Кормові віники, доцільність їх використання...

Статус
Закрита.

AndreiK

Мисливець
Доброго всім дня.
Цікавить питання доцільності заготівлі і використання кормових віників для підгодівлі козулі та зайця. Хочеться почути думки (не теорію) мисливствознавців, а також реальних користувачів угідь, які займаються підгодівлею звіра в зимовий період.
Чому поставив таке запитання:
Були в нас випадки, коли ні заєць ні козуля до тих віників навіть не торкалися. З чим це може бути пов'язано?
Якщо віники і поїдаються вищевказаними звірами, то з яких порід дерев, кущів, трав і т.п.?


Окреме питання по виготовленню солонців. Які їх типи найкраще прижилися (найбільш відвідуємі звіром) у Ваших угіддях?
Дуже велике прохання, виставляти фото чи картинки до Ваших коментарів для можливості більш точного копіювання.
Буду Всім дуже вдячний за допомогу!
 

Дядя Вася

Слідопит
Веники заготовленные в мае, годятся разве что для бани. Зайцы их не едят. Косуля в принципе тоже. Заготовленный поздней осенью ивняк, тополь, осина, фруктовые, с удовольствием поедаются зайцем. Весенние веники обмоченные СОЛЯНЫМ раствором (мне так кажется) могут поедаться косулей, но не раньше марта. На сколько я думаю, основной недостаток соли, животные испытывают по весне.
 

ZUGAN 79

Слідопит
Не едят веников тогда,когда и без них корма фатает,если много посевов озимых,люцерны,полно ивняка....то зачем им веники ? Ето там где плохая кормовая база,то будут есть,а так оно им надо,ладно зайцы,те хоть с интереса подойдут попробуют,а косуля животное пугливое.С ув.
 

Яковлев В.А.

S-Moderator
Команда форуму
Когда жрать очень хочется, то и пучки соломы едят. Во время сильных снегом по дорогам развешивали и веники, и сено, так если с воза солома падала, тоже подбирали.
А веники лучше заготавливать со второй половины июня и июль. Весной еще не то, а к концу лета - уже не то.
Крапива, ивняк, у нас крушина хорошо шла. Можно из березы, осины, акации, липы, тополя, вербы, клена, ясеня.
 

Дядя Вася

Слідопит
А вообще( в наших краях) хорошая кормовая площадка, это мякина соломы , сваленная и хорошо утрамбованная. Там и потери зерна для птицы, и мыши м тоже зерно для кабанов, и пророщенное местами зерно для зайцев. Попробуйте, очень хорошая, долгоиграющая кормушка, правда требующая каких то затрат на топливо. Привезти то эту мякину надо.
 

AndreiK

Мисливець
Хочу сказати, що у нас кормові віники зобов'язують робити.
Але навіщо?
Ні козуля ні заєць їх не їдять. До солонця ідуть, а віників не їдять.
Кожне поле у нас засіяне, снігу не багато. В принципі звір може годуватися і озимими. Одобрюю сіно і сінаж. Вони поїдаються. А от віники зовсім ні.
Головне питання до Керівництва УТМР:
"Навіщо давати плани по заготівлі кормових віників, якщо вони не поїдаються звіром і, відповідно, ніякої користі не приносять?"
На мою думку, краще збільшити заготівлю сіна і розвинути мережу солонців.
Ваші думки з цього приводу?
 

Яковлев В.А.

S-Moderator
Команда форуму
Заготовь веники вовремя, из хорошего материала, правильно высуши, храни правильно, можешь просолить и меняй их каждый год (а не так: заготовил в 1901 году и до революции висят).
А потом - может, кормов и хватает? Ну и слава Богу! Но если очень снежная зима, когда косули двигаться не могут, прогребите волоком пути в лесу и на них вещайте веники. Точно пойдут.
Да, можете опытным путем определить, какие веники у вас идут лучше, а какие - совсем не идут. И не делать дурную работу, а только имеющую смысл
Удачи!
 

