Полювання на зайця. Вінницька обл. Могилів-Подільський р-н

typict

Мисливець
Доброго дня шановні колеги. Хочу розказати про своє перше полювання на зайця, яке проходило в Могилів-Подільському районі Вінницької обл.

Полювання на зайця. Вінницька обл. Могилів-Подільський р-н


Доброго дня шановні колеги. Хочу розказати про своє перше полювання на зайця, яке проходило в Могилів-Подільському районі Вінницької обл.
Живу я у Вінниці уже давно але родом з с.Юрківці Могилів-Подільського р-ну, там живуть батьки і там я ходив до школи. Село знаходиться в балці вкритій лісами і місцевість дуже гориста і не рівна але на верху кругом є поля, тому місця для полювання на зайця достатньо.



Отже в пятницю я поїхав туди, домовився з керівником районного УТМР про карточку, в суботу зранку поїхав взяв її і почав готуватись до полювання. В суботу навіть довго не міг заснути очікуючи недільного ранку і думаючи про те куди ї як я піду полювати.

Перед тим як їхати подивився прогноз погоди, в якому вказувалось що в суботу має бути сніг а вночі мороз, я тоді подумав, що ця неділя - це якраз ідеальний день для того щоб шукати зайця по сліду. Але сталось так, що як звичайно наші синоптики не вгадали , і тому сніг був тільки вночі і температура була +2, болото було скрізь але здаватись я не збирався.

Отже прокинувся в 7, поїв, зібрався і пішов. Оскільки село розташоване на дні балки і все оточене лісом, то потрапити на поля можливо тільки через ліс і мій будинок знаходиться прямо біля лісу ( від дверей до першої сосни 15м :): ) Взагалі під час полювання мені кілька разів доводилось заходити в ліс, бо інших шляхів просто немає, тому перед заходом в ліс я розряджав рушницю і ховав її в чохол. Звичайно це вважається порушенням і якби мене хтось там зустрів то міг би виписати протокол але іншого виходу в мене просто немає, можливо цей закон не досконалий, потрібно щось міняти



До поля потрібно йти завжди вгору через ліс і це трохи втомлює, тому вийшовши з лісу до чагарників перед полем я вирішив відпочити і заодно все перевірити і підготувати



Вийшовши на поле уже з зарядженою рушницею радості не було меж, я не йшов а майже біг по полю, але дещо одразу змусило мене засмутитись... Це сліди від машин прямо посеред поля, стало ясно, що це скоріш за все були фарщики і були вони тут цієї ночі. Загалом фарщиками були обкатні всі поля на яких я тоді проходив (думаю так по всій Україні)



Пройшовши метрів 100 по полю я побачив лиса, він був від мене десь метрів 200 і побачивши почав бігти з поля до лісу перпендикулярно моєму шляху. Я нівіть не намагався його доганяти і стріляти, шансів не було. Але тут одразу я побачив ще одного лиса який був посеред поля і не бачив мене шукаючи там мишей, лис був далеко, спиною до мене біля полоси незібраної кукурудзи і я вирішив підкрастись до нього :) Підкрадався я повільно, зігнувшись напівприсядки, коли лис підіймав голову - я зупинявся, а коли він починав шукати - я підходив. Так я йшов за лисом аж поки він не дійшов до глибокої ріллі і далі мені йти стало не можливо, болото було глібоченне і я так і не зміг наблизитись до нього хочаб на 100м.

Далі я пішов по кукурудзі своїм запланованим маршрутом, а складав я його по карті з супутника, маршрут в більшості склав для того, щоб не тільки знайти здобич а й для того щоб побувати в цікавих місцях де ще не був. Звичайно я виріс в цій місцевості і багато де бував катаючись на велосипеді чи мотоциклі, але більшість тереторії залишалась не баченою мною. Показував карту батькові і запитував що там знаходиться, він розповідав те що знав зі своїх часів, так я вирішив пройтись по старому саду, карєру і руїнах старого поселення які знайшов на карті.

