Украинское и международное воздействие на Россию.

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт, який передбачає виділення Україні військової допомоги на суму $ 250 млн.
Про це пише сайт військових новин Defense News.
Законопроєкт пройшов Палату представників США з результатом 301 "за" і 123 "проти".
Його розгляд у Сенату заплановано на наступний тиждень.
Минулого тижня Білий дім, який влітку призупинив допомогу заради якихось перевірок, дозволив її знову під тиском законодавців: ті наполягали, що Україні потрібно безперервно допомагати в триваючому конфлікті з Росією, хоча деякі і висловлювали побоювання, що у Києва не буде достатньо часу, щоб витратити кошти.
США могут выделить военную помощь Украине на 30 миллионов долларов меньше, чем предполагалось ранее.
Об этом в четверг сообщает Reuters.
«Администрация Трампа не исключает, что 30 из 250 миллионов долларов не будут переданы Украине в виде военной помощи в этом финансовом году», — заявили на условиях анонимности сразу два американских чиновника, на которые ссылается информагентство. При этом, официальные лица подтвердили, что 90% от ранее согласованной суммы планируется выделить Украине в рамках военной помощи.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
МВФ не домовилась з Україною про новий транш...
Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) після двотижневої роботи покине Київ без підстав рекомендувати раді директорів МВФ укласти з Україною нову програму кредитування. Експерти МВФ прибули в Україну 11 вересня, і в цей же день прем'єрміністр Олексій Гончарук заявив, що метою переговорів є отримання staff agreement (рекомендації раді директорів) для відкриття нової програми співпраці.
«Однак в результаті не буде не те, що узгодженого меморандуму про співпрацю, не буде навіть проекту цього документа», - зазначають експерти.
Основною причиною відсутності домовленості з МВФ стала інформація про можливість мирової угоди між державою і колишніми власниками Приватбанку, повідомили агентству джерела, знайомі з процесом переговорів.
Годину назад надійшло у СМІ...
В ході візиту в Київ,та відмови надалі вести перемовини,всеж таки розпочала обговорення щодо нової трирічної програми в рамках механізму розширеного фінансування. Переговори продовжаться в найближчі тижні. Про це йдеться в заяві про завершення візиту місії в Україну...
«Місія розпочала обговорення щодо нової трирічної програми за підтримки МВФ в рамках механізму розширеного фінансування. За останні два тижні експерти місії провели плідні дискусії з питань напрямків політики для нової програми, зокрема, стосовно податково-бюджетної та грошово-кредитної політики, а також ключових заходів реформування. Крім того, було наголошено на важливості Центрального банку та захисту фінансової стабільності, а також на необхідності докласти всіх зусиль для мінімізації фіскальних витрат, пов’язаних з реорганізацією чи ліквідацією банків. Обговорення нової програми триватимуть найближчими тижнями», — вказано в заяві.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Клімкін про відставку Волкера: Перша реальна, а не політична втрата для України
Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін,із жалем сприйняв рішення спеціального представника Держдепу США з питань України Курта Волкера про відставку.

 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Грузинская делегация в знак солидарности с Украиной не поедет на октябрьскую сессию ПАСЕ.

В октябрьской сессии ПАСЕ, вероятно, не будет участвовать грузинская делегация. Пока соответствующее решение окончательно не принято, его должен подтвердить глава представительства Грузии в ассамблеи. Об этом заявил представитель этой страны в ПАСЕ Георгий Канделаки.
«Я поддерживаю этот бойкот. Я с самого начала выступал за это», — сказал он.
По его мнению, мораль на стороне противников России в ПАСЕ: Украины, Грузии, стран Балтии, Польши.
«Я думаю, что мы своим отсутствием поставим тех коллег, которые приняли, по нашему мнению, ошибочное решение, в очень трудное положение. Надобность переосмыслить, какая же модальность теперь у взаимоотношений ПАСЕ и России, встанет перед ними предельно остро», — добавил он.
Грузин отметил, что согласен с решением новой украинской делегации не участвовать в предстоящей сессии. Тем более, что предстоящие мероприятия праздничные и посвящены 70-летию со дня основания СЕ.
«Нет причин у нас или у украинских коллег поднимать бокал с шампанским с русскими», — добавил он.
Напомним, 25 июня ПАСЕ проголосовала за изменение регламента наложения санкций, что позволило российской делегации вернуться в зал заседаний без ограничения голоса и без выполнения требований ассамблеи. После этого Украина приостановила работу в ПАСЕ.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Конгресс США утвердил предварительное решение о продаже Украине противотанковых ракетных комплексов Javelin на сумму в 39 миллионов долларов.
Как информирует УНИАН, об этом сообщает Bloomberg, ссылаясь на три анонимных источника.
По их данным Госдеп одобрил, а Конгресс неофициально подписал контракт на продажу оружия.
По словам одного из чиновников, Украина планирует купить 150 противотанковых ракет и две дополнительные установки.
В издании подчеркнули, что договор не является частью военной помощи для Украины в размере 250 миллионов долларов, которую Конгресс одобрил ранее.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Государственный департамент США принял решение об одобрении возможной продажи иностранным вооруженным силам,а так же Украине сто пятьдесят (150) ракет Javelin и сопутствующего оборудования, а также поддержки, ориентировочная стоимость которой не должна превышать 39,2 миллиона долларов США. Агентство по оборонной безопасности предоставило необходимую сертификацию, уведомив Конгресс о возможной продаже сегодня.

