Створення ЗУНР - листопадовий чин.

Статус
Закрита.

BOGUN

ветеран форуму
надійна команда
...Напередодні Першої світової війни значна частина українських земель - Східна Галичина, Буковина та Закарпаття - перебували у складі Австро-Угорщини. В жовтні 1918 року в умовах воєнної поразки австро-німецького блоку та національно-визвольної боротьби народів Австро-Угорська імперія розпалася на декілька незалежних держав. Рішучі заходи зі створення власної держави почали робити й українці на західноукраїнських землях.

Наприкінці вересня 1918 року у Львові було сформовано Український Генеральний Військовий Комісаріат (УГВС), який розпочав роботу з підготовки збройного повстання. У жовтні 1918 р. головою комісаріату було призначено сотника Легіону Українських Січових Стрільців Дмитра Вітовського.

...19 жовтня 1918 р. УНРада проголосила Українську державу на всій українській етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття. Було вирішено виробити демократичну конституцію та обрано президента Української Народної Ради, яким став Євген Петрушевич.
 

Яремко А.А.

S-Moderator
Команда форуму
1 листопада у м. Львові відбудуться урочисті заходи з нагоди 96-ї річниці утворення Західно-Української Народної Республіки. Повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Офіційні заходи розпочнуться о 12 годині з покладання квітів до Меморіалу воїнам УГА на Личаківському цвинтарі. Також відбудеться покладання квітів та запалення лампадок до могил Держсекретаря військових справ ЗУНР Д. Вітовського, коменданта Січових Стрільців М. Галущинського, керівника і засновника “Пласту” О. Тисовського та воїна УГА С. Левицького.

Окрім того, керівництво області та представники громадськості покладуть квіти до могили Президента Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича та запалять лампадки на могилах воїнів, загиблих під час АТО.

Також в рамках святкувань 1 листопада з 9 до 19 години на площі Ринок відбудеться “Театралізоване військово-історичне дійство “Проголошення ЗУНР” з відтворенням подій 1918 року (стрілецькі стійки біля входу в Ратушу, патрулювання військовими УСС центральної частини міста тощо).

Організатор заходу — ГО “Товариство пошуку жертв війни “Память” за кошти з обласного бюджету.

2 листопада о 15 годині на площі Ринок відбудеться “Театралізоване військово-історичне дійство “Буремний листопад — 1918-го”.

Під час заходу будуть відтворені бої за м. Львів у листопаді 1918 року та початок українсько-польської війни.
 

Вкладення

Статус
Закрита.
Зверху