Отже перейшовши перше поле і посадку я потрапив в молодий сад, там були яблуні на яких рясно висіли яблука, люди їх не встигли зібрати і вони раптово замерзли, так вони і залишились висіти, дуже шкода але з іншого боку буде що їсти зайцям. Після саду було поле а далі старі сади, що вже давно заросли чагарниками, біля цих садів на іншому кінці поля я побачив і почув інших мисливців, вони там виганяли зайців з чагарнику, кричали і свистіли. Я підійшов на край цих старих садів, дістав карту і почав обирати подільший маршрут, мисливці пішли в іншу сторону і тут раптово з саду щось вибігає, метрів 200 від мене, я спочатку подумав, що це собака чи косуля, воно вибігло і сіло, але коли воно почало рухатись я зрозумів, що це величезний заєць. Зрозумівши, що передімною заєць, я кинув карту, підняв рушницю і прицілився, заєць почав бігти прямо на мене, я розгубився і не міг вирішити коли стрліляти і чи стріляти взагалі, можливо цього зайця женуть на якийсь номер. Але коли заєць пробіг уже пів поля і ніхто в нього не стріляв та й мисливців ніде не було видно, я вирішив стріляти, перший постріл був метрів на 40, не попав... заєць поміняв траекторію і почав бігти вже не на мене а правіше по діагоналі, другий постріл... не попав, заєць побіг ще швидше наближаючись до посадки і я зрозумів, що в мене залишився ще один постріл до того як заєць добіжить. Останній постріл був уже на випередження бо заєць добігав до посадки перпендикулярно до мене, стріляю і заєць робить якесь сальто, кілька акробатичних трюків і застрибує в посадку, не зрозуміло попав чи ні... Я швидко перебігаю на іншу сторону посадки, щоб подивітись чи не вибіже він з іншого боку, немає. Повертаюсь назад і іду шукати сліди і місце де заєць застибнув в посадку. Але нажаль снігу дуже мало і лише місцями, так проходивши навколо посадки майже годину, я не знайшов ні зайця ні слідів ні крові, шкода, мій перший заєць втік. Вдалені було знову чути мисливців і я вирішив іти далі, щоб не заважати їм тут.

Далі я пішов через поля озимини до с Грабарівка на іншій стороні якого по карті було щось схоже на карєр, хотів подивитись. Прейшовши через село і вийшовши з лісу я знову зарядив рушницю і пішов через ріллю, кукурудзу і яри, добрався до карєру, походив кругом, пофотографував і вирішив йти далі.






Далі довелось іти через високу мокру траву і взуття уже промокло, також штани були мокрі по коліна (синоптики обіцяли -2). Вийшовши з трави вирішив відпочити і заодно одягнув сухі носки, вони невдовзі також стали мокрими



Вирішив по траві не йти і пішов через посадку акації, посадка закінчилась, далі ліс і я почав його обходити але почув хрускіт гілок, дуже гучний, трохи злякався (це явно був не заєць) зарядив патрон картечі (ношу з собою 2 на всякий випадок) і почав іти обходячи місце звідки був звук, крім хрускоту побачив як хитаються молоді деревця на початку лісу і почав тихо звідти тікати. Але обходячи те місце побачив через прогалину в високих чагарниках, що там рухається щось біле, мені здалось, що то якийсь вовк або пес, вирішив підійти ближче подивитись і то виявилась косуля, вона чомусь стрибала біля тонких дерев, я подумав, що може то самець точить роги, через високу траву не було нічого видно. Я вирішив підійти ближче і сфотографувати, піднімав фотоапарат вверх над травою і фотографував, але там всеодно нічого не видно.



Почав підходити ближче і коли я був за 20-15 метрів, косуля підстрибнула і втекла в ліс. Підійшовши до того місця я все зрозумів, там був дріт привязаний до дерева і дерево було уже потерте ним, мабуть це була якась петля чи щось таке з браконєрського знаряддя, косуля попала в цю петлю і тому стрибала біля дерева мабуть давно, а коли я підійшов ближче то вона злякалась і їй вдалось вирватись, мабуть вона побігла разом з частиною петлі



Сфотографувавши петлю я пішов шукати руїни старого поселення яке мало б бути десь тут, але знайшов тільки шматок забору і якусь яму. Ноги дуже промокли і я вирішив найближчим шляхом іти до дому. По дорозі пройшов через маленький піщаний карєр, лиса там не було, далі через ліс вийшов знову на поля, повісив фотоапарат на інформаційний щит і сфотографував себе :)





Через годину я вже був вдома, грів ноги :) Пройшов тоді близько 15км, в планах було більше, але погода цьому не сприяла. Полюванням дуже задоволений хоч і без здобичі але стріляв в свого першого зайця, бачив лисиць і косулю. Негативу додавали тільки думки про фарщиків які уже заїздили всі поля і про браконєрів які ставлять петлі. Додаю карту з маршрутом, може комусь знадобиться.