Об этом говорится в официальном уведомлении, опубликованном на сайте «Агентства по сотрудничеству в вопросах безопасности».
«Правительство Украины обратилось с просьбой купить сто пятьдесят (150) ракет Javelin и десять (10) пусковых установок (CLU). Сюда также входят учебные устройства, транспорт, вспомогательное оборудование, технические данные и публикации, оборудование для обучения и подготовки персонала, службы поддержки правительства США, инженерные, технические и логистические средства, а также другие соответствующие элементы средств поддержки логистики и испытательного оборудования; вспомогательное оборудование; публикации и техническая документация; запчасти и запчасти; оборудование для тренировок и тренировок; Техническое, инженерное и логистическое обслуживание правительства США и подрядчиков; и другие связанные элементы материально-технического обеспечения, обеспечения и поддержки программ. Общая сметная стоимость не должна превышать 39,2 млн долларов», — говорится в сообщении.
Эта предлагаемая продажа будет способствовать внешней политике и национальной безопасности США за счет повышения безопасности Украины. Система Javelin поможет Украине создать свой долгосрочный оборонный потенциал для защиты своего суверенитета и территориальной целостности в целях удовлетворения своих потребностей в области национальной обороны.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Україна та Туреччина розширюють співпрацю у сфері військово-технічного співробітництва, одним з напрямків якої стало відкриття на території України складальної лінії радіостанцій турецької компанії Aselsan.
Про це повідомляє Defense Express із посиланням на представника турецької компанії.
Офіційне відкриття складальної лінії турецьких радіостанцій відбулося 10 жовтня за участі представників компанії Aselsan та української сторони. Складальне виробництво продукції компанії Aselsan стосуватиметься радіостанцій, що вже закуповуються за контрактом з Міністерством оборони України. Йдеться про лінійку радіостанцій VRC-9661 (потужністю 10 Вт та 50 Вт), ручну радіостанцію PRC-9651 (5 Вт) та солдатську радіостанцію PRC-5712 (125 мВт).
З нагоди відкриття з промовою виступив президент та генеральний директор компанії Aselsan професор, доктор Халук Горгун (Haluk Görgün). Він висловив сподівання, що організація складального циклу не тільки пришвидшить темпи оснащення українських Збройних Сил, але й стане поштовхом до нових спільних проектів України та Туреччини: «Компанія Aselsan має виробничі та складальні лінії не тільки в Туреччині, а й в більш як 10 країнах у всьому світі. Сьогодні я з великим задоволенням знаходжуся тут, на відкритті складальної лінії радіостанцій Aselsan, які відтепер будуть виготовлятися та обслуговуватися в Україні. Ми завжди з гордістю заявляємо про те, що з 2013 року наша компанія успішно співпрацює з українськими Збройними Силами та місцевими виробниками. Протягом цих років ми вже здійснили низку успішних проектів в Україні у сфері радіоелектроніки та систем зв’язку і сподіваємося, що відкриття складальної лінії стане ще одним кроком до налагодження довгострокових партнерських зв’язків з Україною».
Водночас начальник військ зв’язку Збройних Сил України генерал-лейтенант Володимир Рапко, який також був присутній на відкритті, запевнив, що радіостанції Aselsan відповідають всім необхідним технічним вимогам: «Ці радіостанції неможливо подавити потужними радіоелектронними підрозділами Російської Федерації. Так, вони дуже сильно просунулися в напрямку вдосконалення засобів РЕБ, але турецькі радіостанції нанівець зводять ці зусилля, оскільки можуть працювати в будь-яких умовах. Це найголовніша цінність засобів зв’язку Aselsan. Тому я вважаю, що майбутнє цифрових радіостанцій для наших Збройних Сил вирішено».
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Європейська Солідарність

