ВОЄННО-ІСТОРИЧНІ РЕКОНСТРУКЦІЇ

Крук

Мисливець
Пропоную в цій темі обговорювати реконструкції боїв, ділитися враженнями, пам"ятати та шанувати свою історію. Напевно серед наших форумчан теж є реконструктори, так, що думаю тема повинна бути цікавою і повчальною як з історичної точки зору.
 

Крук

Мисливець
Нещодавно побував на одній із реконструкцій з нагоди 70-ої річниці створення Української повстанської армії, 6 травня 2012 року у селі Скварява, що на Золочівщині Львівської обл., відбулися урочистості під назвою "Повстанці з минулого".

Розпочалося дійство із поминального богослужіння на місцевому кладовищі. Після богослужіння відбувся концерт, де згадали історію Української повстанської армії, поіменно назвали героїв УПА із села Скварява, та вшанували хвилиною мовчання полеглих воїнів. А також прозвучали українські патріотичні пісні.

По закінченні концерту присутні змогли побачити театралізоване військово-історичне дійство "Бій відділу УПА проти підрозділу військ НКВД".
 

Вкладення

Крук

Мисливець
БРОДІВСЬКИЙ КОТЕЛ.


"Бродівським котлом" називають кровопролитні бої, які розгортались в липні 1944 року під час радянсько-німецької війни на території Бузького, Бродівського, Золочівського районів Львівської області.
З початком липня 1944 року, коли німецькі частини ледь стримували натиск радянських військ, під Броди було перекинуто Українську дивізію СС "Галичина".
В результаті кровопролитних боїв "Галичина" разом з вісьмома німецькими дивізіями потрапила в оточення. Дивізія "Галичина" понесла великі втрати. Лише одній четвертій частині її складу вдалося вирватися з оточення під Білим Каменем на Золочівщині.
"Бродівський котел" став тим випадком, коли члени однієї родини волею обставин проливали кров в рядах ворогуючих армій. Тут у липні 1944 року під прапорами різних імперій полягли тисячі українців.

24 липня, у Золочівському районі Львівської області між селами Червоне і Ясенівці відбулося театралізоване військово-історичне дійство "Бродівський котел". Його організувало товариство пошуку жертв війни "Пам'ять". Реконструктори відтворювали події 22 липня 1944 року. Саме тоді відбувся останній бій Бродівського оточення.
"Мета реконструкції вшанувати тих українців, які загинули у цьому бою. Адже відомо, що в "Бродівському котлі" під прапорами різних імперій полягли тисячі наших співвітчизників. Ми не повинні ділити їх на тих хто воював за Німеччину чи Радянський Союз. Вони всі боролися за незалежність України. Тому хоч в такий спосіб ми повинні віддати їм честь".
Відтворювало бій близько 500 реконструкторів. Вони приїхали з Хмельницького, Львова, Києва, Запоріжжя, Вінниці, Рівного та Москви. Сама інсценізація тривала протягом 60 хвилин. Для більшої реалістичності застосовували вибухові спецефекти. За цей час війська Вермахту і дивізія СС "Галичина" прорвалася через щільний кордон радянських військ.
 

Вкладення

Крук

Мисливець
Тактика на Гаваречинні. Боївка УПА проти загону НКВД


Перші дні весни 1946 року. На хутір Гірняки прибуває з м. Броди кур'єр УПА з важливим документами та інструкціями для надрайонного провідника, що перебуває на хуторах у лісах Гаваречинни. Через агентурну сітку, НКВД дізнається про курєра і кінцеву точку його звязку із повстанцями. НКВД діє швидко і на підходах до хутора влаштовує засідки, але кур'єру вдається пройти не поміченим до місця призначення. Коли НКВДисти зрозуміли, що їхній план зловити кур'єра Військової Округи провалився. НКВД вирішують швидко зробити облави на всіх хуторах в лісах біля сіл Олесько та Теребежі і таким чином знайти та знищити кур'єра ВО і надрайоновий провід УПА на цих землях.
За такою легендою реконструктори з товариства пошуку жертв війни "Память", почали тактику в якій було задіяно боївку УПА і загін НКВД. Тактика відбулася 3-4 березня 2012 року на хуторах біля села Теребежі, Львівської обл.
 