Гусар

Слідопит
Мы тоже заготавливали веники из дуба и солили их. А солонцы делали так. Брали и сбивали из доски дюймовки ящички, размером где-то 20х30х20. В дне просверливали несколько отверстий. Потом в посадках и лесках (так как у нас нет лесов) прибивали их на высоте 20-30 см. от земли на сухостой (чтобы солью не вредить живым деревьям) и закладывали туда брикет соли лизунца. А дальше понятно, дожди идут соленая вода стекает на землю и т. д. и т. п.
 

кей

Мисливець
Заготавливали 10000 веников: крапива,дуб,береза,липа.Период заготовки конец мая и до 20 чисел июня - если позже неедят.Попарно связывали и развешивали на чердаке.Через недельку (если нежарко) или через 3-5 дней если жарко насосом ( есть такой для оприскивания вредителей как велосипедный только толще) опрыскивали соляным раствором.Поедаемость очень хорощая.Лучше едят крапиву и березу.Солонцы лучше делать из поваленой осины.Комель лучше когда остается навесу на пне.Делается 3-4 иногда и 5 углублений-корыт и туда закладывается соль.Обязательные канавки для стока воды.Звери едят кору и древисину.За 3-4 года практически ничего неостается.Ящики тоже делали,но гвоздо ржавеют и очень скоро струхают и ящики надо ремонтировать.
 

yura_kosmos

Новачок
Багато зауважень на рахунок того, що віники то дармна річ бо не їдять. Мені здяається закономірним, що віники залишаються не з"їденими, оскільки у нас кормова база достатня. Поля з кукурудзою, буряком, соєю та ін. Але все ж таки мета віників якраз підстрахувати при екстремальніх метоеоуомвах, які вже ж таки інколи трапляються. от на такі "інколи" і задумані віники, оскільки після голодних і холодних зим ще пару сеозонів поголів'я дичини може не вирівнятись. То ж не лінуймося) ти м більше це ще одна причина побувати в лісі з однодумцями в міжсезонні)
 

Hovarf

Слідопит
Багато зауважень на рахунок того, що віники то дармна річ бо не їдять. Мені здяається закономірним, що віники залишаються не з"їденими, оскільки у нас кормова база достатня. Поля з кукурудзою, буряком, соєю та ін.
На мою думку діючі норми підгодівлі (які з радянських часів не мінялися і тупо переписувалися) давно пора переглядати. Який сенс щорічно заготовляти в господарстві тисячі штук кормових віників, витрачати на це матеріальні ресурси, а на наступний рік ці віники списувати(спалювати) і так щороку. А звір їх не їсть по тій причині, що зими зараз настільки малосніжні і теплі, що й на Новий рік часом снігу нема. Всю зиму козуля харчується зеленою ожиною, яку легко добуває з під снігу і навіть підходити не хоче до годівниць з сіном та віниками( які б вони не були і коли б не заготовлялися). Звичайно ж бувають випадки раптових снігопадів та різкого пониження температури. На такі випадки в мисливському господарстві завжди повинен бути "аварійний" запас кормів, в тому числі і кормових віників. Але не в таких "космічних " кількостях, як цього вимагають діючі норми. Висловив особисту думку.
 

мр 153 12 76..

Снайпер
На мою думку діючі норми підгодівлі (які з радянських часів не мінялися і тупо переписувалися) давно пора переглядати. Який сенс щорічно заготовляти в господарстві тисячі штук кормових віників, витрачати на це матеріальні ресурси, а на наступний рік ці віники списувати(спалювати) і так щороку. А звір їх не їсть по тій причині, що зими зараз настільки малосніжні і теплі, що й на Новий рік часом снігу нема. Всю зиму козуля харчується зеленою ожиною, яку легко добуває з під снігу і навіть підходити не хоче до годівниць з сіном та віниками( які б вони не були і коли б не заготовлялися). Звичайно ж бувають випадки раптових снігопадів та різкого пониження температури. На такі випадки в мисливському господарстві завжди повинен бути "аварійний" запас кормів, в тому числі і кормових віників. Але не в таких "космічних " кількостях, як цього вимагають діючі норми. Висловив особисту думку.
+10000000000000000000000000000000000000000000%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
 