Сьогодні на засіданні Політичного комітету та Комітету з питань безпеки і оборони Парламентської асамблеї НАТО закликав розпочати розгляд надання Україні Плану дій щодо членства в Альянсі на Саміті НАТО у Лондоні у грудні цього року. Також наголосив на пріоритетних семи кроках, які необхідні Україні, щоб уникнути пастки Кремля на Донбасі. Формула Штайнмаєра в її погодженому вигляді є надзвичайно небезпечною, якщо її розглядати у відриві від "дорожньої карти" виконання Мінських домовленостей. Її визначальними елементами, серед іншого, мають бути виведення російських військових, техніки та зброї, роззброєння незаконних воєнізованих формувань, перехід українсько-російської ділянки кордону під контроль України.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
План допомоги Україні на наступний рік складає понад $700 млн. Це одна з найбільших сум допомоги, яку США надають іноземним державам.
Про це в інтерв'ю виданню "Лівий берег" розповів колишній посол України в США Валерій Чалий.
На наступний рік Конгресом затверджений план на найбільший за всі роки бюджет допомоги Україні. Він складає понад 700 млн доларів. Процедура така: зараз 250 млн доларів йде по лінії Пентагону. Це - безпосередня допомога Україні, і вона не включає закупівлю", - сказав Чалий.
Він нагадав, що перша партія ПТРК Javelin надійшла Україні як допомога. Тепер же Україна закупить Javelin`и.
"Чому це важливо? Тому що вперше ми вийшли на рівень продажів між урядами. Це не комерційна продаж, комерційно ми вже отримували снайперські системи на 41 млн. Ми зараз вийшли на той рівень довіри, коли для нас знімаються бар'єри для закупівлі озброєння в США. Я вважаю це нашим величезним досягненням", - сказав колишній посол.
За словами Чалого, нові ПТРК можуть бути розміщені в тому числі і на сході України. "Я згоден із заявами американської сторони про те, що це не змінить військовий баланс, однак збереже життя наших воїнів. Коли ми отримали перші Javelin, то кількість атак на ключових напрямках зменшилася. Бойовики боялися сідати в танки, тому що знали: ПТРК накриють зверху", - зазначив він.
"Зараз Україна отримує одну з найбільших допомог у світі з боку Сполучених Штатів. Це, звичайно, не такі обсяги, які отримує Ізраїль або інші союзники США, Єгипет зокрема. Проте, ми займаємо одне з перших місць на цьому напрямку", - додав Чалий.
 
  • Like
Reactions: kef

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Долгожданные катера Island идут в Одессу...
В прошлом месяце украинские военные моряки из состава экипажей патрульных катеров «Славянск» и «Старобельск» класса «Island» ( «Айленд») завершили 10-ти недельный курс обучения на базе Береговой охраны США в городе Балтимор. Сейчас долгожданные катера направляются в Одессу. Долгожданное событие, а именно, отправка патрульных катеров “Айленд” в Украину, свершилось. Начата транспортировка двух катеров “Старобельск” (P190) и “Славянск” (P191) из США в порт Одессы. В настоящее время они на борту специализированного судна Ocean Freedom под американским флагом, который с патрульными катерами на борту вышел из порта Балтимор 3 октября.
73537393_2814446168579812_8082720068401627136_o.jpg

74226626_2814446158579813_8957343463347585024_o.jpg

Рано утром 14 октября корабль прошел Гибралтарский пролив.
73223182_2814446331913129_5632314125066436608_o.jpg