Великі фото тут - http://www.ex.ua/83372136
 

great_hunter

Мисливець
Шикарний звіт!!! Чудові краєвиди, маса позитивних емоцій! Шкода, що впустили зайчика, але не в здобичі справа, всі ми не від голоду виходимо на полювання (крім, напевне, уродів, які ставлять петлі та вночі колесять по полях...)
 

PinchukMP

ветеран форуму
надійна команда
Чудовий звіт. Так тримати!
 

odeslig

Новачок
Красавчик !!! Спасибо за отчет !!! Очень приятно читать и смотреть фото !!!
 

w.w.greener

ветеран форуму
надійна команда
надійний помічник
Звіт класний( детальний:) ) а фарщики це уроди.
 

Охотник356

Новачок
Вы просто молодец,фото просто бомба.Ну а то что зайца не добыл пустяк.Увас еще всё впереди.С уважением.
 

Одинокий Вовк

ветеран форуму
надійна команда
І пейзажі, і звіт класні, але хто таке взуття взуває на таку погоду. Моя тобі, замляк, порада - купи за 150-200 грн. резинові чоботи з чулками. В них можна в мороз до 10 грд. полювати.
Бажаю вдачі.
PS. Для мисливця сухі ноги, як для вовка...
 

typict

Мисливець
Полювання на зайця №2
Доброго дня шановні колеги. Розповім вам про своє полювання на зайця №2. Полював в тому самому районі, що і першого разу але трошки по іншому маршруту та іншим способом.
Вирішив спробувати полювання на велосипеді, мабуть для більшості це буде не звично і смішно :): але для експеременту можна спробувати
Загалом полювання складалось з двох частин.

Частина №1:
Неділя ранок, прокинувся поїв і в дорогу, погода сприяла, хоча снігу не було зовсім і по сліду ходити не вийде але я вирішив взяти з собою велосипед, на початку осені пробував полювати на голуба пересуваючись велосипедом по полям, їхати по озимині було доволі легко, земля мяка і рівна, крім того велосипед у мене з амортизаторами спереду і ззаду.

