ИЖ 54 глазами владельца

мц-9к

Новачок
Доброго усім здоров‘я,

Прошу не судить строго, бо досить важко висловить точно думку текстом(публічність не наша чашечка чаю, ми з села)), також вибачте за дилетантський підхід до справи:

В цій темі багато сказано про конусну сверловку стволів довжиною 750мм иж-54.

Чи не помітив бува хто із Вас РІЗНИЦІ КОНУСНОСТІ (іншими словами: різниці в діаметрах конусів або різницю довжин конусів) між лівим та правим стволами?

Чому питаю? На жаль не маю можливості зробить об‘єктивні, точні проміри, живу в селі. Є гирька 50грам, діаметром вона 18,6 мм. Так от ця гирька, чомусь, у правому стволі проходить 17см(від казен зрізу) і зупиняється, а в лівому-набагато раніше зупиняється.

Все це наштовхує на сумні думки, але, як кажуть, істина дорожча. Цікава думка, тих хто зуби проїв на цьому.
В кого які є думки, будь-ласка?

Дякую...
 

kef

Зброяр
Не шукайте "чудо" там де його немає. Проста робоча рушниця.досить таки міцна.по конструкції. І в цьому її біда.Бо гатили з них досить часто "магнум -набоєм" зробленим на око.
Це був початок слави "Іж-54". Часті модернізації призвели до нащадка "дешевого" - Іж- 43.
А труби якщо перелопатити різні сайти та одиничних знавців в цій справі. Робилися на устаткуванні. (Станках німаків).по кресленнях. І дійсно ,щось намагалися зробити модернизоване.Як результат-хромування каналів стволу,брандтрубки. Та і під наставництвом (німаків).навіть навичкам гравірування. (Стажер Васін).
Устаткування зносилося. Діаметр каналу ствола мав допуски від 18,5 +- до 18,9 .Тому пішло зпрощення до автоматизму. І пішли в серію іжи 54 з діаметром каналу ствола 18.2 та муфтовані труби.
От і вся модернизація. -кількість,план !
Якщо помиляюсь то в самий мінімум.
 
Останнє редагування:

мц-9к

Новачок
Не шукайте "чудо" там де його немає
Не шукаєм такого щастя а боїмося шуруповерта з абразивним матеріалом або інших способів поправить стволи зсередини попередніми власниками(прошу пробачення якщо помиляюсь, без будь яких намірів кого небуть образить чи звинуватить)
Дякую за Ваш пост
 

tyrist 1945

Тигр
боїмося шуруповерта з абразивним матеріалом або інших способів поправить стволи зсередини
Не бійтеся. Ні один абразив не візьме хром. І всі ці байки про шустовку дешевих рушниць шуруповертом це міф. А гирькою канал не проміряєш.
 
  • Like
Reactions: kef

Hunter 79

Слідопит
Перші ІЖ-54 55р.в робились ще ,,руками,, і їх виготовлення та підгонка по затратах ручної праці мабуть перевершує затрати на виготовлення сучасних зразків ІЖів (штучного виробництва) . Геометрія каналів стволів кожної такої рушниці буде різнитися одна від одної , тому проводити якісь аналогії не доречно!
У Вашому випадку потрібно підібрати ,,свій,, патрон і отримувати задоволення від полювання , а не шукати ,,підводні камені,, , та дбайливо і вчасно обслуговувати дану рушницю (з нехромованими каналами стволів) та передати нащадкам ! Бо більше таких не буде!
Це класика !
 

мц-9к

Новачок
Можливо. Все одно цікаво. Рідко трапляються.
Справді, дуже цікаво, технічні особливості гладких стволів захоплюють як малу дитину нова іграшка)).
Особливо після прочитаного в книжці Грінера 1850х рр видання про внутрішню геометрію стволів. Трошечки відступлення від основної теми(иж-54), але вражає коли передчокові розширення були описані ще тоді і коли бачиш це вживу на МЦ(траповому!!!) і відчуттево це зовсім інший постріл.
До речі ця чудо-мірка) також зупинялась на різних відстанях у трубах МЦ.
Розумію кожна ствольна трубка полірувалась окремо
 

мц-9к

Новачок
Геометрія каналів стволів кожної такої рушниці буде різнитися одна від одної , тому проводити якісь аналогії не доречно!
У Вашому випадку потрібно підібрати ,,свій,, патрон і отримувати задоволення від полювання , а не шукати ,,підводні камені,, , та дбайливо і вчасно обслуговувати дану рушницю (з нехромованими каналами стволів) та передати нащадкам !
Хух!)
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Є гирька 50грам, діаметром вона 18,6 мм.
треба нею стрельнути з обох стволів, тоді і канали і конусні звуження будут однакові, а у Вас більше спокою та різних думок в голові:D
 

мц-9к

Новачок
Це нормально. Навіть дорогі рушниці мають різні (мінімально) канали.
Наче не зустрічалось в темі наступне: Яка може буть максимально допустима різниця між правим-лівим каналами, в цифрах аби, будь-ласка?
Спортивний інтерес, для встановлення об’єктивної дійсності(в цифрах тепер:) колись вивчали мат аналіз, достовірну різницю і тд)
 

tyrist 1945

Тигр
Наче не зустрічалось в темі наступне: Яка може буть максимально допустима різниця між правим-лівим каналами, в цифрах аби, будь-ласка?
Спортивний інтерес, для встановлення об’єктивної дійсності(в цифрах тепер:) колись вивчали мат аналіз, достовірну різницю і тд)
Меркель 303 дві десятки. 18.3 і 18.5 і є ще багато прикладів.
 
Зверху