Проведення ветеринарно-санітарної експертизи добутої на полюванні дичини.

Статус
Закрита.

Hovarf

Слідопит
Всім добрий день. Ось вирішив підняти цю, на мою думку, дуже актуальну тему. Всі ми знаємо , що дикі тварини можуть бути носіями небезпечних захворювань, які можуть передаватися і людині. Напевне тому в ст. 30 Закону України "Про мисливське господарство та полювання " є така вимога - " користувачі мисливських угідь ЗОБОВ'ЯЗАНІ
обладнати згідно з ветеринарно-санітарними вимогами
майданчики для оброблення відстріляної на полюванні дичини та
ЗАБЕЗПЕЧИТИ проведення посадовими особами центрального органу
виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері
ветеринарної медицини, ветеринарно-санітарної експертизи дичини,
призначеної для використання на харчові цілі; { Абзац сьомий
частини другої статті 30 із змінами, внесеними згідно із Законом
N 5462-VI (
Хотілося б почути думку мисливців, а як же цей закон виконується насправді.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
В отдельных ЧОХах встречал такое, в УООРовских -нет.
 

PetrenkoAO

ветеран форуму
надійна команда
Був на копитних. Спеціальне місце для розділування. При розробці вирізали: лімфовузол, частина печінки сердця легені. Селезінка вся невеличкі шматки м'яса... В окремі пакети.
На аналізи.
Кров. Тест на місці.
 

Hovarf

Слідопит
Був на копитних. Спеціальне місце для розділування. При розробці вирізали: лімфовузол, частина печінки сердця легені. Селезінка вся невеличкі шматки м'яса... В окремі пакети.
На аналізи.
Кров. Тест на місці.
Ну, це зрозуміло, а що з основною тушею. Адже поки не проведуть аналізів з цих самих лімфовузлів, печінки та селезінки - м'ясо тварини роздавати мисливцям не можна. Тобто туша з лісу мала б відправлятися кудись в холодильну камеру де б і зберігалася певний період , поки не встановлять чи була тварина здорова чи хвора.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
Поясніть будь ласка як це все відбувалося.
Имел ввиду только первую часть вопроса, а именно--разделочные площадки: в некоторых хозяйствах есть даже специально оборудованные помещения для этого- с лебедкой, крюками, разделочными столами и т.д. О проведении экспертизы речь, обычно, не идет: практически во всех хозяйствах, пока егерями ( в основном) разделывается/делится туша копытного животного, его печень, легкие, почки и отборные куски вырезки уже паруют на столе на агромадной сковородке, распространяя приятные ароматы мясопродуктов и поджаренного золотистого лука. А средством профилактики различных заболеваний, как всегда на охоте, служит 40-45% "нейтрализатор" в виде прозрачной, мутной или закрашенной жидкости, которую зачастую называют "огненной водой".
 

Hovarf

Слідопит
Имел ввиду только первую часть вопроса, а именно--разделочные площадки: в некоторых хозяйствах есть даже специально оборудованные помещения для этого- с лебедкой, крюками, разделочными столами и т.д.
Я Вас зрозумів. Але ж погодьтесь, все це - приміщення, лебідки з крюками , проточна вода і тому подібне - другорядне. Ну просто в приміщенні зручніше та легше розібрати тушу кабана, змити кров.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
Ну просто в приміщенні зручніше та легше розібрати тушу кабана, змити кров.
Не просто удобнее, а с соблюдением норм санитарии и гигиены, что очень важно!
Это же не на земле или прибитой осенними дождями пожухлой листве.
Второстепенно-тоже спорно. Ведь это звенья одной цепи: разделка туши-проведение анализов и т.д. Что из них важнее? Просто-это этапы культурного обращения с добытой дичью, цель которого-максимально обезопасить добытчиков от заражения различными видами болезней от животныхи т.д.
 

север

ветеран форуму
надійна команда

Hovarf

Слідопит
О проведении экспертизы речь, обычно, не идет: практически во всех хозяйствах, пока егерями ( в основном) разделывается/делится туша копытного животного, его печень, легкие, почки и отборные куски вырезки уже паруют на столе на агромадной сковородке, распространяя приятные ароматы мясопродуктов и поджаренного золотистого лука. А средством профилактики различных заболеваний, как всегда на охоте, служит 40-45% "нейтрализатор" в виде прозрачной, мутной или закрашенной жидкости, которую зачастую называют "огненной водой".
А ось це - першочергове. А якщо не дай Бог, кабан хворий на трихінельоз, то яка різниця де з нього шкіру зняти і тушу розібрати - в лісі на траві чи в спеціальному приміщенні? Хіба він від цього здоровішим стане?
 