Hovarf

Слідопит
Найкраще з шовковиці
Не завжди. Все залежить від конкретних умов. Буває, що віники поїдаються всі, незалежно з чого вони заготовлені (при великих снігопадах та морозах. Пригадую випадок, коли поїдалися кормові віники з верби двох - трьох річної давності. А буває, що цілу зиму висять біля годівниць, а козуля до них не підходить, хоча навколо багато слідів. Сіль в солонцях злизує, а віників не рухає. Якщо є наявність та доступ до природнього корму, звір завжди віддає йому перевагу.
 

Яковлев В.А.

S-Moderator
Команда форуму
Веточные корма заготавливать есть смысл. Особенно, если правильно затоговить, а у животных мало естественных кормов, ну а если будет многоснежная зима, то такие веники, разкиданные вдоль прочищенных трактором лесных дорог многим косулям спасут жизнь.
Веники заготавливают из крапивы, топинамбура, а такж из веток (побегов) малины, рябины, ивы, ясеня, липы, осины, клена,плодовых деревьев, можно даже из дуба и березы.
Мой коллега - дипломированный охотовед и начальник охотхозяйства очень любил заготавливать крушину.
Собирать веточный корм лучше в период окончания развития листье (пока они еще не огрубели). У нас это где-то первая половина июня. В то же время, заготовка ранняя недозревших веток приводик в большой потере листьев после сушки.
Можно вымачивать после заготовки веники в водном растворе соли (5-15 %, но сильно не увлекайтесь - соль требует водопоя!). Сушат в затененном, хорошо продуваемом месте. Обычно связуют попарно веники и перекидывают пару через трос-веревку-шпагат.
Очень полезно делать веники не из монокультуры, а смешанные, изготовленные из двух и более видов растений.
Сено, по словам опытных заготовителей-охотоведом, лучше заготавливать не луговое, а лесное разнотравье - оно лучше поедается копытными.
Если зима будет не очень "злой" и естественных кормов будет достаточно, может, косули и проигнорируют ваши труды, но в случае суровой и очень снежной зимы ваши веники, просто разбросанные вдоль проделанных в сугробах дорогах, которые помогут мелким косулям добраться до ваших веников, помогут многим пережить сложный период.
В сильные морозы аккуратнее, напомню, с солеными вениками: набивая снегом свои желудки, косули часто гибнут от переохлаждения!
Еще бы хотел из своего опыта посоветовать (чего многие егеря и охотоведы не любят!) не держать одни и те же веники в кормушке или в другом месте по несколько лет: если уж их есть не стали, то не надо ждать, пока они сосвсем потеряют свой "товарный вид" и питательную ценность!, Лучше их менять почаще, но уж после окончания сезона подкормки - так точно! А то заготовят в августе перезрелые веники для бани, а параллельно - кормовые, а потом удивляются, что их не едят! Но зато держат в подкормочных местах годами! Очитываются перед проверяющими. Вам что надо: наличие зверя или показуха для контролеров?!.
Удачи!
 

Hovarf

Слідопит
Веточные корма заготавливать есть смысл.
Звичайно, що все це так. Але ж користувачі угідь повинні дотримуватись встановлених норм та вимог, які вказані в матеріалах мисливського впорядкування, а не заготовляти таку кількість кормів, яку кожен собі вважає за потрібне. Я вважаю це неправильним. Правильно було б , або переглянути ці норми (в сторону зменшення), або відмінити їх взагалі - і нехай кожен користувач заготовляє таку кількість віників, яку сам вважає за потрібну для своїх угідь. І підгодівлю нехай проводить тоді, коливважає за потрібне.
 

Яковлев В.А.