Отже як і минулого разу пішов через ліс по стежці вверх і потягнув з собою велосипед. Пройшовши метрів 300 почув спереду не далеко до мене як щось затріщало в чагарнику, і пересувалось доволі швидко, я на всякий вападок дістав ніж і швидко пішов далі. Дойшовши до поля, зарядив рушницю, підготувався, відрегулював ремінь рушниці, щоб було зручно їхати і вийшов на поле. На поле виходив тихо і обержно, можливо знову побачу лиса, але лисів ніде не було видно і я поїхав по полю вздовж посатки акації. В той день був мороз, і як виявилось по замерзлому чорнозему їхати не так просто, іноді це було так наче я їду по снігу, а там де був не дуже рівний грунт було не дуже приємно і велосипед трохи стрибав, іноді доводилось вести велосипед збоку коли потрапляв на глибоку ріллю.
Спочатку я добрався до молодого саду на якому замерзли всі яблука, біля саду за тиждень, що я тут не був відділили ще частину поля і викопали ями під нові дерева, сад розширяється, зайцям буде їжа ))) Далі я добрався до старих зарослих садів біля яких минулого тижня стріляв в зайця, але цього разу не було ні зайців ні мисливців. Я залишив велосипед, пройшовся до того місця де заєць стрибнув в посадку але як раніше ніяких слідів там не знайшов. Потім вирішив пройтись по чагарнику яким заріс сад, там також ніякої живності, повернувся до свого транспорту і поїхав далі.
Проїжджаючи біля свіжої глибокої ріллі я побачив по середині поля два погано зорані місця - це були великі брили з сухою травою, читав в якійсь книзі, що такі місця люблять зайці, пройшовся туди, але зайці сьогодні там не збирались мене чекати. Повернувся і поїхав далі. Далі потрапив в глибоку траву, довелось закинути велік на плече і так перейти метрів 200, тут в мене виникло бажання повернутись до дому і залишити його там :): але далі пішла дорога через сад і бажання пропало. Проїхавши сади виїхав на поле і внизу в широкому яру на поляні помітив щось схоже на стоячого на задніх ногах зайця, тут мені вперше знадобився бінокль, хоч його було лінь доставати але я дістав, подивився і поїхав далі, то був кущ.
Пробравшись крізь посадку я виїхав на велике поле озимини і поїхав прямо через нього по діагоналі.
Взагалі в мене була ціль обовязково добратись до с. Грабарвка, на карті угідь УТМР там було місце,що позначене як таке де мають бути зайці (мало вірилось цій карти але всеж...). Отже я взяв напрямок на це місце і поїхав вдовж стовпів ЛЕП через поле.
Підїхавши до заросшого очеретом ярка біля старої ферми я помітив голубів на водонапірній башті, відстрілки на птицю я не брав, тай голуби нікуди з території ферми не відлітали, крутились біля башти. Далі я перебрався через цей ярок, через струмок, перейшов через дорогу і поїхав по грунтовці до заповітного місця де на карті намальований заєць. Дорога закінчилася біля вишки одного з мобільних операторів. Там в кущах я залишив велосипед і став роздивитись те місце де має бути заєць. Це був широкий яр з високою травою, чагарниками і місцями полосами терників і акацій, прямо переді мною вистрибнув кіт, навіть адреналін трохи піднявся :) і я поліз до акацій. Тут через кілька метрів спереду щось затріщало в кущах і віддалялось від мене, я одразу приготував рушницю і почав прислуховуватись куди воно побігло але шум затихі я пішов далі в няпрямку шуму, походив туди сюди, все тихо... Розчарований я вирішив спуститись в яр і походити трохи там, думав зробити дугу і через терники повернутись до велосипеда. І от піднімаюсь по густій високій траві по пояс, рушниця в руках і тут прямо переді мною метрів за 5 вгору вистрибує заєць, я одразу зрозумів, що це він, мій шанс, швидко знімаю з запобіжника і стріляю... наче попав, перезаряджаю, але заєць вистрибує знову і тікає вгору, йому заважає трава, я дерусь уже за ним всіма своїми вільними трьома лапами, бачу на траві пух, заєць знову вистрибує вверх. стріляю, перезаряджаю, зайця не видно але видно і чути як тріщиать чагарники і трава, повзу туди, бачу трава рухається в одному місці, прицілююсь, але заєць більше не рухається вперед, він уже на одному місці, підходжу туди, все готовий.
В той момент я так зрадів, що мені хотілось обіймати того зайця, але заспокоївшись трохи, мені здалось, що він живий і прикидається і от от стрибне і знов почне тікати або нападе на мене :) . Тому я приготував рушницю і штовхнув його кілька разів ногою, заєць на мене не напав :):
Далі я спакував свою здобич і пішов до велосипеда. Вирішив їхати прямо до дому наближчим шляхом і залишивши зайця продовжити полювання, бо на годиннику було ще тільки 12, ще пів дня полювання попереду. Також я вирішив залишити велік і далі ходити пішки, бо вже так нагриз собі сидінням те місце звідки ноги ростуть, що далі їхати вже не можливо було :): явно переоцінив свої можливості з веліком, опираючись на те, що в шкільні і студентські роки міг кататись на цьому велосипеді по цих полях цілий день без усіляких наслідків :): але як виявилось роки без їзди не пройшли безслідно, тай зима вже на дворі, а на зиму зазвичай набираю 10кг ваги тому свої 95кг везти було вже важко. Назад я уже їхав швидше і тільки по дорозі, ніякої живності крім ворон не бачив лише почув як щось біля мене побігло кущами до лісу.
Ще майже в кінці шляху перед заїздом в ліс, я побачив косуль, штук 5. Мені потрібно було їхати прямо а на ліво вела дорога з поля чарез ліс до низу і я згадав як колись в дитинстві ідучи тією дорогою бачив зайця, і от просто повернув голову в ліво а там косулі стоять, я зупинився і став дивитись на них, вони були близько, метрів 20 від мене і невдовзі помалу пострибали далі в ліс по дорозі, я поїхав далі, перед лісом розрядив рушницю, сховав в чохол і покотився вниз по лісовій дорозі, до низу їхати було значно вже приємніше ніж тягнути велосипед вгору :)
Так закінчилась перша половина мого полювання в той день. Вдома я поїв, годинку відпочив і знову в дорогу.
Синім кольором відмітив частини які проходив пішки-