Останнє редагування:

север

ветеран форуму
надійна команда
А ось це - першочергове. А якщо не дай Бог, кабан хворий на трихінельоз, то яка різниця де з нього шкіру зняти і тушу розібрати - в лісі на траві чи в спеціальному приміщенні? Він від цього здоровішим не стане.
А если кабан был здоровым, а разделывали его на земле, на которую до этого плюнул пьяный туберкулезник из соседнего села или кто-то сходил по большой нужде? Не говоря уже о том, что там лежала какая-нибуть чесоточная облезлая лисица, больная бешенством?
Повторюсь: все моменты важны и должны учитываться по максимуму.
Вы отмывали, хоть раз, мясо добытого животного от земли и лесного сора, когда его разделывали прямо на земле, в сумерках, да еще и при недостаточном освещении и на морозе? Вот то-то и оно!
 

Hovarf

Слідопит
паруют на столе на агромадной сковородке, распространяя приятные ароматы мясопродуктов и поджаренного золотистого лука. А средством профилактики различных заболеваний, как всегда на охоте, служит 40-45% "нейтрализатор" в виде прозрачной, мутной или закрашенной жидкости, которую зачастую называют "огненной водой".
Не допоможе. Якщо так робимо, то на жаль наражаємо на небезпеку і себе і своїх домашніх. Адже м'ясо після полювання веземо до дому. Там його будуть споживати, можливо і діти (правда без "нейтралізатора").
 

Hovarf

Слідопит
Вы отмывали, хоть раз, мясо добытого животного от земли и лесного сора, когда его разделывали прямо на земле, в сумерках, да еще и при недостаточном освещении и на морозе? Вот то-то и оно!
Так, було. І не раз. Процедура , скажу я Вам , малоприємна.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
Не допоможе. Якщо так робимо, то на жаль наражаємо на небезпеку і себе і своїх домашніх. Адже м'ясо після полювання веземо до дому. Там його будуть споживати, можливо і діти (правда без "нейтралізатора").
Рискованное дело, согласен. И еще полбеды, если приходится выбрасывать с таким трудом добытое животное, обнаружив, визуально, какие-либо отклонения от нормы при разделке или даже гельминтов. Но ведь большинство опасных для человека болезней на глаз, увы, не определишь.
 

Trigal

Снайпер
Доля вероятности купить за базаре мясо больного животного в сотни раз выше, чем заразиться от добытого на охоте трофея. Хоть там есть и СЭС и ветнадзор и столы для разделки туш.
 

Hovarf

Слідопит
Ведь это звенья одной цепи: разделка туши-проведение анализов и т.д. Что из них важнее?
Нехай буде так. Погоджуюсь - це ланки одного ланцюга. Але на першому місці в цьому ланцюгу я б все ж таки поставив проведення аналізів, а вже потім - санітарні умови розробки туші. Але думаю справа не в цьому, що буде на першому , а що на другому місці. Проблема в тому, що в переважній більшості (з мого власного досвіду) після полювання ми веземо додому м'ясо дичини, яке не пройшло експертизи. Чому так відбувається? Хто повинен за це нести відповідальність? Що зробити, щоб змінити цю ситуацію? Ось питання, на які б хотілося почути відповіді мисливців з інших областей.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
Нехай буде так. Погоджуюсь - це ланки одного ланцюга. Але на першому місці в цьому ланцюгу я б все ж таки поставив проведення аналізів, а вже потім - санітарні умови розробки туші. Але думаю справа не в цьому, що буде на першому , а що на другому місці. Проблема в тому, що в переважній більшості (з мого власного досвіду) після полювання ми веземо додому м'ясо дичини, яке не пройшло експертизи. Чому так відбувається? Хто повинен за це нести відповідальність? Що зробити, щоб змінити цю ситуацію? Ось питання, на які б хотілося почути відповіді мисливців з інших областей.
Ну, для начала надо навести порядок в государстве...
 

Trigal

Снайпер
Проблема в тому, що в переважній більшості (з мого власного досвіду) після полювання ми веземо додому м'ясо дичини, яке не пройшло експертизи. Чому так відбувається? Хто повинен за це нести відповідальність? Що зробити, щоб змінити цю ситуацію? Ось питання, на які б хотілося почути відповіді мисливців з інших областей.
Так а кто должен нести ответственноть за то, что Вы несёте домой не проверенное мясо?
Вы сами и никто больше!
Или доктор СЭС должен всем зайцам в поле прививки сделать?
Добыли трофей - обращайтесь в СЭС с просьбой о экспертизе. Заключите договор, платите деньги - и будут проверять.
Никто ничего не должен.
 
Статус
Закрита.
Зверху