S-Moderator
Команда форуму
Звичайно, що все це так. Але ж користувачі угідь повинні дотримуватись встановлених норм та вимог, які вказані в матеріалах мисливського впорядкування, а не заготовляти таку кількість кормів, яку кожен собі вважає за потрібне. Я вважаю це неправильним. Правильно було б , або переглянути ці норми (в сторону зменшення), або відмінити їх взагалі - і нехай кожен користувач заготовляє таку кількість віників, яку сам вважає за потрібну для своїх угідь. І підгодівлю нехай проводить тоді, коливважає за потрібне.
Хем, шановний Ховарде, може взагалі краще все відмінити, у тому числі й закони - взагалі пробем не буде. Тільки у кого?
До речі, пан Катиш С.В. не дасть мені збрехати, що, скоріш за все, всі приписи у матеріалах проекту мисливського впорядкування безумовно погоджуються із користувачем мисливських угідь - замовником проекту, а також деякими іншими учасниками процесу!
Так, Сергію Васильовичу, чи я тут схибив?
 

Hovarf

Слідопит
Хем, шановний Ховарде, може взагалі краще все відмінити, у тому числі й закони - взагалі пробем не буде.
Шановний Яковлев, я пропоную їх , в першу чергу, переглянути. Бо в такому виді , в якому вони є - вони нікому не потрібні. Ось , наведу Вам живий приклад з життя. Площа мисливських угідь лісгоспу майже 5 тис . га лісу. Чисельність козулі на протязі останніх років в середньому 150 голів. Згідно матеріалів мисливського впорядкування (Львівська державна лісовпорядна експедиція , 2007 р.) сезон підгодівлі повинен тривати 100 днів. 1 - й період з 01 листопада по 30 листопада - рекомендовано викладати 25 % добової норми, 2 - й період з 01 грудня по 30 грудня - рекомендовано викладати 50 % добової норми , 3 - й період з 01 січня по 10 лютого - рекомендовано викладати повну добову норму . Це , на мою думку - повна маячня, переписана з радянських інструкцій та посібників 60 - 70 років. Я же не пам'ятаю коли сніг випадав і лежав в листопаді місяці. Тоді для чого починати підгодівлю з 01 листопада? І про які 100 днів підгодівлі може йти мова? В цьому році в нас сніг впав взагалі в березні і пролежав зовсім недовго, тоді ж і похолодання прийшло. Я вважаю, що в матеріалах впорядкування взагалі не потрібно вказувати початок і закінчення підгодівлі (враховуючи теперішні зміни в кліматі). Безумовно , мінеральна підгодівля повинна проводитись круглий рік, а осінньо - зимова - на розсуд користувача угідь і відповідно до погодніх умов. Тепер на рахунок кормових віників. Згідно цих же матеріалів на 1 козулю рекомендовано заготовляти 20 кормових віників на сезон підгодівлі. Множимо на кількість звірів. Отримуємо 3000 штук. Там же рекомендовано кількість годівниць - 1 годівниця на 20 козуль. Отже необхідно щоб їх в угіддях було 7 - 8. Щоб наповнити годівниці кормовими віниками, достатньо 15 - 20 віників на годівницю (адже там ще й сіно буде). Заповнивши всі годівниці віниками, ми використали приблизно 160 штук віників. Як я вже вище казав, в переважній більшості, ці віники успішно провисять до квітня місяця. Тоді єгер повинен почистити годівниці від старого сіна та віників. А як бути з тими віниками (понад 2800 штук) які зберігаються в лісництві? Використовувати їх для підгодівлі на наступний рік - недоцільно. Ви вже про це писали і з цим я погоджують. Є два варіанти - або списати їх (з'їли козулі ) , або просто утилізувати. А як же витрачені на заготівлю кошти та людино - дні? Є ще один варіант - не заготовляти їх в такій великій кількості. Але тоді може приїхати дуже "грамотний " перевіряючий - який в приписі напише - "не виконуються рекомендовані норми заготівлі кормів" (це з власного досвіду ).
 
Статус
Закрита.
Зверху