Частина №2:
Вийшов з дому в 2 години дня, до темноти залишалось 2год. 30хв тому йшов я швидко, ціллю було пройтись вздовж річки, вийти на поля і дойти до відстійників на ішній стороні села. Загалом нічого цікаво в цій частині полювання так і не відбулось, окрім кількох тваринок які перебігали дорогу, мабуть тхори чи якісь ласиці, одну з них я помітив коли над нею літала ворона і каркала, мабуть проганяла звідкись, бо гнала вона цю чорну тваринку метрів 100 по полю.
Кілька разів бачив як соколи ганяли пташок а також знайшов великий яр в якому було багато лисячих нір, в одному яру штук 10, також там були аж витоптані стежки по яким лиси бігають і кругом лисячі екскременти. Потрібно буде якось зробити засаду на них.
Вийшовши вздовж цього яру на поле я побачив тракториста, який розповів, що зайців тут не бачив зате лисиць бігає вночі багато. Отже дойшовши до відстійників, я походив між ними. були сліди лиса, косулі, екскременти зайця, але нікого там не застав.



В 16-30 я вже був вдома, на вулиці уже було темно, нажаль фотоапарат з собою не взяв, тому фотосесію заєць проходив у ванні, наїв той заєць 5кг за свої роки і в той же вечір я навчився знімати з нього шкіру. Зайця запекли і от тільки сьогодні я його нарешті доїв :):



Отже полювання на велосипеді має право на існування, от тільки погоду потрібно правильно обрати, подолав я в той день в загальному 20км, також як виявилось на картах угідь УТМР не просто так малюють качок, зайців, кабанів, косуль та ін., був намальований заєць і точно там я його і знайшов :): . Дякую всім за увагу.
 

Springer

Новачок
Читаеш ваш отчет смотриш фото и получаеш огромное удовольствие.Вы просто молодец,удачных вам охот.С нетерпением будем ждать ваших увлекательных рассказов и прекрасных фото.Удачи.
 

typict

Мисливець
Полювання на зайця №3
Доброго дня шановні колеги. Розповім вам про своє полювання на зайця. Цього разу буде 2 звіта одразу про 2 полювання, перше було більше прогулянкою або розвідкою а друге уже полюванням.
Цього разу зі мною захотіла піти сестра, я звичайно не вірив, що вона прокинеться в 7 ранку, тому не зважав на це :) Але як не дивно вона сама прокинулась і в 8 ми уже вийшли з лісу на поле і одразу вирішили сфотографувати гарний краєвид в тумані і снігу, сестра взяла фотоапарат і "працювала" в той день фотографом :)




Пройшовши відстійники пішли далі прочісувати яр, сестра йшла по дорозі а я по яру метрів за 20, було безліч слідів зайця, лиса, кабана, але нікого там не видно.
Дали ми пішли на підйом з поворотом, попереду було недавно зоране кукурудзяне поле на якому залашилось багато відходів від кукурудзи, і там ментрів за 50 ми помітили козуль, вони їли цю кукурудзу, то був козел і 4 кози, ми одразу присіли і сестра звичайно почала їх фотографувати.







Коли вони нас помітили, козел швидко побіг в поле а кози помало почали від нас віддалятись, ми йшли за ними, але потім вони відійшли далеко і пропали з поля зору.
Далі я вирішив піти до яру в якому було багато лисячих нір.




Слідів було багато але лиси мабуть спали в норах і ніхто не збирався виходити )




Сестра також вирішила сфотографуватись на фоні гарного пейзажу в мисливському стилі )



Далі ми вірішили піти на маленький заболочений ставок в чагарниках, хотів показати сестрі місця де в болоті купаються кабани. Продиратись туди було не легко, все заросло диким виноградом та іншою рослинністю



Але все таки ми туди добрались, проте ставок замерз і місць де купаються кабани уже не було, тільки далі біля струмка залишилось кілька розритих калюж і було видно сліди.
Отак виглядає цей ставок:



Далі ми вирішили підніматись з яру наверх на поля, вийшли на поле озимини, там було безліч заячих слідів і місць де вони харчувались, також багато їх схованок, сніг був мілкий. Ми вирішили пройтись по цьому полю, йшли на відстані між нами метрів в 15-20, проходили острівки з деревами посеред поля та різні нерівності і пориті кабанами місця, але зайців не було.
Сонце зійшло вже давно і сніг починав танути на взутті, взуття почало ставати мокрим і ми віришили далі не іти а перейти на іншу сторону яру в якому знаходиться село і повертатись назад. Внизу біля річки одягли сухі носки і пакети, зверху мокрі носки і пішли далі, одразу стало тепліше.
Наступними цілями була вишка мобільних операторів (біля якої я мнулого разу вполював зайця) і старий зарослий сад (де я промазав свого першого зайця)
При підході до вишки на полі я помітив далеко щось схоже на зайця, ми присіли, я послав сестру іти вздовж посадки а сам пішов на ліво, ми мали ніби то оточити зайця :)
Але коли воно почало бігти, стало ясно, що то не заєць а лис. Оточити ми його не встигли і він втік. Біля вишки зайців також не було. Далі пішли до саду, вийшовши на кут посадки помітили ще одного лиса але дуже далеко, лис помітивши нас втік в сад. Далі вирішили іти ближче до дому, там біля лісу є посадка обліпіхи, хотіли взяти з собою кілька гілочок. Але позаду помітили мисливця, далі ще одного, зачекали їх, це виявились наші місцеві, вони йшли загоном а в заростях обліпіхи сиділи їхні номера, ми вирішили піти далі з ними, бо наскільки було видно і чути, мисливці уже прийняли грам по 150-200, отже ті хто мерзнуть на номерах точно прийняли вже і по 300 :) і могли переплутати нас з якоюсь дичиною. Один з мисливців мав посвідчення егеря, показав мені його після того як я сказав, що індивідуальне полювання в Україні дозволене, він же стояв на тому, що можна ходити тільки колективами :) і активно намагався мені це довести.
Дійшовши з мисливцями до лісу ми пішли до дому, вже темніло, а вони мабуть залишились біля альтанки в лісі щоб прийняти ще по 50 :)

Пройшли тоді близько 20км


Отже хоч ми цього разу залишились без здобичі, але зробили гарні фото, бачили косуль і лисиць, також я знайшов поле озимини на якому явно буває багато зайців.
 

Арго

S-Moderator
Команда форуму
Звіт бомба!!Опис полювання лаконічний,чіткий,наглядний!!З полем і закриттям полювання!!
 

typict

Мисливець
Арго;241470 сказав(ла):
Звіт бомба!!Опис полювання лаконічний,чіткий,наглядний!!З полем і закриттям полювання!!
Дякую. Але це не закриття, це було 14 грудня, потім ходив ще 21 (скоро напишу) І у нас ще полювання до 18 січня http://www.uoor.com.ua/forum/images/messages/image141295297168742.jpg
 

Арго

S-Moderator
Команда форуму
Ну вони у вас і написали!!!!Зрозуміти -нічого не зрозумієш,а заплулати когось-запросто!!
 

typict

Мисливець
Арго;241479 сказав(ла):
Ну вони у вас і написали!!!!Зрозуміти -нічого не зрозумієш,а заплулати когось-запросто!!
Та вроді все ясно (якщо я правильно зрозумів) якщо заплатити внески за 2015 рік то можна купити відстрільну і полювати в січні, а ні то ні
 

PinchukMP

ветеран форуму
надійна команда
Чудовий звіт. Я нажаль закрився з нульовим результатом. За весь сезон хоч і був один зайчик і той був добутий колективом. Звіра нема.У вас же бачу хоч трохи є.Бережіть те ,що маєте!
 

Охотник356

Новачок
ТУРИСТ,вы просто молодчина.А сестре вашей особая благодарность за фотосессию.Нужно вам непременно подумать о законном вступлении сестры, в ряды охотников.
 

