Преображення Господнє

Статус
Закрита.

Tavelik.58-20

Мисливець
Святкування Преображення Господня у народі носить назву Яблучного Спасу, Другого Спасу. Це церковне свято щороку святкують 19 серпня. Церква вчить, що цього дня Господь перетворився перед трьома своїми учнями: Іоанном, Петром і Іаковом в той час, коли вони молилися в Галілеї, на горі Фавор, − саме Боже лице перетворилося, а одяг зробився білим. І з’явилися Христу пророки Ілля і Мойсей, і в цей час, коли вони розмовляли, їх осяяла хмара з небес, і з неї рознісся Божий голос: « Це є Син Мій Коханий; Його слухайте».Нашим віросповіданням подія трактується як те, що у своєму Преображенні Господь відкрив нам таємницю Божественного промислу про порятунок людей і показав обожнення усієї людської природи. Це свято нагадує усім нам про необхідну потребу перетворюватися людям духовно, вірити у воскресіння і нове життя усіх людей.В день Преображення Господнього існує традиція освячення найрізноманітніших плодів, особливо, яблук. Тим паче, що святкування Спасу якраз співпадає з часом збору врожаю. За традицією, людина повинна освячувати плоди і дякувати за них Господові. До самого Дня Преображення Господнього за народними прикметами не було дозволено їсти ніякі плоди окрім огірків. І лише після того, як в Спас фрукти і овочі освячувалися, їх можна було споживати. Люди вважали, що ті яблука, які були освячені в Преображення, мають особливу силу. Відкусивши від такого яблука шматочок і загадавши при цьому бажання, можна було бути впевненим, що воно неодмінно здійсниться. Також цими освяченими яблуками треба було обов`язково почастувати хворих і бідних.
Яблучний спас Незадовго до Своєї смерті Ісус Христос разом з учнями Петром, Яковом та Іоанном прийшов на гору Фавор помолитися і показати їм Свою Божественну славу. Поки Спаситель молився, втомлені учні заснули. А коли прокинулись, побачили, що Ісус преобразився: його обличчя сяяло, мов сонце, поруч стояли пророки Мойсей та Ілля і говорили з Ним. Раптом світла хмара осінила учнів, і з неба почувся голос Бога Отця: «Це є Син мій улюблений, в якому Моє благовоління, Його слухайте!» Учні в страху попадали на землю, а коли піднялися, побачили Христа вже не преображенного, а в звичайному вигляді. За давньою традицією, у цей день святять яблука, груші, щільники з медом. До Спаса не їли фруктів, особливо жінки, в яких померли діти, й дівчата, що залишилися без матерів. Казали, що коли така жінка з’їсть неосвячене яблуко, то її дитині на тому світі ніхто не викаже ласки. Повернувшись із церкви, господар з освяченою свічкою обходив пасіку й запрошував родину до столу. Спочатку їли яблука та мед, запиваючи виноградним або яблучним вином, а потім переходили до інших страв. Господнє Преображення несе всім вірним неземну радість. Мир Вам і Вашим сім'ям!
 

Одинокий Вовк

ветеран форуму
надійна команда
220px-Малороссийские_типы_В-садку.jpg
220px-Apples_on_tree_2011_G1.jpg
Переглянути вкладення 147938 Переглянути вкладення 147937 Свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа
, також Свято Преображення Господнього,Преображення, Свято Спаса, Яблучний Спас, Другий Спас — християнське свято.

Святкується 19 серпня православними та греко-католиками. Свято Преображення відзначається Східною Церквою з IV сторіччя і є одним із найбільших, після Великодня, дванадесятих свят[1]. Припадає на Успінський піст або Спасівку, проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино. Переглянути вкладення 147936 Переглянути вкладення 147936 Переглянути вкладення 147937
У календар Західної Церкви воно було введене папою Калікстом III в 1457 році і святкується римо-католиками 6 серпня.
 
Статус
Закрита.
Зверху