Патрульные катера Р190 «Славянск «и Р191″ Старобельск» закреплены на верхней палубе судна. Ожидается, что Ocean Freedom прибудет в Одессу 20-21 октября.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Катера типа Island прибыли в Одессу и готовы служить Украине.
Судно Ocean Freedom прибыло в Одессу и доставило катера типа Island «Славянск» (Р190) и «Старобельск» (Р191) после дооборудования в США и прохождения успешных испытаний. Встретить на украинской земле новые боевые единицы национального флота прибыли представители командования Военно-Морских Сил ВС Украины, Соединенных Штатов Америки и личный состав экипажей катеров, сообщает сайт Минобороны. После выгрузки катера будут отбуксированы в военно-морскую гавань. По завершению работ по приведению в готовность, катера под командованием уже украинского экипажа, начнут свой боевой путь по обеспечению морской безопасности в акваториях Черного и Азовского морей.
си.PNG
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Катери українських ВМС класу «ISLAND» прибули до військової гавані.
Сьогодні, 23 жовтня, до військового причалу Практичної Гавані пришвартувались катери Військово-Морських Сил Збройних Сил України Р190 «Слов’янськ» та Р191 «Старобільськ». Прибувши на борту вантажного корабля «Ocean Freedom» з міста Балтимор штату Меріленд Сполучених Штатів Америки два патрульних катери класу «Island» під керівництвом українських екіпажів та за участю іноземних експертів розпочнуть етап підготовки до експлуатації, після тривалого транспортування. «Слов’янськ» та «Старобільськ» пройдуть ряд ходових випробувань, по завершенню яких, катери буде включено до складу Військово-Морських Сил ЗС України. Важливо зазначити, що укомплектування бойовими одиницями такого класу є поетапним нарощуванням бойових спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України, таке рішення є найбільш реалістичним з точки зору балансу ефективності-вартості. Завдяки своїй швидкості, маневреності і озброєнню, такі катери здатні виконувати значний спектр завдань, які притаманні класичним надводним кораблям. Їх перевагою над більшими кораблями є стрімкість та раптовість дії, можливість передислокації по суходолу та здатність діяти на річках, а у поєднанні з інноваційною тактикою застосування та добре підготовленими екіпажами, катера подібного типу дозволять перемагати сильнішого супротивника в морських боях і операціях.
 