typict

Мисливець
Полювання №4

Отже через тиждень я знову пішов на полювання. Але цього разу уже в конкретне місце і з конкретним планом. Я вирішив іти одразу на поле де минулого разу бачив багато слідів зайця і багато місць де вони харчувались і сиділи, снігу уже зовсім не було, погода була зранку хороша, приблизно -2, вітру не було, але я на всякий випадок все таки взув не берці а резинові чоботи (і як виявилось не дарма). План був такий - дійти до цього поля і ходити навколо нього кругами, кожного разу звужуючи круг, перший круг мав бути по чагарниках навколо поля, другий вже по полю, третій ще глибше і тд.
Це було моє перше полювання з новою рушницею UZKON AS15 COMBO . Я взяв довгий ствол і вкрутив чок "циліндр з напором" - вроді так він називається. Так як рушницю я ще не випробовував то вирішив перед полюванням відстріляти кілька найдешевших куль і дробових патронів після виходу з населеного пункту, навіть взяв з собою листочок - як мішень. Але як виявилось прокинувся я надто рано, і коли дійшов до місця майбутнього випробування, на вулиці ще було надто темно, тому я вирішив одразу іти далі, без випробувань. По дорозі нічого цікавого не було, тільки бачив сліди вовка або великого пса на грунтовій дорозі.
Дійшовше до поля на якому за моїми планами мали просто табунами бігати зайці, я почав полювання. Прочитав перед цим десь розповідь як правильно ходити - проходив метрів 50 і зупинявся (в цей час заєць мав подумати, що я його побачив і вистрибнути, по ідеї :) ), крім того деколи при зупинці я відтворював якийсь звук, свистів або кричав. Читав, що деякі мисливці при зупинці гавкають або просто кричать "гоп-гоп!" чи щось таке. Я вирішив це питання більш оригінально, проходячи 50м і зупиняючись я кричав "ЗАЄЦЬ !" один раз і швидко :) Мабуть якби хтось побачив це з боку то сміявся б довго :)
Пройшовши таким способом пів круга я помітив зайця який вибіг з посадки але дуже далеко, метрів за 100, мабуть він піднявся так далеко бо цей відрізок я йшов за вітром, або він просто не сидів а пробігав повз. Я вирішив не йти за зайцем а піти парарельно йому а потім зрізати шлях, але зайця ніде не було, я пішов далі по запланованому маршруту на перший круг. Пройшовши ще чверть круга я почав заходити в невелику посадку дерев біля поля, і тут прямо передімною метрів за 10 вистрибує з трави заєць і біжить в поле, я не можу стріляти бо кругом чагарники, біжу через кущі на поле і стріляю, бачу як пучок попадає позаду зайця, стріляю ще раз йому в догін, але мимо, заєць тікає за горизонт. Як виявилось з довгим стволом було значно важче бігти і довше цілитись ніж з коротким хатсаном і незважаючи на те, що перший патрон був №3 без контейнера, пучок був доволі кучним через довжину ствола, потрібно буде до цього звикнути.
І я пішов далі по чагарнику біля поля. Пішов другий круг, читав десь, що заєць часто повертається на те місце звідки його зігнали і я вирішив спочатку навідатись до зайця в посадці, нажаль його там ще не було. І тут почались проблеми, вийшло сонце і земля почала танути, я йшов по полю уже з великим зусиллям, на ноги налипало багато болота, почало здаватись, що чоботи уже набрали по 5кг. Пройшовши ще пів круга я вирішив відмовитись від ідеї ходити кругами по полю, бо крім болота додався ще дрібний дощ і сильний вітер, погода бала припаскудна. Вирішив пройтись по острівкам дерев на полях і дійти до місця де промазав зайця. Дійшов до посадки дерев біля поля і почав підкрадатись через дерева до місця де сидів заєць, але він туди не повернувся. Тут я вирішив відпочити, перейти на іншу сторону балки і по тій стороні повертатись до дому. Поки відпочивав, привязав листок до дерева і спробував відстріляти кулі по мішені, вроді все нормально, ствол рівний.
Перейшовши на іншу сторону я заліз в таке болото, що кілька разів мало не впав. Вилізши з болота вирішив пройтись через молодий сад, помітив, що деякі яблука які лежать на землі не померзли, мабуть були під снігом, тому поки я пройшов через сад то встиг зїсти 3 яблука :) Так як болото було все більше і більше, було прийнято рішення іти дорогами до дому, тільки кілька разів залазив в ріллю щоб обшукати острівки кущів на полях. Дойшовши до лісу знову зустрів наших місцевих мисливців, вони як завжди були "теплі" . Трохи поговорив з ними, походив по номерах поздоровався зі всіма, похвалився своєю новою рушницею і пішов до дому.

Вважаю, що це полювання також вдалось, хоч зайця не добув але бачив і стріляв, радує також те, що на одному полі знайшов аж 2 зайця, отже вони в нас ще є.
 

Одинокий Вовк

ветеран форуму
надійна команда
Земляк, мені найбільше сподобалось:"... спробував відстріляти кулі по мішені, вроді все нормально, ствол рівний".
Це що було твоє останнє полювання в сезоні?
 

Копатыч

Зброяр
Зверху