та кремезний. Конституція дратхара робить його практично беззахисним перед кабаном. У гущавині він повільний і дуже вразливий на атаки. Після кількох пережитих атак собака відчуває свою беззахисність і перестає працювати по кабану. Якщо ні, то гине.
2. Праця на невеликій відстані від мисливця. Дратхар постійно шукає контакту з господарем. Йому не вистачає звірової в'язкості. Залишає кабана, щоб побігти і подивитись де господар.
По УГГ питання у відповідній темі.
Так Вы с того и начинайте ,:):):) понятно шо драт работает хуже чем фокс или гончак,но работает;););) пусть вяло и коряво ,но он свою работу делает это и можно назвать универсальностью.Или я не прав???
даже Ваши гончаки,чем не универсальны????Такие самые собаки тока в профиль,что гончак не поднимет фазана или куропатку??конечно поднимет пусть не так красиво как драт или курц ,но поднимет,или зайца или лису????
Лично мое мнение,ЛЮБАЯ СОБАКА ОХОТ.ПОРОДЫ ЭТО УНИВЕРСАЛ.только каждый в своей стихии лучшийИМХО.с ув.
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Дратхар постійно шукає контакту з господарем. Йому не вистачає звірової в'язкості. Залишає кабана, щоб побігти і подивитись де господар.
це правда, коли працює, то я бачу як він оглядається шукаючи мене поглядом, якшо не чує дичину, то зміщується паралельно зі мною, якщо чує - продовжує працювати - свого роду анонс (лягашатники в курсі, але він більше притаманний острівним лягавим)
Йому не вистачає звірової в'язкості.
зате після полювання я йду з ним додому, а деякі гончатники та лайчатники йдуть назад в поле, чи в лісосмугу де лайка кота загнала на дерево та гавкає на нього 4ту годину, чи гончак який загнав зайця в сусідню область, або норники, що йдуть за лопатою додому;)
 
Зверху