Вкладення

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Парижский апелляционный суд 22 октября принял решение в пользу Ощадбанка, отклонив апелляцию Российской Федерации и обязав ее выплатить банку $1,3 млрд за убытки в результате аннексии Крыма.
"Еще одна победа Ощадбанка в международных судебных инстанциях. 22 октября 2019 года Парижским апелляционным судом было принято решение в пользу Ощадбанка, которым отклонена попытка Российской Федерации приостановить принудительное исполнение решения международного арбитража от 26 ноября 2018 года в пользу Ощадбанка. Согласно данному решению арбитража было признано, что Российская Федерация несет ответственность за убытки, причиненные в результате оккупации Автономной Республики Крым", - говорится в сообщении.
Отмечается, что суд объявил свое решение по результатам заседания 8 октября 2019 года. Основным аргументом РФ было то, что принудительное исполнение арбитражного решения в странах, которые в меньшей степени защищают государственный иммунитет, чем Франция, может нанести ей вред. Россия может понести материальные убытки, и ее права якобы будут нарушены. Российская Федерация в своем заявлении просила Парижский апелляционный суд приостановить принудительное исполнение решения арбитража, чтобы защититься от любых попыток его принудительного исполнения за рубежом. Тем самым фактически Россия признала, что не собирается исполнять это решение, сообщили в Ощадбанке.
"По результатам рассмотрения судья отклонил заявление Российской Федерации о приостановлении принудительного исполнения решения арбитража. Судья решил, что приведенные Российской Федерацией аргументы являются безосновательными и необоснованными", - подчеркивается в сообщении.
Как сообщалось, в ноябре 2018 года Арбитражный суд в Париже принял решение о взыскании с РФ в пользу украинского Ощадбанка $1,3 миллиарда. Таким образом международный арбитраж удовлетворить требование о компенсации убытков Ощадбанка, причиненных в результате аннексии Крыма со стороны Российской Федерации.
В Москве заявили, что не признают решение международного арбитража по иску Ощадбанка в связи с якобы отсутствием у арбитража юрисдикции на рассмотрение такого иска.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Інтеграція без ПДЧ: що стоїть за "перезапуском відносин" України з НАТО
Зустріч міністрів оборони держав-членів НАТО та його партнерів, яка відбулася цього тижня в Брюсселі, була присвячена питанням, не пов’язаним із нашою державою – йшлося про Афганістан, Сирію, Туреччину тощо. Та перед початком засідання генсек Єнс Столтенберг несподівано заявив, що говоритимуть і про Україну. Альянс має намір домовитися про нові програми підтримки України, уточнив посадовець. Згодом з’ясувалося, що на порядку денному – справді масштабні зміни. Міністр оборони України Андрій Загороднюк, який брав участь у зустрічах в Брюсселі, повідомив про досягнуту домовленість щодо нового формату взаємодії між Україною та НАТО.В уряді кажуть навіть про "перезапуск" роботи з Альянсом. Як з’ясувала "Європейська правда", ця домовленість не була спонтанною. Її підготовка та обговорення триває щонайменше від вересня, від першого робочого візиту віцепрем‘єра Дмитра Кулеби до Брюсселя, а офіційно Альянс має повідомити про такі плани наступного тижня, під час візиту Північноатлантичної ради до Києва. Ми розібралися у тому, що саме зміниться, що залишиться незмінним та чи варто чекати у новому форматі дискусії про ПДЧ. Що це за формат? Наразі відомі лише загальні характеристики рішення НАТО; його документальне оформлення почнеться згодом, пояснив Загороднюк. Джерела ЄП уточнюють: деталі нового підходу ще обговорюються між союзниками до його офіційного затвердження. Між тим, принципове рішення вже ухвалене. У Альянсі навіть визначили кандидатуру керівника, який має керувати новим, об’єднаним форматом взаємодії з Україною. Цей посадовець чудово знайомий із потребами України і навіть вільно володіє українською мовою, від українських колег доводилося чути про нього винятково позитивні відгуки. Але! Цікава деталь: за словами кількох джерел ЄП, ідея про зміну формату взаємодії виникла у Києві і Брюсселі приблизно одночасно. Україна прагнула придумати якісь нові практичні механізми поглиблення інтеграції, які дозволили би обійти дискусію про ПДЧ (адже будь-які згадки про цей формат сприймаються союзниками негативно), і, в ідеалі, перейти до виконання цього плану без його офіційного затвердження. У той самий час у Північноатлантичному альянсі з’явилася ідея глобального перегляду програм взаємодії з усімастратегічними партнерами, не лише із нами. Українська пропозиція цілком співпала із цими планами. Як результат, в Брюсселі вирішили, що Україна стане першою державою, на якій Альянс випробовуватиме нові підходи. Досі ця підготовка велася непублічно, хоча натяки про підготовку масштабних змін вже лунали від українських посадовців (приміром, днями Кулеба повідомив, що в Україні буде створена система моніторингу "натівських" реформ). Що ж зміниться на практиці? Наявна наразі інформація дозволяє окреслити два виміри.
