1932-33

Статус
Закрита.

Яремко А.А.

S-Moderator
Команда форуму
21-22 листопада Київ прийматиме світову прем’єру американської опери про Голодомор, відомі дослідники зберуться на міжнародний науковий симпозіум, а в Українському домі відкриється виставка “Тоталітаризм у Європі”. 23 листопада біля Меморіалу Голодомору очікують десятки тисяч людей.

Міжнародний форум до 80-х роковин Голодомору “Народ мій є! Народ мій завжди буде!”, організований Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду ‘32-33 років в Україні, пройде 21-22 листопада 2013 року у Києві.

23 листопада

Всенародний день пам’яті

В усіх обласних центрах, 32 країнах світу, у селах та містечках в цю суботу, 23 листопада, українці прийдуть до пам’ятних знаків жертвам геноциду та запалять свічки в пам’ять мільйонів вбитих голодом.

КИЇВ

14:00 м.Арсенальна, спільна хода до Національного меморіалу Голодомору

15:00 пам’ятні заходи біля Національного меморіалу Голодомору

16:00 загальнонаціональна хвилина мовчання. Початок акції “Засвіти свічку пам’яті”



22 листопада

11:30

Відкриття виставки Платформи європейської пам’яті та сумління “Тоталітаризм у Європі: Фашизм – Нацизм – Комунізм”

Український дім, вул. Хрещатик, 2

ХХ століття стало для Центральної та Східної Європи періодом тоталітарних експериментів. Ця епоха, як і будь – яка інша епоха в історії, залишила після себе чимало стереотипів. У переважної більшості ознайомлених з історією регіону у рамках шкільного курсу історії поняття «Тоталітаризм» чітко асоціюється з міжвоєнним періодом та гітлерівською Німеччиною з одного боку і сталінським СРСР з іншого. Не менше стійке переконання, що між нацистською Німеччиною та сталінським СРСР існували принципові різниці – попри явну логічну суперечність з першим твердженням. Виставка «Тоталітаризм у Європі» - про те, що тоталітаризм – це не тільки СРСР і Німеччина і не тільки у міжвоєнний період.

Докладніше про виставку

21 листопада

19:00

Світова прем’єра опери американського композитора Вірка Балея «Червона земля. Голод»

Національна опера України (вул. Володимирська, 65).

Автор опери – композитор, піаніст і диригент Вірко Балей, професор консерваторії університету штату Невада. Лібрето опери «Голодомор» написав нью-йоркський поет Богдан Бойчук. За сюжетом це історія про трьох голодуючих людей: «Вони випадково зустрічаються, це люди контрастних ідеологій і темпераменту, ми показуємо їхнє емоційне життя, зазираємо у внутрішній світ героїв, показуємо розвиток їхніх стосунків в екстремальній ситуації. Через їхні долі глядачам відкривається все жахіття Голодомору», — каже Вірко Балей.

Тенор головного героя виконує зірка світового масштабу — оперний співак Джон Дайкерс, який разом із чотирма іншими солістами прибуде в листопаді до Києва.

Докладніше про оперу

Акредитація ЗМІ: 0636286869

Запрошення на оперу Ви зможете отримати за адресою:
м. Київ, вул. Дмитрівська, 17а. Телефон для довідок: 067 467 42 27.



21 листопада о 9:00
Відкриття міжнародного наукового симпозіуму “Голодомор 1932 – 1933 рр. в Україні: історія і пам’ять”

Сесійна зала Великої конференцзали Національної академії наук України, вул. Володимирська, 55 (3 поверх)

Участь у симпозіумі візьмуть зокрема: Стефан Куртуа, відомий французький історик, автор сучасного наукового бестселера “Чорна книга комунізму” (виданого у 26 країнах), Ніколя Верт, французький історик-совєтолог, професор історії Національного центру наукових досліджень Франції, Єдвінс Шноре з Латвійського університету, автор та режисер документального фільму “Радянська історія”, Генадь Побережний з Гарварду (США), Агнешка Матусяк з Вроцлавського університету (Польща), Вольф Москович (Єрусалимський університет (Ізраїль), Оля Андрієвська Торонтський університет (Канада), Мирослав Попович, Людмила Гриневич, Станіслав Кульчицький, Олеся Стасюк, Володимир В’ятрович, Андрій Козицький, Ігор
 

Яремко А.А.

S-Moderator
Команда форуму
Запалимо свічку памяті,в шану закатованим та замордованим голодом ,радянською кривавою системою українців.

Спланована конфіскація врожаю зернових та усіх інших продуктів харчування у селян представниками радянської влади впродовж Голодомору 1932-33 років безпосередньо призвела до вбивства селян голодом у мільйонних масштабах, при цьому радянська влада мала значні запаси зерна в резервах та здійснювала його експорт за кордон під час Голодомору, забороняла та блокувала виїзд голодуючих поза межі України, відмовлялася приймати допомогу для голодуючих -за кордону


Попри те, що дії представників сталінської влади, що спричинили смерть людей голодом, кваліфікувалися згідно з нормами тогочасного радянського кримінального законодавства як вбивство, причини цього масового злочину ніколи в СРСР не розслідувалися та ніхто з можновладців, причетних до злочину, не поніс покарання при тому, що навіть найвище керівництво СРСР, включаючи Сталіна, знало про факти загибелі людей від голоду.
 
Статус
Закрита.
Зверху