Вкладення

Крук

Мисливець
З погодою дуже пощастило, на низу в селі все в болоті і снігу вже майже небуло, а в верху де ми таборували на хуторах ще була справжня зима.
 

Вкладення

Крук

Мисливець
Як почалися по селах і ближніх хуторах облави повстанці почули гавкіт собак і гамір , який доносився із ближніх сіл до лісу. Командир боївки вислав двох стрільців в секрет, щоб ті дізналися, що діється в окрузі. Бо цілу зиму перезимували добре, а тут на тобі облави почались. І звязковий прийшов у табір нічого підозрілого не помітив все було спокійно. А тут почалося. За 40 хв. на клаю села Теребежі ( ближче до лісу) почулися постріли і завязався короткий бій. Боївка привела себе в бойову готовність, а в сторону бою вислала зорців. За певний час один із зорців приводить пораненого повстанця одного з двох, які пішли у секрет.
Ось такий був початок бойових дій на тактиці.
 

Вкладення

Крук

Мисливець
Від пораненого стрільця ми дізналися, про долю стрільця Чумака,який попав у засідку і героїчно загинув та про точне місце розташування гарнізону НКВД в селі. Поки НКВДисти не встигли добре розквартируватися у селі ми вирішили на них несподівано напасти. Вже починало на дворі темніти,як боївка розділившись на три частини, пішла на виконання поставленого завдання. В заданий час три малих групи з різних сторін вийшли на задані позиції і з першого пострілу почали штурм частини села і будинку де розмістився гарнізон НКВДистів. Почався бій. Своїм раптовим нападом повстанці застали в "розплох" НКВДистів і з малими втратами перемогла ворога.Після переможного бою ми порахувались і помітили ,що однієї з трьох груп УПА немає, одна група також не брала участі в бою. Як потім вияснилось вони просто заблудились і значно пізніше вийшли на свої позиції коли бій вже давно закінчився. Не знаючи терену там справді можна з блудити. Перша вилазка УПА була вдалою.
Розділившись на дві групи боївка УПА пішла до табору різними дорогами для того, щоб краще вивчити місцевість.
 

Вкладення

BOGUN

ветеран форуму
надійна команда
Чудовий звіт! Молодці, гарно час проводите!
 

Крук

Мисливець
27 травня цього року, саме в той день, коли вся Україна відзначала Свято Героїв в Івано-Франківську вперше відбулась реконструкція бою УПА проти НКВД. Також відбулась велична хода центром міста ветеранів УПА, реконструкторів, всіх бажаючих містян.

На зруйнованому совєтамі цвинтарі Січових Стрільців відбулась панахида, покладання квітів, та почесна сальва. (Тепер це меморіальний парк в якому відновлена центральна алея хрестів-памятників Січовим Стрільцям).

Сам бій відбувався в центральному парку ім. Шевченка.
 

Вкладення

Крук

Мисливець
Весна 1946 року, сотня УПА здійснює перехід з Чорного лісу на південний схід в бік Станіслава (з 1962 – Івано-Франківськ).
В дорозі, вояки зустріли хлопчика з одного хутора і відправили малого до дому попитати дозволу залишити пораненого на хуторі до вечора.
З дозволу господаря, сотня увійшла на хутір.
Пораненому надали допомогу (без тілесних ушкоджень) і сховали в півницю під хатою. Сотня відійшла в ліс.
За деякий час на хутір увійшли солдати МГБ, для перевірки.
 

Вкладення

TOZ-34ER

ветеран форуму
надійна команда
Хотілося б подивитись на це не екрана а вживу.
 

Крук

Мисливець
Львів 24 червня

Пам'яті українців, полеглих в роки німецько-радянської війни проведений захід "Україна у вогні". Організатор Товариство "Пам'ять".

Червень 1941 року. В повітрі пахне війною. Майбутні супротивники, а поки що "закляті друзі" концентрують збройні сили поблизу спільних кордонів.
 

Вкладення

Крук

Мисливець
НКВД "зачищає" майбутню прифронтову смугу від цивільних.

"Працює" Бранденбург і Нахтігаль.
 

Вкладення

Зверху