Перший – це зміна формату допомоги Україні з боку НАТО.
Другий – це зміна підходів до того, як Україна буде адаптовувати стандарти НАТО у власних збройних силах, та, особливо важливо – як Альянс перевірятиме, чи досягла Україна так званої "оперативної сумісності", тобто відповідності натівським стандартам.
"Україна перейде на стандарти НАТО до 2020 року"
Цитату, наведену вище, ми чули неодноразово. Від початку президентства Порошенка це було одним з ключових політичних лозунгів, який, на жаль, не вдалося втілити. Про причини цього можна сперечатися, але фактом є те, що дипломати, в тому числі тодішній посол України при НАТО Вадим Пристайко, двома роками раніше попереджав, що досягти цієї мети Україна не зможе. І питання не лише у швидкості змін у ЗСУ. Досі залишалося невизначеним навіть те, яку кількість стандартів НАТО (так званих STANAG) має впровадити Україна, щоби говорити про повну оперативну сумісність своїх збройних сил із натівськими. В НАТО діє близько 2000 рекомендаційних стандартів, але потреба їх впровадження дуже відмінна від однієї держави до іншої (тому жоден член Альянсу не запровадив у своє законодавство усі STANAG’и!)
Є три головні зміни, які передбачаються за нового формату.
По-перше, Україна та НАТО мають спільно визначити, які стандарти потребують впровадження.
По-друге, мають бути складені погоджені із НАТО "дорожні" карти запровадження кожного із тих стандартів, які будуть рекомендовані Україні, причому ці документи будуть публічними (тобто у більшості випадків буде можливий також паралельний громадський моніторинг). Як обіцяє Задорожнюк, буде ухвалений також графік впровадження кожного зі стандартів.
По-третє, передбачений механізм спільної із НАТО оцінки того, чи Україна справді виконала кожен із пунктів. Слово "спільно" тут ключове. Бо воно означає, що Альянс офіційно підтверджуватиме просування України дорогою до повної оперативної сумісності.
"Наша мета – зробити погоджену мапу стандартів, і якщо ми її виконуємо – то можемо говорити, що ми повністю сумісні", - пояснила Аліна Фролова, заступник міністра оборони.
"Нам від Альянсу потрібна практична підтримка – із методологіями, радниками, які нам дадуть можливість розпланувати впровадження кожного стандарту. Крім того, буде сформована група, яка буде перевіряти виконання цих планів, яка має засвідчувати: ось ця конкретна система взаємосумісна з Альянсом", - розповів Загороднюк.
Що не так із допомогою Україні?
"Перш за все ви (себто Україна - ЄП) маєте нашу потужну політичну підтримку, - пояснював цього тижня журналістам у Брюсселі генсек НАТО Єнс Столтенберг. - Ми також надаємо практичну підтримку Україні. У нас є різноманітні трастові фонди, щоби надавати допомогу у модернізації збройних сил, безпекових структур" (відео із його поясненнями із українським перекладом можна переглянути на Youtube-каналі "Європейської правди").
Те, що він сказав, є абсолютною правдою. Союзники виділяють на допомогу Альянсу чимало ресурсів. Однак навіть експертам непросто відповісти на запитання про те, якими є обсяги допомоги НАТО і, головне, яким був її вплив, що змінилося на практиці?
Попри це, нинішня ситуація не задовольняє ані Київ, ані Брюссель.
Причому варто наголосити: йдеться зовсім не про славнозвісну українську корупцію. Трастові фонди НАТО, приміром, взагалі не надходять до України у грошовій формі – їх витрачають самі держави-члени. Просто часом допомога надходить не та, і не там, де цього потребують ЗСУ – навіть просто через координації та узгодження потреб.
За деякими програмами громадськість взагалі не знає, яким є результат. Наприклад, трастові фонди. Який ефект вони здійснили? Чи вони виправдовують наші очікування? Наприклад, трастовий фонд з логістики – є питання щодо його ефективності, це якщо дипломатично говорити. Хоча він мав на меті повну реформа складської логістики в ЗСУ", - поділився Андрій Загороднюк.
І тому реформа системи допомоги – ще одна, і навіть масштабніша складова нової системи відносин Альянсу та України.
Як розповідають джерела "Європравди", цього року у НАТО провели аудит допомоги Україні, який показав, що її адміністрування (штат в Брюсселі та у Києві) з’їдає непропорційно багато коштів, і водночас ускладнює координацію різних проектів.
Тому ключова зміна – об’єднання усіх програм та форматів взаємодії під однією "парасолькою".
"Зараз у нас є трастові фонди, є програми в рамках окремих ініціатив, таких як Building integrity, Defence education enhancement program, Програма професійного розвитку, є програма "Наука заради миру і безпеки", є взаємодія по лінії генштабу, є взаємодія з агенцією НАТО з питань підтримки і постачання, є взаємодія з командувачем об’єднаними силами НАТО в Європі, взаємодія по силах спецоперацій, по стратегічних авіаперевезеннях тощо.
Так от, тепер все це ми упакуємо в один план нашої взаємодії з НАТО", - пояснив журналістам заступник міністра закордонних справ Єгор Божок, який супроводжував Загороднюка в Брюсселі.
За його словами, нова програма, офіційна назва якої ще не погоджена, буде базуватися на КПД - "Комплексному пакеті допомоги", який діє з 2016 року, та матиме єдиний секретаріат в Брюсселі та Києві.
Україна має визначити пріоритети, за якими вона очікує на надання допомоги. І ось тут, схоже, між сторонами немає одностайності.
Колишня віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка також знає про плани НАТО реформувати взаємодію з Україною, розповіла, що Альянс запропонував Україні визначити 5 пріоритетів, що вона вважає недостатньою кількості: "а в нас нагальних завдань, в порівнянні з іншими державами, більше, тому питання в тому, як Україна зараз відстоїть ширший пакет для себе".
Що з ПДЧ?
Якщо підсумувати викладене вище, стає очевидним, що перехід на новий формат взаємодії з НАТО є безумовно вигідним для України.
Дорожня карта адаптації стандартів із спільним моніторингом та оцінкою - якщо вона буде створена саме у цьому вигляді - зніме різночитання щодо того, чи рухається Україна у цьому напрямку, і чи виконали ми своє "домашнє завдання". Нова система допомоги збільшить практичну користь натівської підтримки. Єдиний координаційний центр має виключити історії (які, на жаль, траплялися), коли союзник надає ЗСУ допомогу, яка армії просто не потрібна.
Однак, як вже йшлося на початку, про ухвалення ПДЧ для України у Альянсі говорити відмовляються. Перехід на новий формат цього жодним чином не змінить.
А тому позиція чинної влади про те, що ближчим часом Київ не буде просити Альянс про План дій щодо членства - лишиться чинною.
Зараз в уряді кажуть, що "вважають чинною" стару заявку на ПДЧ, подану ще у 2008 році, і саме тому не планують подавати нову. Це пояснення звучить дуже штучно і непереконливо, воно радше схоже на спробу "відбитися" від звинувачень опозиції (так, у 2008 році Україна просила НАТО про ПДЧ, але відтоді змінилося геть усе, тому без підтвердження старої заявки її просто не розглядатимуть!).
Але складно не погодитися із тим, що шанси на отримання Україною ПДЧ - чи то цього року року в Лондоні, чи то наступного - дорівнюють нулю.
І питання не лише у німцях чи франузах - не забуваймо про опір Угорщини, яка давно оголосила, що блокуватиме таке рішення до вирішення освітнього конфлікту. А тому і в Брюсселі, і в дружніх до України столицях українським урядовцям та експертам наполегливо радять не стукати у стіну, у якій поки що навіть немає дверей.
Бо є інший шлях: спершу зблизитися із Альянсом; досягти повної сумісності; реформувати і армію, і цивільні безпекові структури, підвищивши їх ефективність; налагодити співпрацю із Альянсом там, де це тільки можливо. І одного дня, коли політична картина у Європі зміниться, наш вступ буде можна буде провести одним швидким рішенням.
Бо по суті ми можемо виконати ПДЧ, навіть не отримавши його офіційно.
Для цього ще за часів Порошенка Україна змінила підхід до Річних національних програм: тепер вони пишуться за зразком тих Планів дій щодо членства, які виконували нові члени НАТО.
Саме цей підхід планує продовжувати і чинний уряд - принаймні, про це неодноразово заявляв віцепрем’єр Кулеба.
А новий формат співпраці з Альянсом, який передбачає перевірку досягнутого Україною, однозначно вписується у цей план.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Кремлю не нравится, что НАТО помогает Украине оружием...

Представители РФ в ОБСЕ обратились к Североатлантическому Альянсу с тем, чтобы НАТО прекратило поставки вооружений Украине. Речь идет, в частности, о турецких ударных беспилотниках. Об этом заявил заместитель постоянного представителя РФ Владимир Жеглов на заседании Постоянного совета ОБСЕ. «Ведутся поставки вооружений из стран НАТО в Украину. На прошлой неделе СМИ сообщили о завершении поставок компанией «Байкар-Макина» ударных беспилотных летательных аппаратов «Байрактар-ТБ2». Призываем воздерживаться от экспорта вооружений, которые могут оказаться на Донбассе», — сказал он. Кроме этого, Жеглов возмутился проведением в Киеве заседания Североатлантического совета НАТО и комиссии Украина-НАТО. «Украине упорно пытаются навязать ложный геополитический выбор в категориях блокового мышления», — подчеркнул Жеглов.

Источник:https://sprotyv.info/news/kremlju-ne-nravitsya-chto-nato-pomogaet-ukraine-oruzhiem
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Глава МИД Канады: Россию нельзя возвращать в G8, пока аннексирован Крым...

Глава Министерства иностранных дел Канады Христя Фриланд заявила, что было бы «неприемлемо» допустить возвращение России в G8, пока аннексирован Крым. «Россия была исключена из G8 именно из-за вторжения и аннексии Крыма. Действия должны иметь четкие последствия. Было бы абсолютно неправильно и неприемлемо вернуть Россию в это объединение, пока Крым остается оккупированным и аннексированным Россией», – сказала Фриланд. Она подчеркнула, что «Канаде и украинской общине следует прямо говорить об этом». В конце августа на пресс-конференции после саммита G7 в Биаррице премьер-министр Канады Джастин Трюдо выступил против возвращения России в G8, а также в очередной раз осудил аннексию Крыма. Ранее представители Великобритании, Канады, Германии и Франции отметили, что возвращение России к группе могло бы быть возможно только после полного выполнения Россией минских договоренностей об урегулировании ситуации на востоке Украины. Но, за исключением главы МИД Канады Христи Фриланд, другие ораторы не вспоминали о деоккупации Крыма – хотя именно аннексия полуострова стала причиной исключения России. Похожую позицию о невозможности возвращения России выразили и в Европейском союзе, где отметили, что на следующий саммит G7 целесообразнее пригласить Украину как гостя.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Катери українських ВМС класу «ISLAND» прибули до військової гавані.
Сьогодні, 23 жовтня, до військового причалу Практичної Гавані пришвартувались катери Військово-Морських Сил Збройних Сил України Р190 «Слов’янськ» та Р191 «Старобільськ». Прибувши на борту вантажного корабля «Ocean Freedom» з міста Балтимор штату Меріленд Сполучених Штатів Америки два патрульних катери класу «Island» під керівництвом українських екіпажів та за участю іноземних експертів розпочнуть етап підготовки до експлуатації, після тривалого транспортування. «Слов’янськ» та «Старобільськ» пройдуть ряд ходових випробувань, по завершенню яких, катери буде включено до складу Військово-Морських Сил ЗС України. Важливо зазначити, що укомплектування бойовими одиницями такого класу є поетапним нарощуванням бойових спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України, таке рішення є найбільш реалістичним з точки зору балансу ефективності-вартості. Завдяки своїй швидкості, маневреності і озброєнню, такі катери здатні виконувати значний спектр завдань, які притаманні класичним надводним кораблям. Їх перевагою над більшими кораблями є стрімкість та раптовість дії, можливість передислокації по суходолу та здатність діяти на річках, а у поєднанні з інноваційною тактикою застосування та добре підготовленими екіпажами, катера подібного типу дозволять перемагати сильнішого супротивника в морських боях і операціях.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Міністр оборони Британії Бен Уоллес оголосив, що його країна продовжить навчальну місію в Україні на три роки до березня 2023 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на повідомлення на пресслужби Міноборони Британії.
Операція Orbital, навчальна місія Британії в Україні, була створена після незаконної анексії Криму Росією, на знак незмінної підтримки Лондоном України. З початку операції в 2015 році військовослужбовці Британії навчили понад 17 500 військовослужбовців Збройних Сил України.
У вересні міністр оборони Бен Уоллес здійснив поїздку на схід України, де він відвідав лінію фронту і зустрівся з українськими військовими командирами.
"Мій недавній візит в Донбас наочно продемонстрував не тільки витрати, які несуть підтримувані Росією сепаратисти, але і рішучість українських Збройних сил захищати свою територіальну цілісність" - сказав Уоллес.
"Саме тому ми продовжуємо нашу навчальну місію в Україні ще на три роки – щоб ми могли навчити ще тисячі українських військовослужбовців" - наголосив він. Міністр оборони також наголосив підтримку великою Британією суверенітету і територіальної цілісності України на зустрічах зі своїм новим колегою Андрієм Загороднюком.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Київ і Оттава завершують підготовку документів для відправки першої партії канадських снайперських гвинтівок до України.

«Зараз на завершальному етапі знаходиться оформлення документів на поставку снайперських гвинтівок. Затримка виникла не від канадської сторони, а від партнерів, які постачають складові частини. Ми сподіваємося, що вже в найближчі дні або тижні ця зброя буде в Україні».
Бондар вважає, що це відкриє двері до розширення спектра співпраці.
«Ми також обговорили впровадження спеціального механізму консультацій на рівні міністрів оборони, які могли б предметно говорити про потреби української армії, передавати цю інформацію канадській стороні і відразу розуміти, що можливо забезпечити, а що – ні. Сподіваюся, перший подібний контакт відбудеться в кінці листопада», – зазначив дипломат.
 
Зверху